[1xvolt]

Szolnok 900.: Képeslapoktól érmékig

2022. december 22.

Még két év meg egy pici, és megünnepelhetjük, hogy Szolnokot 950 évvel korábban említették először hivatalos dokumentumban. Meg azt is, hogy fél évszázaddal ezelőtt mennyi minden készült a 900 éves jubileumre. Ezen az őszön elkezdtem összegyűjteni az 1975-ös jubileum apró emlékeit.

Vezérigazgatói meghívó

A kollektív emlékezetben az él, hogy Szolnok 900 éves évfordulójára rendezett ünnepégek közül a legnagyobb a vasútállomás átadása volt. Tény, hogy megadták a módját, hiszen a MÁV akkori vezérigazgatója személyesen írta alá azokat a meghívókat, amelyek a 1975. július 12-ei ünnepségre szóltak.

http://www.blogszolnok.hu/1xvolt_szolnok_900_1_vezerigazgatoi_meghivo

 

Török és szocializmus

A város első írásos említésének 900. évfordulójára nemcsak emlékművek, lakások, iskolák, boltok, gyáregységek készültek, de különböző képzőművészeti alkotások is. Jó pár olyan is, amiknek a másolatát osztogatni és hazavinni is lehetett. Ilyen például Búza Barna éremművész plakettje.

http://www.blogszolnok.hu/1xvolt_szolnok_900_2_plakett_torokkel_es_szocializmussal

 

Építőipari emlék

Ma már reméljük, nyugdíjas, aki közel fél évszázaddal ezelőtt kapott a Hollóházi Porcelángyár festett tányérkájából. Az pedig valószínű, hogy munkájával 1975-ben hozzájárult a szolnoki vasútállomás, a buszpályaudvar, a déli ipartelep vagy a 24 emeletes felépítéséhez, átadásához.

http://www.blogszolnok.hu/1xvolt_szolnok_900_3_epitotabori_emlek

 

Plakett, érem, jelvény

A Szolnok 900 éves jubileumára készült tárgyakat gyűjtögetve úgy tűnik, hogy 1975-ben nem távozhatott vendég a városból üres kézzel, azaz az évfordulóra készített ajándék nélkül. Gondolom, a vendég, a megajándékozandó személy súlya döntötte el, milyen súlyú tárgyat kapott.

http://www.blogszolnok.hu/1xvolt_szolnok_900_4_plakett_erem_jelveny

 

Egymilliós emlék és más turpisságok

Egy 1945-ben megjelent bankjegyre került bélyegzők árulják el, hogy 1975. március 15-16-án nemcsak az éremgyűjtők vándorgyűlése volt városban, de akkor rendezték a III. Szolnoki Numizmatikai Kiállítást is. De a 900 éves évforduló kapcsán felbukkant két érdekes porcelán "töredék" is.

http://www.blogszolnok.hu/1xvolt_szolnok_900_5_egymillios_emlek_es_mas_turpissagok

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Még állt a szép híd
Bízom benne, hogy a blogSzolnok olvasóinak a hely megjelölése nélkül is egyértelmű, hol készült ez a képeslappá lett felvétel. Aminek az igazi érdekessége egyrészt a háború előtti tiszai strand megörökítése, másrészt, hogy amikor ezt a lapot postára adták, a szép szolnoki híd már nem létezett.

Az Album további képei
 

AKB

Minek a hírmondója?
"Úgy is mondhatnám, hogy én vagyok az utca hírmondója." Mit szólna Lópici Gáspár, ha látná, mivé vált a szakmája? Vagy a Vadliba őrsnek örömmel nyilatkozna arról is, hogy a szolnoki Baross utcán még olyan plakátokra is bukkanhat az újak alatt, amiket még az ő idejében ragasztottak ki? Nem olcsó ilyen helyekre plakátokat kihelyezni. A profitráta azonban nem engedi, hogy időnként letakarítsák a hirdetőoszlopokat. Persze, ha nincs a városházán senki, akinek ez bántaná a szépérzékét, és merne szólni is a gazdának, akkor maradnak a "plakátmagányban ázó éjjelek" - és nappalok.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Küry Albert közterületi emléktáblája
Születésének 150. évfordulóján leplezték le dr. Küry Albert, Jász-Nagykun-Szolnok megye utolsó Monarchiabeli alispánjának emléktábláját annak a háznak az utcafrontján, ahol hivatalától megválva, élete utolsó éveit töltötte. A Madách utca 49. szám alatti emléktábla felavatásában nem kis szerep jutott a háza mai lakójának.

A Szoborpark további képei