Levéltár

Fontos tető

2020. június 14.


És épület. A Szapáry utcai Nemzeti Nagyszálló (Grand Hotel, ahogy a homlokzata őrzi), aminek a bejárati kapuja előtt lévő, sokat látott, kovácsoltvas tetőről írtam, és úgy tűnik, többeket megérintett.

D. Zsuzsanna

A kedvenc épületem. Még a nagymamám is járt ide bálba. Mindenképp meg kell menteni. Igazi kincs.

 

K. Katalin

A hajdani szálloda. Szomorú, hogy ott tátong üres, lepusztult állapotban, holott lehetne belőle egy elegáns, patinás hely is. Mint ahogyan a volt Kádár cukrászdából is.

 

K. Anna

Ezek a város igazi kincsei, pótolhatatlanok. Fájó szívvel látom, mennyire elhanyagolt, gazdátlan. Ha annak idején nem esett volna áldozatul ez az utca a politikai csatározásoknak - ugye emlékszünk: "azért se ez lesz a sétáló utca!" -, akkor ez a kapu méltó ékköve lett volna az utcának. Így viszont csak a nemtörődömség ékes bizonyítéka.

 

S. Kathy

Nagyon szép. Lehetne, egy elegáns kávéház mondjuk, mivel a Tünde cukrászda nincs.

 

K. Gizella: Ez a volt a FÜSZÉRT. Régi kedves munkahelyem

 

D. József: 15 évig vigyáztam rá. Sokszor volt karbantartva, takarítva.

 

S. T. Mária: Gyönyörű a homlokzat, a lépcsőház is. Az egész épület megmentésre vár.

 

S. Diana: Az új kedvenc magyar szavam (többek között): "kikukucskálni".

A néhai Nemzeti Nagyszállóból még ma is "kikukucskál" Szolnok aranykora, meg persze a rövid, de véres XX. százada, nem is beszélve a jelzőkkel még nehezen illethető elmúlt harminc évről. Ha egyetlen épületen keresztül kellene elmesélnem Szolnok történetét a megyeszékhellyé válástól napjainkig, azt hiszem, ezt választanám. Mert benne van a fejlődés, a nagyot álmodó szolnoki ember, aztán ezer könny, értetlenség, értelmetlenség és sok-sok elveszett álom és illúzió. Ám úgy fejezném be a mesémet, hogy jön majd egyszer egy jó tündér - aki varázsütésre okos szolnokiakat teremt -, és fényes jövője lesz ennek az épületnek (is).

A bejárata előtt lévő, kovácsoltvas tetővel együtt, ami még akkor is szolnoki lesz, mikor nekünk már az emlékünk is szertefoszlik.

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Damjanich és az első világháború
Mit szólt volna Damjanich tábornok 1849 nyarán, ha valaki azt mondja neki, hogy halála után 65 évvel mi, magyarok még mindig az osztrákokkal összevarrva masírozunk egy minden addiginál nagyobb háborúba? A történelem nem ismer ilyen kérdéseket. De akkor mi köze a tábornoknak az első világháborúhoz?

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

Tiszta fej?
"Egy pohár tej, tiszta fej!" Emlékeznek még erre a régi reklámra? Évek teltek el azóta, és feltehetnénk a kérdést, vajon sok pohár tej, mennyire tiszta fej? Már, ha valaki úgy dönt, hogy egy karton iskolatejtől (2dl/doboz) a természet lágy ölén szabadul meg. Hogy került hozzá ennyi iskolatej? És, akkor mit ittak a gyerekek? Ha neki már nem kellett, miért a Zagyva árterében dobta ki? Számtalan kérdés, amiket egy nem tiszta fejű embernek kellene feltenni. Ha tudnánk, ki ő. Jelentkezzen bátra! Biztos, van magyarázat.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Lakásépítés záróköve
Szerte a világban találhatunk olyan záróköveket, amelyek egy-egy nagyobb építkezés befejezésének állítanak emléket. Szolnokon is van néhány ilyen, köztük például a Thököly úti négyemeletes szalagházon, 1972-ben elhelyezett.

A Szoborpark további képei