Levéltár

Fontos tető

2020. június 14.


És épület. A Szapáry utcai Nemzeti Nagyszálló (Grand Hotel, ahogy a homlokzata őrzi), aminek a bejárati kapuja előtt lévő, sokat látott, kovácsoltvas tetőről írtam, és úgy tűnik, többeket megérintett.

D. Zsuzsanna

A kedvenc épületem. Még a nagymamám is járt ide bálba. Mindenképp meg kell menteni. Igazi kincs.

 

K. Katalin

A hajdani szálloda. Szomorú, hogy ott tátong üres, lepusztult állapotban, holott lehetne belőle egy elegáns, patinás hely is. Mint ahogyan a volt Kádár cukrászdából is.

 

K. Anna

Ezek a város igazi kincsei, pótolhatatlanok. Fájó szívvel látom, mennyire elhanyagolt, gazdátlan. Ha annak idején nem esett volna áldozatul ez az utca a politikai csatározásoknak - ugye emlékszünk: "azért se ez lesz a sétáló utca!" -, akkor ez a kapu méltó ékköve lett volna az utcának. Így viszont csak a nemtörődömség ékes bizonyítéka.

 

S. Kathy

Nagyon szép. Lehetne, egy elegáns kávéház mondjuk, mivel a Tünde cukrászda nincs.

 

K. Gizella: Ez a volt a FÜSZÉRT. Régi kedves munkahelyem

 

D. József: 15 évig vigyáztam rá. Sokszor volt karbantartva, takarítva.

 

S. T. Mária: Gyönyörű a homlokzat, a lépcsőház is. Az egész épület megmentésre vár.

 

S. Diana: Az új kedvenc magyar szavam (többek között): "kikukucskálni".

A néhai Nemzeti Nagyszállóból még ma is "kikukucskál" Szolnok aranykora, meg persze a rövid, de véres XX. százada, nem is beszélve a jelzőkkel még nehezen illethető elmúlt harminc évről. Ha egyetlen épületen keresztül kellene elmesélnem Szolnok történetét a megyeszékhellyé válástól napjainkig, azt hiszem, ezt választanám. Mert benne van a fejlődés, a nagyot álmodó szolnoki ember, aztán ezer könny, értetlenség, értelmetlenség és sok-sok elveszett álom és illúzió. Ám úgy fejezném be a mesémet, hogy jön majd egyszer egy jó tündér - aki varázsütésre okos szolnokiakat teremt -, és fényes jövője lesz ennek az épületnek (is).

A bejárata előtt lévő, kovácsoltvas tetővel együtt, ami még akkor is szolnoki lesz, mikor nekünk már az emlékünk is szertefoszlik.

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Szolnoki Szigligeti
Utcai ufó lámpák, derékszögön alapuló homlokzatok, Trabant és Wartburg a kerékpárok között, és tavasszal virágzó fák. Bárhol is járhatnánk a hatvanas-hetvenes évek Magyarországán, ám ez a kép Szolnokon készült. Hogy miért lett képeslap a Szigligeti utca elejéből?

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

Hova lett a fatörzs?
Szolnok egyik különleges közterületi "szobra" volt (?) az a 120 éves fekete nyár törzsszelet, amely a Tisza árterében végzett helyreállítási munkáknak állított emléket. A fatörzset négy évvel ezelőtt egyszer már "renoválták", ám most ismét eltűnt. A mellette lévő ismertető tábla így most értelmetlenül áll a Vízügyi székház tövében. Reménykedjünk, hogy a 120 éves törzs ismét csak "felújításon" van, és nem valami végzetes baj érte, így hamarosan visszakerül a Boldog Sándor István útra. Persze, pár sort megérne, hogy ne aggódjunk, hisz az utóbbi hónapokban túl sok szolnoki "emlékműnek" kélt lába.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kőbe zárt történelem
A lassan nyolcvan éves, vörös emléktábla 1937 óta látható, a Szolnoki Hitelbank Rt. székházának árkádos bejárata alatt. Igaz, ennek az időnek legalább a felét az OTP egyik irodájában elfalazva töltötte. Története legalább olyan kalandos, mint a megörökített személyeké.

A Szoborpark további képei