[1xvolt]

Szolnoki házak (52): A Jólét

2021. augusztus 18.

Az első tervekben még emeletes épület szerepelt. Igaz, akkor még más névben is gondolkodtak. Végül így is ez lett Szolnok első modern ABC-je, ami a későbbi típusterveknek megfelelően presszóval is kiegészült. Mielőtt a nevét bárki elvitatná, a "Jólét" nem a szocializmus találmánya.

(NYÁRI ISMÉTLÉS: Ez a cikk 2021. április 22-én jelent meg először.)

Szolnok első, viszonylag nagy alapterületű - tehát egy polgári lakásnál méretesebb - élelmiszerüzlete a Baross utca elején lévő néhai 1-es, 1946-os megnyitásakor Konzum nevet viselő bolt volt. A következő, ennél nagyobb, élelmiszerre szakosodott üzlet az 1951-ben a fővárosi Csemege Kereskedelmi Vállalat által a Cukorgyári bérház földszintjén kialakított üzlet lett, ami a keresztségben, 1952-ben a "Hatvanas" nevet kapta. A hatvanas évek végéig hasonló - tehát meglévő épületek földszintjén, korábbi üzlethelyiségek összenyitásával kialakított - üzletekkel igyekeztek megoldani az egyre népesebb város élelmiszerellátását. Plusz a piac és a mindenféle kisboltok - hentesek, zöldségesek, vegyesek, kenyérboltok - jöhettek számításba. Ugyanakkor látszott, hogy hosszútávon nem ez lesz a megoldás. Modern, nagy alapterületű, széles választékú, egyszerre sok vásárlót kiszolgálni képes üzletekre volt szükség.

Az első, még kísérletinek tekintett ABC - azaz Alapvető Beszerzési Cikkek - áruházat Vác Deákvár városrészében adták át 1963-ban (a Fortepan mellékelt színes képén ennek a belseje látható), majd nem sokkal később az első budapesti ABC is megnyitotta a kapuit. Ezek újdonsága elsősorban az önkiszolgáló rendszerben állt, aminek következményeként teljesen elkülönült helyre, a bejárat közelébe kerültek a kasszák, illetve tömegesen jelentek meg a bevásárló kosarak. Ahhoz, hogy az ABC-k elterjedhessenek nemcsak építészeti tervekre volt szükség, hanem a kereskedelem hátterének az átalakítására is, hiszen önkiszolgáló boltot csak tömegesen rendelkezésre álló előrecsomagolt áruval lehet működtetni. Nem véletlen tehát, hogy az ABC-k a hatvanas évek végétől kezdetek megnyílni először a nagyvárosokban, majd a falvakban is.

Szolnok első modern ABC-jének a terveit 1966-ban kezdték kidolgozni az akkor még Szolnok és Vidéke Földművesszövetkezetnek nevezett cégnél. (E cég 25 éves kiadványából valók a fekete-fehér, belső felvételek.) Az eredeti elképzelések szerint egy emeletes épület került volna az akkori Beloiannisz - a megnyitáskor már Tanácsköztársaság - úti telekre, amelynek földszintjén élelmiszer és vegyesiparcikk bolt, emeletén pedig egy vendéglátóhely működött volna nagy terasszal. Érdekesség, hogy az első tervekben még "Szolnok"-ként emlegetett egység mennyire hasonlított a tíz évvel később, a Jubileum téren megvalósult épületre. A tervek végül egy földszintes, 400 négyzetméteres eladóterű és közel ekkora raktárú boltról, illetve a hozzá kapcsolódó presszóról készültek el. Ez utóbbi azért is volt fontos, mert az ilyen a vendéglátóhelyeknek köszönhetően lehetett sok italboltot és kocsmát felszámolni a településeken.

A Jólét ABC helyének kijelölése nem volt véletlen. A hatvanas évek elején ugyanis a mögötte lévő területen, a Bálvány utcában kezdődött el Szolnok első lakásszövetkezeti házépítése, amely több száz új lakót hozott a környékre. Néhány évvel később pedig felhúzták az úgynevezett MÁV-házat, miközben már formálódott a József Attila úti lakótelep és a Jubileum tér kialakításának a gondolata is. Nyilvánvaló volt tehát, hogy néhány éven belül sok ezer ember ellátását kell a környéken megoldani.

A harmincas években a környéken működött a vasutasok és postások közszükségleti cikkeiről gondoskodó "Jólét Áruház", ami után végül Szolnok első, 1969. június 12-én megnyílt modern ABC-je a nevét kapta. A beruházás akkor 5 millió forintba került, a nyitás napjára pedig mintegy 2,2 millió forintos árukészlettel töltötték fel a polcokat. Az élelmiszerek, zöldségek mellett televíziót, sőt hűtőszekrényt is lehetett kapni a Jólétben, ami ráadásul - ez is újdonságnak számított - reggel hat és este nyolc óra között, két műszakban dolgozó eladókkal várta a vásárlókat. Akik természetesen nemcsak a környéken lakók közül kerültek ki, hiszen a Jólét ABC újdonsága és kínálata a városba, munkába járókat, de az átutazókat is vonzotta. Ezt talán jól mutatja, hogy az eredetileg tervezett 2 millió forintos forgalmat 4,5 millióra teljesítette az első évben az ABC kollektívája.

A Jólét idővel persze csak egy lett a város ABC-i között, amelyek sorra nyíltak az új lakótelepeken és az ipari körzetekben. Az épület első jelentősebb felújítására a nyolcvanas évek végén került sor, majd ez lett a város első Coop arculatú üzlete, amit azóta is többször felújítottak és átalakítottak, így ma már nemcsak a Baross, de a Vitéz Szathmári József utca felől is van bejárata.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Naptár őrizte Dami
A szolnoki Damjanich uszoda már majdnem negyvenéves volt, amikor ez a fotó készült. A lelátó alatti fedett medence is legalább két évtizede működött, és persze akkor még senki sem sejthette, hogy húsz évvel később bezár a hely. Ez az 1987-es kártyanaptár örökre őrzi a Dami emlékét.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kátay Endre emléktábla
Véletlenül bukkantam az Alcsi városrészben lévő Tulipán kocsma falán Kátay Endre színművész emléktáblájára, amiről kiderül, hogy a nagyszerű színész Szolnokon született. Február 23-án talán friss koszorú is kerül a tábla alá.

A Szoborpark további képei