[1xvolt]

Kalandos Ász Szolnokon

2020. november 25.

Egy közlekedési baleset is hátráltatta a Magyar Televízió Ász című ifjúsági, szórakoztató műsorának szolnoki, élő közvetítését 1990-ben. Pedig a horoszkópkészítő "Ász-jelölt" a próbán hosszú életet jósolt a műsornak. Végül egy hónap csúszással választottak szolnoki Ász-t a szekszárdi diákok.

A kilencvenes évekig monopolhelyzetben működő Magyar Televíziótól (MTV), a technikai feltételek megteremtődése után, nem állt távol a kitelepülős, élő műsorok megvalósítása. Igaz volt ez nemcsak a sport és a színházi közvetítésekre, de a különböző ifjúsági, leginkább vetélkedőkben testet öltő programokra is. Ennek a műsortípusnak volt egy már modernizált - az úttörő és a KISZ-es vonalat maga mögött hagyó - változata a Gregorich András szerkesztésében, az MTV Ifjúsági Műsorok Főosztálya által 1988-ben elindított Ász című utazó "show műsor". Az első adásokat még Déri János vezette, akitől a Mézga Aladár és Ludas Matyi hangjaként, majd az Első Emelet együttes dalszerzőjeként a médiában már otthonosan mozgó Geszti Péter vette át a mikrofont.

"Vagyok, aki vagyok, ugye mellém állsz, lehetek még nálad ász" szignállal jelentkező műsor lényege az volt, hogy minden hónapban más-más város különleges vagy különc középiskolás tehetségeit mutatta be a televízión keresztül az országnak. Máig emlékszem például a kaposvári "Ász-okra", akik azzal hívták fel magukra a figyelmet három évtizede, hogy a városukban közlekedő valamennyi helyi busz rendszámát fejből tudták, ráadásul távolról is felismerték a járgányokat. (Erre mondták a gyerekeim, hogy azért az internet előtt is tudtak a fiatalok felesleges dolgokat kitalálni.) A műsor egyébként rendkívül demokratikus volt, hiszen az adott város jelöltjei közül az Ász-t a műsor következő helyszínének otthont adó település diákjaiból álló zsűri választotta ki.

Az Ász egy olyan műsor volt, amit a rendszerváltás pillanatai sem sodortak el, és bár még Grósz Károly idején indult, az Antall-kormány alatt is működött. Aminek az is lett a következménye, hogy nagyjából a tizennyolc-tizenkilencedik adás helyszínéül Szolnokot választották 1990 szeptemberében. A helyi Ász-jelöltek felkutatása már a tanév elején elkezdődött, akikkel Geszti Péter közreműködésével kisfilmeket is forgattak. Jelölt volt többek között a vízügyis Szilágyi Attila amatőr ornitológusként, Berényi Sándor, aki szamuráj kardokat kovácsolt, Hackl Szabolcs ásványgyűjtő és ékszerkészítő, Kecskés Ferenc, aki hosszú távú magányra készülésével hívta fel magára a figyelmet, illetve Nagy János horoszkópkészítő is.

Az eredeti tervek szerint a szolnoki Ász műsornak 1990. szeptember 22-én, szombaton délelőtt 10 órakor kellett volna adásba kerülnie. Helyette azonban annyi hangzott el az MTV 1-es csatornáján, hogy a műsorvezető balesetet szenvedett, ezért a korábbi adások legjobb pillanatait vetítik le. Akik aznap reggel már olvasták a megyei napilapot, összerakhatták magukban az eseményeket. A szombati lapszámban ugyanis megjelent Nagy Zsolt fotója a Szolnok és Abony között pénteken este történt balesetről, amiben már szerepelt, hogy a Magyar Televízió Volgája egy előzésben lévő Moszkviccsal karambolozott a 4-es főút 90-es kilométerénél. A lapban csak annyi jelent meg, hogy a Volga három és a Moszkvics négy utasa is súlyos sérülésekkel került a Hetényi kórházba. Hétfőn viszont már a megyei napilap is megírta, hogy a pénteki adáspróba után Pestre induló gyártásvezető és Geszti Péter műsorvezető utazott az MTV balesetet szenvedett gépkocsijában.

Akik látták az 1990. október 20-ai adást, talán emlékeznek, hogy a műsor elején Geszti Péter a lábát húzva jelent meg. Aztán persze kiderült, az már csak geg, hiszen gyorsan felépült a balesete után. Az akkori Ecseki úti iskola - ma Szentgyörgyi a Széchenyi lakótelep végén - aulájából közvetített műsorban fellépett a szolnoki Black Cadillac együttes, illetve, ha jól emlékszem a finálé vendége a KFT zenekar volt, akik a Mamut című dalukat adták elő. Azt sajnos sehonnan sem sikerült kiderítenem, hogy ki lett a szolnoki Ász, holott a korabeli megyei újság egy fotót is közölt róla. (Ha valaki tudja, vagy van emléke a műsorról, kérem, ossza meg velem!) Talán azért sem, mert miközben van olyan város, ahol az egykori Ász-jelöltek három évtized után is összetartanak, meg olyan is, ahol az adásuk nagyjából huszonöt évvel későbbi ismétléséről is megemlékeztek, Szolnokon a feledés homályába merült a helyi Ász.

(A fekete-fehér felvételek forrása a korabeli megyei napilap Arcanum-on elérhető példányai.)

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Zsánerképeslap
Nem vonhatjuk kétségbe, hogy ez a fotó bő száz évvel ezelőtt Szolnokon készült. Annak ellenére sem, hogy a feliraton kívül semmi konkrétum nem utal erre. Azt viszont el kell ismerni, hogy díjazandó sajtófotónak is beillő képből lett korabeli anzix.

Az Album további képei
 

AKB

Elfeledett óra
Nem sokkal fél három után jártam a Kossuth és a Jókai út találkozásánál. Az órára pillantottam. És megállapíthattam, hogy ősz óta senkit sem érdekel, hogy a Szolnok főutcáján lévő nyilvános óra pontos vagy sem. Bár emlékeim szerint évek óta így van ez. Tavasszal már majdnem pontos lesz. De mi értelme egy ilyen órának? Haszontalan. Elfeledett. Csak csúfítja, és nem szolgálja a várost.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Tánc a volt tánchelyen
Az egykori Szakszervezetek Művelődési Ház oldalsó bejárata fölött ma még ott van Andrássy Kurta János 1958-ban kihelyezett Tánc című domborműve. Bár az épület falai között sok tánc már nem lesz, bízzunk benne, hogy új funkciója mellett is a helyén maradhat ez a köztéri plasztika.

A Szoborpark további képei