[1xvolt]

OT Szolnok (4.): Vízügyes Hofherr

2022. november 15.

Kétütemű, dízel, 7600 köbcentis, nagyjából hetvenéves és működik. Szolnok egyetlen "Hofherr körmös" traktorját a KÖTIVIZIG Műszaki Biztonsági Szolgálat telephelyén nemcsak felújították, de immár tető alatt is őrzik. A 60-70 literes tankkal szerelt gép bármikor megtekinthető.

Talán sokan emlékeznek arra, hogy a Milléren lévő vízügyi kiállítóhelyen hosszú évtizedeken keresztül árválkodott egy kékes-szürke színű "Hofherr körmös" traktor. Minden bizonnyal azért, mert az ötvenes évektől ezek a gépek nemcsak a szántóföldeken, de a gátakon is komoly segítséget jelentettek. Aztán a milléri traktor pár évvel ezelőtt eltűnt a helyéről, majd nem sokkal később a KÖTIVIZIG papírgyár mögötti, a gát felől megközelíthető telephelyén tűnt fel egy hasonló, de immár piros-zöld színű "körmös". Mint akkor kiderült, nem ugyanarról a gépről van szó, hiszen a vízügyesek a milléri masinát elcserélték.

A cserepartner a világ legnagyobb Hofherr gyűjtője, a gyöngyösi Lédem 2000 Kft. volt, amelynek vezetője, Lévay Sándor a blogSzolnok kérdésére most elmondta: hálásak azért, hogy az egyetlen megmaradt HSCS K50-55 típusú traktort megkaphatták, felújíthatták, és így az immár a harmincdarabos gyűjteményük része. Hozzátette, hogy a Szolnokról elhozott, régi erőgépet közel fél éves munkával, nagyon sok alkatrész utángyártásával tették működőképessé, majd a bokori traktormajálison be is mutatták. A Szolnokra került cseretraktorral kapcsolatban pedig azt mondta, emlékei szerint eredetileg az abasári vagy a karácsondi termelőszövetkezet tulajdona volt, és leselejtezése után, sok társához hasonlóan, egy téesz-telephelyen, egy betontalapzaton kiállítva várta "jobb sorsát". A Lédem 2000 Kft. vezetője elmondta azt is, hogy igyekeztek olyan állapotban átadni a traktort, hogy azt az új tulajdonosa is büszkén mutogathassa.

Így is történt, hiszen a Vörös Csepel traktorgyár által az ötvenes években gyártott GS 35 típusú traktor 2015-ben, talpakra helyezve lett kiállítva a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) telephelyén, ahol nemcsak a gátról, de akár közelről is meg lehetett tekinteni. (A mellékelt fotó az előző helyén mutatja a traktort - a szerk.) Két évvel ezelőtt azonban ez a traktor is eltűnt, de mint Fodorné Mészáros Tünde, a Műszaki Biztonsági Szolgálat munkatársa elmondta: csak a telephelyen elindított építkezés miatt kellett a gépnek elköltöznie. Viszont, ha már elmozdították, akkor a telephely dolgozói úgy döntöttek, fel is újítják a traktort a KÖTIVIZIG javítóműhelyében.

Katona Péter, a felújítás irányítója elmondta, hogy a kollégákkal - Törőcsik Tamás, Magyar László, Szendrei János - körülbelül 300 munkaórát dolgoztak a "Hofherr körmös" traktoron. Természetesen csak akkor, amikor más feladatuk nem volt, amolyan társadalmi munkában. Így a közel hetvenéves gép teljes "karosszéria", azaz külső felújításon, festésen esett át. De cserélték például az adagolóját, a porlasztóját, a teljesen tönkre ment ülését, sőt a lámpákat is. A traktor működőképes maradt, így a kéthengeres, 7600 köbcentis dízelmotor bármikor beindítható, bár a kicsit sokat fogyaszthat a 60-70 literes tankkal szerelt erőgép. A KÖTIVIZIG persze nem szerette volna újra munkába állítani a messze veterán korú járművet.

A telep bejáratához kavicsozott aljú, tetővel ellátott tárolót építettek, ahová november első napjaiban kikerült a régi traktor. Mint Fodorné Mészáros Tünde elmondta, a traktor munkaidőben - amikor a kapu nyitva van - szabadon megtekinthető, hiszen a porta és a sorompó elé helyezték. De a KÖTIVIZIG munkatársa szerint azok az érdeklődők sem maradnak hoppon, akik munkaidő után vagy hétvégén érkeznek a telephez, vagy egyszerűen csak a gáton sétálva veszik észre a muzeális járművet. Ígéri, a portás csengetésre bárkinek szívesen kinyitja a kaput, hogy közelről is megnézhesse Szolnok megmentetett műszaki emlékét.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Mulatókert és nyári étterem
Tudom, hogy alig egy hónapja esett már itt néhány szó az egykori szolnoki vasútállomáson működő étteremről, de olykor felbukkannak képeslapok, amelyek felülírnak minden szerkesztői szándékot. Főleg, ha ilyen szép szó bukkan fel, mint a ?mulatókert?.

Az Album további képei
 

AKB

Szavakon túl
Klímaszorongás? Környezettudatosság? Globális felmelegedés? Környezetvédelem? A víz a legfőbb kincs? Vannak nagy szavaink és kifejezéseink, meg van a valóság. A valóság, ami mindig piciben, hétköznapiban, közvetlen közelről mutatja meg, hogy mennyire vesszük komolyan a világ problémáit. Amik a fejünkben nem nálunk jelentkeznek, nem velünk történnek, nem minket érintenek. Még. És addig így is lehet gondolkodni a vízről, a szemétről, a betonról.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Mit üzen egy tábla?
Szerényen húzódik meg a Gutenberg tér legrégebbi lakóházának falán az az emléktábla, amely a Rákóczi-szabadságharc egyik szolnoki eseményét idézi. Ha akarom, akár érdekes üzenete is lehetett 62 éve a táblának, ami előtt ma már nem nagyon emlékezik senki.

A Szoborpark további képei