[1xvolt]

Szolnok 900 (2.): Török és szocializmus

2022. november 10.

A város első írásos említésének 900. évfordulójára nemcsak emlékművek, lakások, iskolák, boltok, gyáregységek készültek, de különböző képzőművészeti alkotások is. Jó pár olyan is, amiknek a másolatát osztogatni és hazavinni is lehetett. Ilyen például Búza Barna éremművész plakettje.

A Búza Barna éremművész szignójával ellátott, nagyjából 10 centiméter átmérőjű, szerintem bronz plakett egyik oldalán a Szolnok 900 éves felirat alatt a város 1686-os látképe alapján készült ábrázolás látható. A mintául használt metszetet a város 133 éves török megszállás alóli felszabadulása (1685) alkalmából Burckhard von Birckenstein hadmérnök készítette. A plakett és a metszett közötti alapvető eltérés azonban, hogy míg Birckenstein munkájának előterében csak egy nagyobb lovas alak és egészen sok harcoló katona látható, Búza Barna a plakett alsó ívére három, számomra töröknek tűnő lovakon száguldó alakot helyezett. További különbség, hogy az 1686-os metszet a város ábrázolása fölé helyezett szalaggal, benne a Zolnok felirattal fejeződik be, miközben a plaketten, az üres szalag fölé a város pelikános címere került, amit a szocializmus idején használt Szolnok címerbe is beillesztettek.

A plakett készítésének időszakát, a szocializmus idejét azonban sokkal jobban érzékelteti a másik oldal, amelynek jobb szélénél - nagyjából 3 óránál - láthatjuk az alkotó, elsőre talán repülő madaraknak tűnő szignóját. A kép felső részébe toronyházak vagy irodaházak, illetve a madarakat követően füstölgő kéményes gyár került. A második sort egy ifjú pár nyitja, a férfi kezében csillagos rudas lobogóval, az anya ölében gyermekkel. Mellettük - tulajdonképpen az éremoldal közepén - egy festőállvány mögött művész áll, majd pedig két férfi - egyik kezében talán kalapács -, mögöttük újra csak lobogó következik. Az alsó sorban a két évszám egy gabonát arató kombájnt - szerintem SZK-6-ost - fog közre. Azaz a munkás, paraszt, értelmiség (művész) és a jövőt jelentő ifjúság összefogását vehetjük észre, miközben a modern mezőgazdaság illetve a fejlődő ipar és város is megjelenik a szemlélő előtt. Abba a kérdésbe most ne menjünk bele, hogy az elvileg 900 éves város történetéből miért csak szűk 300 év jelenik meg a valószínűleg viszonylag nagyobb számban készült alkotáson.

Búza Barnáról amúgy érdemes megjegyezni, hogy amikor ennek a plakettnek az elkészítésére megbízást kapott, nem egy szimpla képzőművész volt. Sőt úgy is fogalmazhatnék, hogy nem volt akárki az egypártrendszer közéletében. Merthogy éppen országgyűlési képviselő volt, többek között Major Tamással, a Nemzeti Színház direktorával együtt. Ez persze nem vonja kétségbe művészi kvalitásait, hiszen az 1910-ben született szobrász és éremművész már a harmincas évektől építgette életművét és pályáját. Ez utóbbiba pedig az 1945 utáni meghurcolás, műtermének elvétele, majd a hatvanas évektől tanácstagság is belefért. És természetesen a hosszú élet kurzusaihoz illeszkedő szobrok és plakettek. Merthogy utóbbit nemcsak Szolnoknak készített, de például Józsefvárosnak is a "felszabadulása" alkalmából, Székesfehérvárnak az Alba Régia Napokra, vagy éppen 1973-ban a 150 éves Petőfi évfordulóra.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Naptár őrizte Dami
A szolnoki Damjanich uszoda már majdnem negyvenéves volt, amikor ez a fotó készült. A lelátó alatti fedett medence is legalább két évtizede működött, és persze akkor még senki sem sejthette, hogy húsz évvel később bezár a hely. Ez az 1987-es kártyanaptár örökre őrzi a Dami emlékét.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

Szomorú Szapáry
Nagyjából a Szapáry út közepén, a néhai Ságvári Művelődési Ház és a Népfront székház között, a Deák Ferenc terünkhöz vivő kis köz egyik oldalán áll ez a minimum 125 éves ház. Már a 19. században is ott volt a szolnoki korzón, de nem biztos, hogy még néhány év múlva is ott lesz. Építészetileg talán nem képvisel komoly értéket. Az azonban biztos, hogy az évek óta folyamatosan romló állapota miatt az utca és egyben Szolnok csúfsága is. Amit tehetetlenül kell szemlélnünk. Amíg össze nem dől?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szolnoki ötvenhatos emlékhely
A hivatalosan nem létező közterületen tulajdonképpen négy "alkotás" áll, amelyek immár együtt jelentik a szolnoki ötvenhatos emlékhelyet. Első darabja nemcsak Szolnokon volt első, de az országban is, és máig a város legolcsóbban és leggyorsabban elkészült emlékműve.

A Szoborpark további képei