Levéltár

Fontos tető

2020. június 14.


És épület. A Szapáry utcai Nemzeti Nagyszálló (Grand Hotel, ahogy a homlokzata őrzi), aminek a bejárati kapuja előtt lévő, sokat látott, kovácsoltvas tetőről írtam, és úgy tűnik, többeket megérintett.

D. Zsuzsanna

A kedvenc épületem. Még a nagymamám is járt ide bálba. Mindenképp meg kell menteni. Igazi kincs.

 

K. Katalin

A hajdani szálloda. Szomorú, hogy ott tátong üres, lepusztult állapotban, holott lehetne belőle egy elegáns, patinás hely is. Mint ahogyan a volt Kádár cukrászdából is.

 

K. Anna

Ezek a város igazi kincsei, pótolhatatlanok. Fájó szívvel látom, mennyire elhanyagolt, gazdátlan. Ha annak idején nem esett volna áldozatul ez az utca a politikai csatározásoknak - ugye emlékszünk: "azért se ez lesz a sétáló utca!" -, akkor ez a kapu méltó ékköve lett volna az utcának. Így viszont csak a nemtörődömség ékes bizonyítéka.

 

S. Kathy

Nagyon szép. Lehetne, egy elegáns kávéház mondjuk, mivel a Tünde cukrászda nincs.

 

K. Gizella: Ez a volt a FÜSZÉRT. Régi kedves munkahelyem

 

D. József: 15 évig vigyáztam rá. Sokszor volt karbantartva, takarítva.

 

S. T. Mária: Gyönyörű a homlokzat, a lépcsőház is. Az egész épület megmentésre vár.

 

S. Diana: Az új kedvenc magyar szavam (többek között): "kikukucskálni".

A néhai Nemzeti Nagyszállóból még ma is "kikukucskál" Szolnok aranykora, meg persze a rövid, de véres XX. százada, nem is beszélve a jelzőkkel még nehezen illethető elmúlt harminc évről. Ha egyetlen épületen keresztül kellene elmesélnem Szolnok történetét a megyeszékhellyé válástól napjainkig, azt hiszem, ezt választanám. Mert benne van a fejlődés, a nagyot álmodó szolnoki ember, aztán ezer könny, értetlenség, értelmetlenség és sok-sok elveszett álom és illúzió. Ám úgy fejezném be a mesémet, hogy jön majd egyszer egy jó tündér - aki varázsütésre okos szolnokiakat teremt -, és fényes jövője lesz ennek az épületnek (is).

A bejárata előtt lévő, kovácsoltvas tetővel együtt, ami még akkor is szolnoki lesz, mikor nekünk már az emlékünk is szertefoszlik.

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Érdekes kép sok kérdéssel
Ez egy számomra rendkívül érdekes légifelvétel Szolnokról, aminek jó lenne tudni a keletkezési körülményeit és pontos idejét. Az világos, hogy a szolnoki Tárházat mutatja fénykorában, azaz biztosan 1935 utáni a kép. De vajon ki volt Farkas Ferenc, aki a felvételt készíthette?

Az Album további képei
 

AKB

Mit hoz a víz?
Akár szép látvány is lehetne a megáradt, de még gátak között hömpölygő Tisza, ha közben a folyónak nem kellene a saját árterét takarítania, és az összegyűjtött emberi hulladékot szállítania. Látványosan teszi. De előbb-utóbb majd mindent lerak. Mások szemetét nálunk, a mi szemetünket máshol. Szemetes Tisza lett a szőkéből. Lett és marad? Amit estig kiszednek, beöntik reggelig. Mi a Tisza partján élők. Mert nincs ő Tiszájuk meg mi Tiszánk, csak közös folyó. Közös szeméttel vagy közös szőkeséggel.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Két emlék egyben
A Lengyel légió utca közepén van egy emléktábla, ami tulajdonképpen két dologra emlékeztet. Egyrészt egy nagyszerű férfira, aki két nemzet nevében kétszer szállt szembe az I. Miklós vezette Orosz Birodalommal. Másrészt a szabadságharcunk lengyel katonáira. De ez sem egyszerű történet.

A Szoborpark további képei