[1xvolt]

A Fradi-háztól a SZÜV-ig

2018. december 18.

A Fradi-ház, a MÁV kórház, az új négyes és mellette a Mikszáth úti társasház, a néhai SZÜV irodaház meg az Árkád. Szűk húsz év építkezéseinek emlékei az elmúlt fél évszázadból Nagy Zsolt és Danka István képein. Vajon napjaink városfejlesztéséről lesznek hasonló képei a jövőnek?

(ÉV VÉGI ISMÉTLÉS: Ez a cikk 2018. augusztus 22-én jelent meg először)

Egy város történetéhez szerintem nemcsak az elbontott és az elkészült házak tartoznak hozzá, hanem azok a köztes pillanatok - olykor évek - is, amikor egy-egy épület még csak készült. A XX. században, a fotózásnak köszönhetően lehetővé vált, hogy az ilyen nem végleges állapotok is megmaradjanak az utókornak. Már ha akadtak olyan fotósok, akik még a filmes fényképezés időszakában is megtehették, hogy egy-egy nagyobb beruházás stádiumait megörökítsék. Szolnok elmúlt hatvan évében többen is voltak ilyenek - például a megyei napilapnál dolgozó Nagy Zsolt vagy a megyei tervezőnek fotózó Danka István -, így számtalan, ma már a városképhez tartozó épületről maradt ránk olyan pillanat, amikor azok még csak születőben voltak.

A fenti kép a Kossuth tér mai nyugati végében álló, színe miatt Fradi-háznak nevezett épületet mutatja, valamikor 1965-66 táján. Ha így félkész állapotában, pőrén nem sikerülne beazonosítani, ez az a ház, aminek a földszintjén, átadása óta a színház jegyirodája is működik. Nem szép épület, de ma már Szolnok főterének szerves része, bár kár, hogy a tetejéről eltűnt a forgó kerekes fényreklám, igaz, szerencse, hogy valami elvetemült tervező még nem erőszakolta meg egy béna nyeregtetővel.

Ez a ház tulajdonképpen nem is a Kossuth téren, hanem az azonos nevű utca 17-23. számai alatt áll. Feltehetnénk a kérdést, vajon a tervezésekor sejtették-e, hogy az épület a város főterét fogja lezárni, avagy ez csak később alakult így. Merthogy az építésekor, és még utána pár évig, az úgynevezett Steiner-féle ház választotta el a Kossuth tértől. Ha fogadnom kellene, nagyobb tétet tennék arra, hogy a Fradi-ház tervezésekor már pontosan tudták, mi lesz a sorsa az előtte-mellette álló régi házaknak.

Nem sokkal a Fradi-ház építésének megörökítése után készülhetett Nagy Zsolt másik fotója, ami a szintén még félkész MÁV kórházat mutatja. Amit az egykori fő Zagyva-ág - a későbbi Pityó - helyére, illetve a néhai szolnoki vár szélére építettek. Pontosabban a háború előtti Scheftsik majorság, vagyis a városi kertészet területére. Az idő múlásával hány neve és megjelölése lehet ugyanannak a helynek?

A vasutasok gyógyítására épült kórházat és rendelőintézetet 1967-ben adták át, és ma már egy tó partján, hatalmas park közepén áll, és minden menetközben felmerült ötlet ellenére is az egészségügyet szolgálja.

Mondhatnánk, hogy a hetvenes években még jóval kevesebb jármű rótta az ország és a város útjait, így sokkal kisebb fennakadást okozhatott a négyes főút átkelési szakaszának korszerűsítése, mint mondjuk az idén nyáron zajló út- és hídfelújítások. Ám, ha belegondolunk, hogy 1973 körül - amikor a József Attila útról ez a felvétel készült - még nem állt a Szent István-híd, így a Kelet felé dübörgő teherautók a belvárosi hídon vágtak át, akkor ne legyünk biztosak abban: a mostani nyár volt a legkatasztrofálisabb közlekedési szempontból Szolnokon!

A kép hátterében egyébként a József Attila úti lakótelep pontházai láthatóak. Balra, az egyetlen modern épület a Tűzoltóságé. Az előtte lévő épület talán a következő kép készítése előtt nem sokkal tűnt el a föld színéről.

Ez a kép ugyanis a Mikszáth Kálmán út elejét, az itt álló társasház alapozását mutatja. A felvételt Danka István készítette minden bizonnyal azért, mert a később a földszintjén autósiskolának és különböző TB-hivataloknak is helyet adó épület terveit a Megyei Tervezővállalat készíthette. A felvétel jobb szélén az a MÁV társasház látható, ami a város első, lifttel szerelt lakóháza. Hátrébb pedig nemcsak a József Attila úti pontházak, de az akkori Csanádi körúti tízemeletes szalagházak is láthatóak, míg az építési terület mögött a tűzoltóság épületei tűnnek fel. Ha nem tévedek, ez a felvétel valamikor a nyolcvanas évek elején készült.

Miként az Árkád beruházást mutató kép is. Nagy Zsolt éveken keresztül fotózta egykori otthonát, a Nerfeld-palotát, annak pusztulását és a helyén zajló építkezést. Danka Istvánnak is több képe ismert erről a beruházásról, így talán nem túlzás azt mondani, hogy ez a mai napig Szolnok legjobban dokumentált építkezése. Ez a fotó a Szapáry utcai homlokzatot mutatja, nagyjából az egykori Tünde elől fotózva, talán néhány hónappal a társasház átadása előtt.

És zárásképpen térjünk vissza a József Attila útra! A Hunyadi út kereszteződésénél járunk, a kép balszélén az egykori "Vasipar" különleges homlokzata látszik, aminek a helyén ma már a kagylós benzinkút működik. A kereszteződés túloldalán, a szedett-vedett kerítés és a jellegzetes felvonulási épület takarásában az eredetileg a SZÜV-nek (Számítástechnikai Ügyvitelszervezési Vállalat) otthont adó irodaház építése zajlik. Ahol aztán nyolcvanas évek közepén még szekrény méretű számítógépek, hatalmas adathordozó szalagok, meg talán még lyukkártyák képviselték a modern technikát. Ami ugyanolyan gyorsan változik, mint egy város képe.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Eltűnt Szolnokot őrző nem ritka kép
A napokban került fel az egyik közösségi oldalra ez a fotó, mint ritkán látható szolnoki kép. A mai Szapáry és Baross utca torkolatát 1962-63 körül ábrázoló képeslapban azonban nem az az érdekes, hogy szerintem tízezres példányszámban jelent meg egykor, hanem az a sok apró részlet, amiket megőrzött.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

Hova lett a fatörzs?
Szolnok egyik különleges közterületi "szobra" volt (?) az a 120 éves fekete nyár törzsszelet, amely a Tisza árterében végzett helyreállítási munkáknak állított emléket. A fatörzset négy évvel ezelőtt egyszer már "renoválták", ám most ismét eltűnt. A mellette lévő ismertető tábla így most értelmetlenül áll a Vízügyi székház tövében. Reménykedjünk, hogy a 120 éves törzs ismét csak "felújításon" van, és nem valami végzetes baj érte, így hamarosan visszakerül a Boldog Sándor István útra. Persze, pár sort megérne, hogy ne aggódjunk, hisz az utóbbi hónapokban túl sok szolnoki "emlékműnek" kélt lába.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Nyoma sincs emlékkő
Annyira nyoma veszett, mintha soha nem is állt volna Szolnok határában, az Abonyi út végén, a Tanácsköztársasági emlékkő. A város eltűnt szobrai, Szolnok szocialista emlékművei közül is mindig kifelejtődik, pedig legalább húsz éven keresztül volt egyik helyszíne a Forradalmi Ifjúsági Napok eseményeinek.

A Szoborpark további képei