Levéltár

Téli sportok 100 éve

2020. január 19.


"Ön talán be tudja azonosítani ezeket a helyszíneket". Küldött két, korcsolyázókat és szánkózókat ábrázoló fotót az egyik "Szolnok első aranykora" című előadásom után B. Sipos Gabriella.

Kedves Bajnai Zsolt!

Mai előadásán említette az "aranykor" sportéletét is. Mellékelek két képet. Ön talán be tudja azonosítani a helyszíneket. A képen látható személyek számomra ismeretlenek, bár biztosan van köztük, aki a családunkhoz kötődik.

Üdvözlettel: B. Sipos Gabriella

B. Sipos Gabriella a későbbi levelezésünk során "elmondta", az első kép helyszínének azonosításánál az zavarta, hogy a Zsinagóga látható a képen, a Református Templom viszont nem, holott ez utóbbi előbb készült el.

A képek tulajdonosa azt is elárulta, hogy mivel senkit nem tud azonosítani a felvételeken, azok készítésének időpontját se tudja meghatározni.

A korcsolyázós kép készítésének helyszínét nagyon egyszerű volt azonosítani, hiszen a fotó hátterében a Szolnoki Zsinagóga 1899-ben elkészült épülete látható.

Az előtte lévő földszintes ház a néhai Szigony utcában - ez a mai Templom utca és a Tisza között, e kettővel párhuzamosan futó közterület volt - egykor álló tűzoltóság, majd csendőrség, később pedig iskola. Nagyjából ennek a helyére építették a hetvenes évek elején a Pálfy János Vegyipari Szakközépiskolát.

Ezek alapján egyértelműen kimondhatjuk, hogy a felvétel a Tiszai hajósok tere alatt, körülbelül a mai Tiszavirág-hídtól egy picit a Reptár felé készült. Megkockáztatom, ha ma megpróbálnánk pontosan ugyanarról a helyről fotózni, akkor a felvétel jobb oldalába belógna a Tiszavirág-híd. (Mondhatnák, hogy ehhez olyan teleknek kellene lennie, mint száz éve. Szerintem meg e fotó készítési helyének a GPS koordinátái a mai ártéren vannak.)

A Zsinagóga miatt egyértelműsíthető, hogy a felvétel már a XX. században készült. Ám, ha jobban megnézzük a képet, akkor a befagyott folyóban álló, gyönyörű bőgőshajó fölött, a felvétel jobb szélén a Barta-palotát is felfedezhetjük. Márpedig a Tiszai hajósok terének és a Sóház utcának a sarkán ma is álló, sarkán tornyos bérházat a XX. század első évtizedének vége felé építették. Így talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk: az ismeretlen hét fős társaság pár évvel az első világháború előtt merészkedett a Tisza jegére.

Mivel a szánkózós kép jobb szélén ugyanazt a világos kabátos - bal karján fekete szalagot viselő - urat lehet látni, sőt szerintem a Tisza jegén közvetlenül mellette álló, széles karimájú kalapot viselő hölgyet is fel lehet ismerni a szánkón, azt gondolom, ugyanarról a társaságról, ugyanazon a napon készült ez a felvétel is. A hol kérdésre azonban csak annyi mondható biztosan, hogy a kép Szolnokon készült, a belváros közelében - a bal oldalon egy villanyoszlop látható -, egy kocsifelhajtónál, amit a két csúcsos kő jelölt ki. Mindezek alapján nem sok lehetőség közül választhatnánk, ha lenne egy 1910 körüli állapotokat mutató gát térképünk.

Mindenesetre köszönöm B. Sipos Gabriellának a fotókat, amelyeket gondoltam, ezen a télies vasárnapon megosztok Önökkel. (Hátha, mások is találnak olyan régi, családi fotókat, amelyeken a régi Szolnok is felfedezhető. Ha velem megosztják ezeket, én megosztom a blogSzolnok olvasóival.)

 

Bajnai Zsolt

szerkesztő

(A képeiket a level@blogszolnok.hu címre várom)

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Állomás, delizsánsz, mozgóárusok
Szolnok harmadik vasútállomás épületéről viszonylag sok képeslap maradt fenn. A gyűjteményemben azonban ez az első, amelyik az épülettől jobbra, tehát a mai posta irányában lévő részeket is megmutatja. Az árusok, a delizsánsz és a félbemaradt festés miatt is érdekes ez a kép.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

Megállni nehéz
Vagy egyszerűbb, ha csak magunkkal törődünk? Tudom, Szolnok belvárosában az új társasházak építésénél nem szempont a hosszabb-rövidebb időre megálló autók elhelyezése. Ebben az esetben is olyan rövid a kocsibeálló, hogy ha a fal és az autó között a gyalogosoknak is helyet hagytak volna, akkor a furgon vége lelóg az autóútra. Mit lehet tenni? Babakocsival és kerekesszékkel irány az úttest! Gyalogosan pedig libasorban, hasat behúzva, a falnak simulva folytatódhat a séta. Persze máshogy is lehetne.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Fiú rossz helyen
A Megyeháza és Technika Háza között lassan öt évtizede gubbaszt egy kő kisfiú. Sokáig újságosbódé takarta, és ma sem szívderítő a környéke. A vicces fiatalok azonban egy ideje leszoktak arról, hogy hétvégenként megfordítsák. Az alkotásnál érdekesebb az alkotója.

A Szoborpark további képei