[1xvolt]

OT Szolnok (4.): Vízügyes Hofherr

2022. november 15.

Kétütemű, dízel, 7600 köbcentis, nagyjából hetvenéves és működik. Szolnok egyetlen "Hofherr körmös" traktorját a KÖTIVIZIG Műszaki Biztonsági Szolgálat telephelyén nemcsak felújították, de immár tető alatt is őrzik. A 60-70 literes tankkal szerelt gép bármikor megtekinthető.

Talán sokan emlékeznek arra, hogy a Milléren lévő vízügyi kiállítóhelyen hosszú évtizedeken keresztül árválkodott egy kékes-szürke színű "Hofherr körmös" traktor. Minden bizonnyal azért, mert az ötvenes évektől ezek a gépek nemcsak a szántóföldeken, de a gátakon is komoly segítséget jelentettek. Aztán a milléri traktor pár évvel ezelőtt eltűnt a helyéről, majd nem sokkal később a KÖTIVIZIG papírgyár mögötti, a gát felől megközelíthető telephelyén tűnt fel egy hasonló, de immár piros-zöld színű "körmös". Mint akkor kiderült, nem ugyanarról a gépről van szó, hiszen a vízügyesek a milléri masinát elcserélték.

A cserepartner a világ legnagyobb Hofherr gyűjtője, a gyöngyösi Lédem 2000 Kft. volt, amelynek vezetője, Lévay Sándor a blogSzolnok kérdésére most elmondta: hálásak azért, hogy az egyetlen megmaradt HSCS K50-55 típusú traktort megkaphatták, felújíthatták, és így az immár a harmincdarabos gyűjteményük része. Hozzátette, hogy a Szolnokról elhozott, régi erőgépet közel fél éves munkával, nagyon sok alkatrész utángyártásával tették működőképessé, majd a bokori traktormajálison be is mutatták. A Szolnokra került cseretraktorral kapcsolatban pedig azt mondta, emlékei szerint eredetileg az abasári vagy a karácsondi termelőszövetkezet tulajdona volt, és leselejtezése után, sok társához hasonlóan, egy téesz-telephelyen, egy betontalapzaton kiállítva várta "jobb sorsát". A Lédem 2000 Kft. vezetője elmondta azt is, hogy igyekeztek olyan állapotban átadni a traktort, hogy azt az új tulajdonosa is büszkén mutogathassa.

Így is történt, hiszen a Vörös Csepel traktorgyár által az ötvenes években gyártott GS 35 típusú traktor 2015-ben, talpakra helyezve lett kiállítva a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) telephelyén, ahol nemcsak a gátról, de akár közelről is meg lehetett tekinteni. (A mellékelt fotó az előző helyén mutatja a traktort - a szerk.) Két évvel ezelőtt azonban ez a traktor is eltűnt, de mint Fodorné Mészáros Tünde, a Műszaki Biztonsági Szolgálat munkatársa elmondta: csak a telephelyen elindított építkezés miatt kellett a gépnek elköltöznie. Viszont, ha már elmozdították, akkor a telephely dolgozói úgy döntöttek, fel is újítják a traktort a KÖTIVIZIG javítóműhelyében.

Katona Péter, a felújítás irányítója elmondta, hogy a kollégákkal - Törőcsik Tamás, Magyar László, Szendrei János - körülbelül 300 munkaórát dolgoztak a "Hofherr körmös" traktoron. Természetesen csak akkor, amikor más feladatuk nem volt, amolyan társadalmi munkában. Így a közel hetvenéves gép teljes "karosszéria", azaz külső felújításon, festésen esett át. De cserélték például az adagolóját, a porlasztóját, a teljesen tönkre ment ülését, sőt a lámpákat is. A traktor működőképes maradt, így a kéthengeres, 7600 köbcentis dízelmotor bármikor beindítható, bár a kicsit sokat fogyaszthat a 60-70 literes tankkal szerelt erőgép. A KÖTIVIZIG persze nem szerette volna újra munkába állítani a messze veterán korú járművet.

A telep bejáratához kavicsozott aljú, tetővel ellátott tárolót építettek, ahová november első napjaiban kikerült a régi traktor. Mint Fodorné Mészáros Tünde elmondta, a traktor munkaidőben - amikor a kapu nyitva van - szabadon megtekinthető, hiszen a porta és a sorompó elé helyezték. De a KÖTIVIZIG munkatársa szerint azok az érdeklődők sem maradnak hoppon, akik munkaidő után vagy hétvégén érkeznek a telephez, vagy egyszerűen csak a gáton sétálva veszik észre a muzeális járművet. Ígéri, a portás csengetésre bárkinek szívesen kinyitja a kaput, hogy közelről is megnézhesse Szolnok megmentetett műszaki emlékét.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Szolnok leghíresebb kéménye
Ha festett is a gyárkéményből felszálló füst Szigeti Henrik felvételén, kétség nem férhet ahhoz, hogy a kép 1914. szeptember 20-a, azaz a Szolnoki Cukorgyár Rt. üzemének beindulása után készült. Szűk száz esztendővel a kémény felrobbantása előtt. Persze ez érdekelte legkevésbé e fotót megőrző képeslap feladóját és címzettjét.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

Szomorú Szapáry
Nagyjából a Szapáry út közepén, a néhai Ságvári Művelődési Ház és a Népfront székház között, a Deák Ferenc terünkhöz vivő kis köz egyik oldalán áll ez a minimum 125 éves ház. Már a 19. században is ott volt a szolnoki korzón, de nem biztos, hogy még néhány év múlva is ott lesz. Építészetileg talán nem képvisel komoly értéket. Az azonban biztos, hogy az évek óta folyamatosan romló állapota miatt az utca és egyben Szolnok csúfsága is. Amit tehetetlenül kell szemlélnünk. Amíg össze nem dől?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szolnok Kossuthja
Negyedszázada helyezték át a szolnoki Kossuth-szobrot a város főteréről a Városháza előterébe. A két évvel korábban felállított szobor szabadtéri élete során rongálások és a ráhelyezett feliratok miatt sokszor szerepelt a hírekben. Első példánya ma is a szabadban áll Nagypaládon.

A Szoborpark további képei