[1xvolt]

Szolnoki házak (52): A Jólét

2021. augusztus 18.

Az első tervekben még emeletes épület szerepelt. Igaz, akkor még más névben is gondolkodtak. Végül így is ez lett Szolnok első modern ABC-je, ami a későbbi típusterveknek megfelelően presszóval is kiegészült. Mielőtt a nevét bárki elvitatná, a "Jólét" nem a szocializmus találmánya.

(NYÁRI ISMÉTLÉS: Ez a cikk 2021. április 22-én jelent meg először.)

Szolnok első, viszonylag nagy alapterületű - tehát egy polgári lakásnál méretesebb - élelmiszerüzlete a Baross utca elején lévő néhai 1-es, 1946-os megnyitásakor Konzum nevet viselő bolt volt. A következő, ennél nagyobb, élelmiszerre szakosodott üzlet az 1951-ben a fővárosi Csemege Kereskedelmi Vállalat által a Cukorgyári bérház földszintjén kialakított üzlet lett, ami a keresztségben, 1952-ben a "Hatvanas" nevet kapta. A hatvanas évek végéig hasonló - tehát meglévő épületek földszintjén, korábbi üzlethelyiségek összenyitásával kialakított - üzletekkel igyekeztek megoldani az egyre népesebb város élelmiszerellátását. Plusz a piac és a mindenféle kisboltok - hentesek, zöldségesek, vegyesek, kenyérboltok - jöhettek számításba. Ugyanakkor látszott, hogy hosszútávon nem ez lesz a megoldás. Modern, nagy alapterületű, széles választékú, egyszerre sok vásárlót kiszolgálni képes üzletekre volt szükség.

Az első, még kísérletinek tekintett ABC - azaz Alapvető Beszerzési Cikkek - áruházat Vác Deákvár városrészében adták át 1963-ban (a Fortepan mellékelt színes képén ennek a belseje látható), majd nem sokkal később az első budapesti ABC is megnyitotta a kapuit. Ezek újdonsága elsősorban az önkiszolgáló rendszerben állt, aminek következményeként teljesen elkülönült helyre, a bejárat közelébe kerültek a kasszák, illetve tömegesen jelentek meg a bevásárló kosarak. Ahhoz, hogy az ABC-k elterjedhessenek nemcsak építészeti tervekre volt szükség, hanem a kereskedelem hátterének az átalakítására is, hiszen önkiszolgáló boltot csak tömegesen rendelkezésre álló előrecsomagolt áruval lehet működtetni. Nem véletlen tehát, hogy az ABC-k a hatvanas évek végétől kezdetek megnyílni először a nagyvárosokban, majd a falvakban is.

Szolnok első modern ABC-jének a terveit 1966-ban kezdték kidolgozni az akkor még Szolnok és Vidéke Földművesszövetkezetnek nevezett cégnél. (E cég 25 éves kiadványából valók a fekete-fehér, belső felvételek.) Az eredeti elképzelések szerint egy emeletes épület került volna az akkori Beloiannisz - a megnyitáskor már Tanácsköztársaság - úti telekre, amelynek földszintjén élelmiszer és vegyesiparcikk bolt, emeletén pedig egy vendéglátóhely működött volna nagy terasszal. Érdekesség, hogy az első tervekben még "Szolnok"-ként emlegetett egység mennyire hasonlított a tíz évvel később, a Jubileum téren megvalósult épületre. A tervek végül egy földszintes, 400 négyzetméteres eladóterű és közel ekkora raktárú boltról, illetve a hozzá kapcsolódó presszóról készültek el. Ez utóbbi azért is volt fontos, mert az ilyen a vendéglátóhelyeknek köszönhetően lehetett sok italboltot és kocsmát felszámolni a településeken.

A Jólét ABC helyének kijelölése nem volt véletlen. A hatvanas évek elején ugyanis a mögötte lévő területen, a Bálvány utcában kezdődött el Szolnok első lakásszövetkezeti házépítése, amely több száz új lakót hozott a környékre. Néhány évvel később pedig felhúzták az úgynevezett MÁV-házat, miközben már formálódott a József Attila úti lakótelep és a Jubileum tér kialakításának a gondolata is. Nyilvánvaló volt tehát, hogy néhány éven belül sok ezer ember ellátását kell a környéken megoldani.

A harmincas években a környéken működött a vasutasok és postások közszükségleti cikkeiről gondoskodó "Jólét Áruház", ami után végül Szolnok első, 1969. június 12-én megnyílt modern ABC-je a nevét kapta. A beruházás akkor 5 millió forintba került, a nyitás napjára pedig mintegy 2,2 millió forintos árukészlettel töltötték fel a polcokat. Az élelmiszerek, zöldségek mellett televíziót, sőt hűtőszekrényt is lehetett kapni a Jólétben, ami ráadásul - ez is újdonságnak számított - reggel hat és este nyolc óra között, két műszakban dolgozó eladókkal várta a vásárlókat. Akik természetesen nemcsak a környéken lakók közül kerültek ki, hiszen a Jólét ABC újdonsága és kínálata a városba, munkába járókat, de az átutazókat is vonzotta. Ezt talán jól mutatja, hogy az eredetileg tervezett 2 millió forintos forgalmat 4,5 millióra teljesítette az első évben az ABC kollektívája.

A Jólét idővel persze csak egy lett a város ABC-i között, amelyek sorra nyíltak az új lakótelepeken és az ipari körzetekben. Az épület első jelentősebb felújítására a nyolcvanas évek végén került sor, majd ez lett a város első Coop arculatú üzlete, amit azóta is többször felújítottak és átalakítottak, így ma már nemcsak a Baross, de a Vitéz Szathmári József utca felől is van bejárata.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Ez a dal lett a végső?
Ezt a felvételt 1988 tavaszán készíthette Nagy Zsolt, a megyei napilapnak akkor már bő negyedszázada dolgozó fotóriporter. Elsőre legyinthetnénk, hogy nem túl érdekes kép, amin valahol több száz ember álldogál, ha a némi történelmi tapasztalattal rendelkezőknek nem csengene a fülébe az Internacionálé. És, ha nem csodálkoznánk rá az Agóra egykori, vagyis eredeti színháztermére.

Az Album további képei
 

AKB

Táblát kellene cserélni
Minden tiszteletem és elismerésem a szolnoki rotarysoké. De! Ha már a város egyik legszebb parkjában ültetett emlékfa mellé kis táblát is helyeznek, nem lehetett volna előbb átolvasni? Vagy, ha már nagyon sietni kellett, és az eseményig nem lehetett javítani, másnap nem kerülhetett volna egy hibátlan a helyére? Vagy nem tűntek fel a hibás ékezetek, a rossz helyen lévő vessző és felesleges b betű? A Facebook posztok erre utalnak. Tiszteletem jeléül szívesen kifizetem a javított táblát, ha hajlandóak a cserére.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Nagy Lajosra emlékezve
Az egykori Nemzeti Szálló - ma két bank - falán, a Szapáry utcában van egy emléktábla, ami Nagy Lajosra, a neves íróra emlékeztet, aki 1932-ben három hetet töltött városunkban. A tábla helye és szinte minden sora magyarázatra szorul.

A Szoborpark további képei