Levéltár

Elmúló házakról

2023. május 28.


Nem így terveztem a májusi megjelenéseket, de a szolnoki valóság úgy hozta, két rovatban két pusztuló és egy elpusztult itteni házról is írtam. Úgy tűnik, sokakat zavarnak az eltűnő szolnoki házak.

A Kivert Biztosíték (AKB) Már a tetőn vannak - 2023. május 8.

A rövidke bejegyzés a Tisza szálló gyógyfürdőjének tetején cipőjét szárító és közben mobilozó vendégmunkásról szólt, ahonnan a legtöbbek az immár 12 éve új tulajdonos kezében pusztuló hotel állapotára asszociáltak.

http://www.blogszolnok.hu/akb

 

R. Ferenc: Végem van! Az nem lehet, hogy városunknak ez az épület is csak ennyit érjen!

Cs-né B. Piroska: Szolnok, Tiszaparti sétány, napfürdőző bevándorló a Tisza szálló tetején. A csóró szolnoki meg átjár vizes gyógykezelésre a környező településekre. Szényen!

H. Gyöngyi: Nem értem miért kellett ezt a szép szállodát eladni és szétcseszni? Minden, ami szép, már csak a múlté, az emberi kapzsiság és hülyeség miatt. Szégyen!

K. János: Kínai a tulajdonos, akinek nyilván semmiféle kötődése nincs a befektetésen túl Szolnok emblematikus épületéhez. A múltjáról, történelméről talán hallott, de ez bőven kevés arra, hogy szándéka legyen a szálloda régi fényét korszerűsítve visszaadni. A vendégkör pedig ennek megfelelően inkább már a munkásszálló kategóriába sorolja. Megnyugodtam, hogy csak a cipőkre vigyáz abban a pózban. Ez az épület állami pénz nélkül nem fog változni, és ezzel a tulajdonosi körrel még abban az esteben sincs rá biztosíték.

B. Éva: Az ember szíve beleszaladt! Annyi értelmetlen baromságra pazarolnak felfoghatatlan pénzeket ebben az országban, de a szolnoki Tisza Szállóra nincs. Pedig a miniszterelnök családjának is van szolnoki kötődése. Hát ennél már bármi jobb. Istenem, mennyi mindent tettek tönkre ez alatt a 30 év alatt, ami a mienk volt, és szerettük.

S. Kathy: Őszintén, én már azt se bánnám, ha az (...) Mészáros megvenné, csak hozassa rendbe.

Cs. Irén: Az egész országban ez megy. Tönkremegy minden, ami egykor országunk éke volt. Majd ha jó romos lesz, megveszi egy milliárdos neki filléreknek számító pénzért, felújíttatja, és pöffeszkedve, megelégedéssel szemléli, na, ez is az enyém lett.

 

A Kivert Biztosíték (AKB): Ez az a ház - 2023. május 23.

Évek óta figyelem a József Attila út 18. szám alatti - a tűzoltóság melletti - gyönyörű homlokzatú polgárház pusztulását, amit ismét lefotóztam. És a képet kitettem az oldalra, és jöttek is a kommentek.

http://www.blogszolnok.hu/akb

 

B. Józsefné: Jobb sorsra érdemes

K. Ervin: Kár érte, nagyon szép lehetne

Sné Icus: Ennek a háznak a felújítását akkor hírelték, amikor a Dréherét, meg a mellette lévő házat újították. (Nem most volt, eltelt jó pár év.) Ez az épület "valahogy" lemaradt, és így maradt.

Kné Kati: Olyan kevés szép régi ház van Szolnokon. Nagy kár lenne érte.

M Éva: Önkormányzati lakások voltak benne, iszonyú állapotban. Nem túl régen nyilvánították életveszélyessé, talán 2 éve. Rengetegszer lefotóztam, elküldte, hogy végre tegyen már valaki valamit az épület megmentéséért, de süketek és vakok mindannyian, akiknek nagyon régen intézkednie kellett volna. Addig húzzák, húzták az időt, hogy tényleg az lesz, legközelebb csak a helyét lehet fotózni. Nagyon remélem, nem lesz igazam!

Sz. Krisztina: Pusztul itt minden.

G. László: Valakinek a területre "fáj a foga". A romos épület nem ér majd semmit, olcsóbban lehet megszerezni, ha csak üres terület lesz, a felépítmény már nem képvisel értéket.

F. Mónika: Mi nemrég költöztünk Szolnokra, pedig itt születtem, de ez az a ház, ami annyira magával ragad így is, hogy órákig tudom csodálni. Sajnálnám, ha lebontanák.

F. Ferenc: Itt semmi sem drága ahhoz, hogy megsemmisítsük. Fákat ki, épületeket le, stb. Egyéni és kisközösségi érdekek becsomagolva közösségi érdekek látszatába. Aki szóvá teszi, az Gyurcsányista-baloldalista "reakciós" rendszerellenes.

Sz. Miklósné: Drága keresztanyám lakott benne a férjével. Mi a Szent László király utcában laktunk. Sokat jártam oda, mert csodálatos volt a Keresztanyám. Imádott engem, mint kislányt, sajnos neki nem lehetett gyermeke. Nagyon boldog voltam, ha vele lehettem. Hozzá fogható asszonyt nem ismertem. Bár egyre betegebb lett, mindig vidám volt. Ha szeretetre vágytam, hozzá rohantam, vagy ha segítség kellett. A Gólyánál van egy kis park, mögötte a kistemplom, akkor Szegényháznak hívták a mellette lévő épületet. Ő ott dolgozott. Én is mentem vele, hogy segítsek, amikor a sok beteg ágyneműit kellett cserélni. Mindig szólt a néprádió. Puccini Pillangó kisasszony nagyáriája. Együtt énekeltük. Az utcafronton, a ház baloldalán laktak. Kellemes lakás volt. L alakú, az udvar jobb oldalán végig laktak a lakásokban. Az a ház legszebb emlékeim őre.

 

Naplóm: Más nem marad - 2023. május 9.

A Mária út 49. szám alatt lévő ház bontása apropóján ismét csak a szolnoki épített örökség nem védelméről írtam. http://www.blogszolnok.hu/naplom_mas_nem_marad

 

D. Gábor: Szerintem a figyelemfelkeltő írásokra szükség van. A védelemre szükség van, táblácskák kihelyezése van és lesz, az épületeket próbálom levédetni, de a tulajdonosok és a város sem akarják a legtöbbször. Ezen kéne változtatni - a fejekben.

N. Gábor: Szolnokon sajnos egy ideje nem védik a régi értékeket, épületeket. Előszeretettel a legszebb épületeket teszik tönkre. Sőt az értékes telkek miatt bizonyos körök nagyon-nagyon olcsón jutnak a már leamortizált, megmentésre érdemes épületekhez.

S. T. Mária: sorban bontják a régmúlt értékeit.

S. Róbert: Ha már Mária utca. Cegléden helyi védett az ostorfa-fasor.

A fentiekkel nehéz vitatkozni, főleg, hogy egyre hosszabb kezd lenni azoknak a házaknak a listája, amelyeket az elmúlt 13 évben - mióta a blogSzolnok léteik - lefotóztam, és írtam is róluk. Csak néhányat említenék.

Altiszti házak a Mártírok útján

Szecessziós lakóház az Arany János utca elején

Egykori Ifjúsági Iroda a Varga Katalin Gimnázium mögött

Kazinczy út 3., egykori parasztház

Lestyán-féle ház a Mária és a Templom utca sarkán

Magyar utcai sárga polgárház

Ezek csak olyan példák, amelyek már nincsenek a helyükön. Hosszabb lehetne a lista azokból, amelyek még állnak - pl. egykori rádió, tanácsi üdülő, Nemzeti szálló -, de esélyes, hogy átkerülhetnek a másik listára. Miként a Madách 49 már átkerült, a József Attila 18. pedig kopogtat.

Egyebet nem tehetek, mint szólok. Még, ha ez néhányak szerint csak gczés, ellenzéki hangulatkeltés. A kommentek alapján úgy tűnik, ha mást nem is érek el, de legalább időlegesen beszédtémává teszek egy-egy "szolnoki szégyent". Esküszöm, szívesebben írnék másról.

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Száz éve a múzeum épülete
A Gerő Ignác által kiadott szolnoki képeslapot 1917-ben, minden bizonnyal az első világháború miatt a városon átutazó, Monarchiabeli katona adhatta postára. Érdekessége, hogy a mai Damjanich János Múzeum épületének nagyjából egy évszázaddal ezelőtti állapotát és használatát mutatja. A Kossuth tér észak-keleti sarkával együtt.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

Nekünk viszi a szél
Nem a kezünk rövid, hanem a kuka van messze. Nem a kuka van messze, hanem trehányak vagyunk. Nem a kuka kicsi, hanem a parkoló autó sok. Nem közterület, mégis közös a szemét. Nem a parkolással és a díjfizetéssel, hanem az utána maradó cetlikkel van a gond. Nem, nem jó ez így. Nem, nem akarok kifogásokat és magyarázatokat kitalálni a Pelikán pláza parkolóház kijáratának állapota kapcsán. Mert nem jó ez így. És pont.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kandó Kálmán emléktábla?
A róla elnevezett téren álló épület falán találjuk Kandó Kálmán szolnoki emléktábláját. Tudja, hogy merre keresse ezt a teret? A közterületet megtalálva sem biztos, hogy észreveszi az emléktáblát. Ha pedig elolvassa, talán önben is felmerül néhány kérdés.

A Szoborpark további képei