[1xvolt]

Szolnok 900 (2.): Török és szocializmus

2022. november 10.

A város első írásos említésének 900. évfordulójára nemcsak emlékművek, lakások, iskolák, boltok, gyáregységek készültek, de különböző képzőművészeti alkotások is. Jó pár olyan is, amiknek a másolatát osztogatni és hazavinni is lehetett. Ilyen például Búza Barna éremművész plakettje.

A Búza Barna éremművész szignójával ellátott, nagyjából 10 centiméter átmérőjű, szerintem bronz plakett egyik oldalán a Szolnok 900 éves felirat alatt a város 1686-os látképe alapján készült ábrázolás látható. A mintául használt metszetet a város 133 éves török megszállás alóli felszabadulása (1685) alkalmából Burckhard von Birckenstein hadmérnök készítette. A plakett és a metszett közötti alapvető eltérés azonban, hogy míg Birckenstein munkájának előterében csak egy nagyobb lovas alak és egészen sok harcoló katona látható, Búza Barna a plakett alsó ívére három, számomra töröknek tűnő lovakon száguldó alakot helyezett. További különbség, hogy az 1686-os metszet a város ábrázolása fölé helyezett szalaggal, benne a Zolnok felirattal fejeződik be, miközben a plaketten, az üres szalag fölé a város pelikános címere került, amit a szocializmus idején használt Szolnok címerbe is beillesztettek.

A plakett készítésének időszakát, a szocializmus idejét azonban sokkal jobban érzékelteti a másik oldal, amelynek jobb szélénél - nagyjából 3 óránál - láthatjuk az alkotó, elsőre talán repülő madaraknak tűnő szignóját. A kép felső részébe toronyházak vagy irodaházak, illetve a madarakat követően füstölgő kéményes gyár került. A második sort egy ifjú pár nyitja, a férfi kezében csillagos rudas lobogóval, az anya ölében gyermekkel. Mellettük - tulajdonképpen az éremoldal közepén - egy festőállvány mögött művész áll, majd pedig két férfi - egyik kezében talán kalapács -, mögöttük újra csak lobogó következik. Az alsó sorban a két évszám egy gabonát arató kombájnt - szerintem SZK-6-ost - fog közre. Azaz a munkás, paraszt, értelmiség (művész) és a jövőt jelentő ifjúság összefogását vehetjük észre, miközben a modern mezőgazdaság illetve a fejlődő ipar és város is megjelenik a szemlélő előtt. Abba a kérdésbe most ne menjünk bele, hogy az elvileg 900 éves város történetéből miért csak szűk 300 év jelenik meg a valószínűleg viszonylag nagyobb számban készült alkotáson.

Búza Barnáról amúgy érdemes megjegyezni, hogy amikor ennek a plakettnek az elkészítésére megbízást kapott, nem egy szimpla képzőművész volt. Sőt úgy is fogalmazhatnék, hogy nem volt akárki az egypártrendszer közéletében. Merthogy éppen országgyűlési képviselő volt, többek között Major Tamással, a Nemzeti Színház direktorával együtt. Ez persze nem vonja kétségbe művészi kvalitásait, hiszen az 1910-ben született szobrász és éremművész már a harmincas évektől építgette életművét és pályáját. Ez utóbbiba pedig az 1945 utáni meghurcolás, műtermének elvétele, majd a hatvanas évektől tanácstagság is belefért. És természetesen a hosszú élet kurzusaihoz illeszkedő szobrok és plakettek. Merthogy utóbbit nemcsak Szolnoknak készített, de például Józsefvárosnak is a "felszabadulása" alkalmából, Székesfehérvárnak az Alba Régia Napokra, vagy éppen 1973-ban a 150 éves Petőfi évfordulóra.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Vörös csillag a városházán
Biztos, vannak még olyanok, akiknek személyes emlékeik lehetnek az akkori szolnoki tanácsháza tetején lévő hatalmas vörös csillagról. Létéről már sokszor hallottam, de fotón most először találtam meg ezen a legalább hatvan éves képeslapon.

Az Album további képei
 

AKB

Magyarázat keresés
Egy Mercedes tulajdonosára is rátörhet útközben a hasmenés, és olyankor rajta sem kérhető számon, hogyan parkol. De az is lehet, hogy a drágább autóknak eleve két parkolóhely jár, részben a nagyobb adótartalmuk, részben a megszerzésükért végzett több és keményebb munka miatt. Sőt, szubjektív tapasztalataim szerint az is előfordulhat, hogy ezzel a márkával csak "b" módon szabad parkolni, különben vissza kell adni. Mert valami magyarázatnak csak kell lennie.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kép a pártbizottság falán
A mai Baross út és Boldog Sándor István körút sarkán álló hatemeletes irodaház közel negyedszázadon keresztül az állampárt és csatolt intézményeinek - például munkásőrség - a helyi székháza volt. A Centrum felé egy tanácsteremmel, amink az egyik falát hatalmas falikép díszítette.

A Szoborpark további képei