[1xvolt]

Minden az 1992-es Szolnokról

2023. január 11.

Egy évkönyv nem a megjelenés vagy a következő évben az érdekes, hanem évtizedekkel később. Három évtizeddel ezelőtt jelentette meg a Molnár Reklám és Kiadó a Szolnok Évkönyve 1992 című kiadványt, ami ma már letehetetlen. És persze fájó, hogy azóta sem lett folytatása.

Azt hiszem, soha se találkoztam volna azzal az információval, hogy 1992. január 4-én, Szolnokon rendezték az első magyar, női és férfi flipper bajnokság területi elődöntőjét, ha 1993 elején a Molnár Reklám és Kiadó Bt. nem jelenteti meg a Szolnok Évkönyve 1992 című kiadványt, és az 1992-es év történéseinek felsorolása nem ezzel az eseménnyel kezdődik. Erre persze lehet azt mondani, hogy "nagydolog", és ma már kit érdekel egy ilyen verseny, szerintem meg éppúgy hozzátartozik a város történetéhez, minthogy abban az évben kik voltak Szolnok első és utolsó babái, vagy éppen a szolnoki négyesikrek születése. Merthogy ezek az apró kis színes hírek teszik a várost a városunkká, és persze sokkal fontosabb, hogy 1992-ben indult a papírgyár agóniája, abban az évben avatták fel a 4-es elkerülőt, új direktort választottak a Szigligeti Színház élére, de a jéghegy csúcsa alatt mégiscsak kell hegynek is lennie emberekkel, emberi történetekkel. Meg kulturális és sport hírekkel, bűnügyekkel és piszlicsárénak tűnő helyi eseményekkel.

A Molnár Lajos - ma már Molnár Lajos Milánként, az Aba.-Novák Agóra igazgatójaként ismerjük - felelős szerkesztése mellett, Csillei Béla és Sziráki András szerkesztésében megjelent, akkor 199 forintért kínált 160 oldalas kötet legnagyobb hibája, hogy nem lett folytatása. Pedig az előszóban a felelős szerkesztő nemcsak azt eleveníti fel, hogy 1992 előtt 1914-ben készült utoljára ilyen kötet Szolnokon, de ígéretet tesz arra is, hogy minden évben születik hasonló könyv. Micsoda "aranybánya" sorakozhatna a polcunkon, ha nemcsak elkészültek volna ezek a könyvek, de mondjuk, őrzik azt a szellemet, szellemiséget is, ami három évtized távlatából is átjön ezeken a lapokon. "Szabadság, tenni akarás, valami új kapujában állunk, semmi sem lehetetlen, egyenlők és egyformák vagyunk." Legrövidebben talán így foglalnám össze ennek a könyvnek az üzenetét. Nem kizárva, hogy csak a mából nézve, a három évtized alatt elveszett, korabeli remények és illúziók miatt.

Mert elképzelhetőnek tartanák ma, hogy a legnagyobb ellenzéki párt vezetője lakossági fórumot tartson az Aba Novák Agórában? Vagy a város polgármestere a szakmai útjáról sajtótájékoztatót tartson, netán a politikát és a lózungokat mellőzve csevegjen? Mindezek 2023-ban nagyjából olyan álomszerűek, mint arról beszélni, hogy Szolnokon három évtizede három felsőoktatási intézmény működött, amelyek még szövetségre is léptek egymásra, sőt a kiürült szovjet laktanyák egyikébe "a szolnoki diákvárost" képzelték. Ebben a három évtizedes könyveben - a havi eseménynaptárok között - szinte minden benne van, ami akkor és a mából nézve is fontos volt 1992-ben Szolnokon. Színházi igazgatóváltás, sportiskola alapítás, Cseh Tamás és Bródy János koncertek, szociális, egészségügyi, sőt ifjúsági és honvédelmi ügyek is. Szépen megírva. Nem is beszélve a korabeli reklámokról, amelyek ma már parádésan mutatják, miként változik egy város gazdasága. Miközben ezek a hirdetések éppúgy nevek, címek, emberek, tevékenységek, mint a köztük lévő, sok esetben ma már hiánypótló írások. Emlékeznek még Kukulyára, a színház "udvarosára"? Ebben a könyvben benne van az ő históriája is.

Szolnok 1992-es évkönyve persze számomra így is "tudástár" és "kincsesbánya". Mert immár nem kell keresgélnem például, hogy mikor lettek a szolnoki telefonszámok hatjegyűek, ami sok kisnyomtatvány - térkép, naptár, hirdetés - datálását segíti, hiszen, ha ötjegyű hívószám található rajtuk, akkor 1992. szeptember 26-a előttiek, ha hat, akkor utániak. Vagy mert figyelmeztet ügyekre - a már említett Szolnoki Papírgyár pusztulása mellett -, amelyeket még fel kellene dolgozni, hogy csak két példát mondjak: a 4-es elkerülő építésének mozzanatai, illetve a színház szétesésének folyamata Spiró György igazgatása alatt. Hogy olyanokról már ne is beszéljek, melyik ma még létező vagy már jó ideje bezárt étterem helyén 1992-ben éppen milyen nevű hely nyitotta meg a kapuit.

Minden ilyen évkönyv forrás és inspiráció is egyben. Ezért felmérhetetlen veszteség, hogy a Szolnok évkönyvének 1992 óta nem lett folytatása.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Tévedések átírása
Nemrégiben került fel a nagyszerű Fortepan.hu-ra Hunyady József néhány szolnoki felvétele, ami alapjaiban írhat át néhány dolgot a Pártház és a Ságvári körút építésével kapcsolatban. Kaposvári Gyulát idézve, azt a pillanatot látjuk, amikor ?szétnyílik a függöny? a város, akkor már másfél évtizede készülő körútjának a végén.

Az Album további képei
 

AKB

Minek a hírmondója?
"Úgy is mondhatnám, hogy én vagyok az utca hírmondója." Mit szólna Lópici Gáspár, ha látná, mivé vált a szakmája? Vagy a Vadliba őrsnek örömmel nyilatkozna arról is, hogy a szolnoki Baross utcán még olyan plakátokra is bukkanhat az újak alatt, amiket még az ő idejében ragasztottak ki? Nem olcsó ilyen helyekre plakátokat kihelyezni. A profitráta azonban nem engedi, hogy időnként letakarítsák a hirdetőoszlopokat. Persze, ha nincs a városházán senki, akinek ez bántaná a szépérzékét, és merne szólni is a gazdának, akkor maradnak a "plakátmagányban ázó éjjelek" - és nappalok.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Sipos Orbán emléktáblája
Feltételezem, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye létrejöttének 125. évfordulóján kerülhetett a helyére Sipos Orbán emléktáblája a megyeháza aulájában. A Szolnokon további öt "köztéri" műalkotást jegyző Györfi Sándor alkotásainak listájában sehol sem szerepel ez a kis dombormű.

A Szoborpark további képei