Felénk

Nem történt semmi

2021. szeptember 23.

Mármint azt követően, hogy Szolnok belvárosában, a Madách utca 21-23. szám előtt egy téglával megrakott kamion alatt beszakadt az úttest. A város olyan pontján, ahová elvileg 3,5 tonnánál nehezebb autóval nem lehetne behajtani. Nincs felelős, nincs ügy, a kár elhárítása meg a közösből megy.

Szolnok belvárosába - nagyjából a két folyó, az Ady Endre út és a Gólya körforgalom által határolt területre - a kihelyezett közlekedési táblák figyelembevétele mellett 3,5 tonnánál nehezebb teherautóval nem lehetne behajtani. Kivéve, ha a szemfüles sofőr talál olyan helyet - mert van ilyen -, ahol a tiltó tábla alatt olyan kiegészítés látható, miszerint "kivéve áruszállítás". Majd úgy okoskodik, hogy minden, ami egy teherautóra rakományként felkerülhet, az tulajdonképpen áru, ha meg üres a kamion, akkor áru volt rajta, és éppen kifelé tart a korlátozott területről.

Vagy - és Szolnokon ez a valószínűbb -, a sofőr nagyívben tesz a korlátozó táblákra, mert tisztában van azzal, hogy senki nem fogja zargatni, senki nem fog tőle papírt kérni, hogy honnan, hová, mit és miért szállít. Netán bármilyen engedélyt. Továbbá a sofőr, a jármű tulajdonosa, az áru eladója és megrendelője is tisztában lehet azzal, hogy ha mégis baj történik a már önmagában is nehéz teherautóval, akkor sem lesz senkinek semmi bántódása, sőt még az is előfordulhat, hogy a végén őt (őket) is kártalanítják. Legalábbis a szeptember 14-ei szolnoki balesetnek ez a legnagyobb tanulsága.

Naivan azt gondoltam, hogy ha közterületen, nyilvánvaló szabálytalanságból kifolyólag, a közvagyonban kárt okozva baleset történik - magyarul beszakad az út egy tilosban járó nehéz teherautó alatt -, akkor abból ugyanolyan rendőrségi ügy lesz, mintha részegen kidönt valaki egy jelzőtáblát. (Részegen is tilos vezetni, meg a behajtani tilos táblát is tilos figyelmen kívül hagyni. Vagy nem?) De nem. Mert, mint a szeptember 14-én délután történt baleset kapcsán a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudtam az "esettel kapcsolatban a rendőrség nem állapított meg jogsértést". Arra sajnos nem kaptam választ, hogy azért nem, mert a rendőrség nem járt a helyszínen, avagy azért, mert intézkedés során jutottak erre a megállapításra. (Hogy erre miért nem lehetett érdemben válaszolni, az számomra rejtély.)

Most már azt is tudom, hogy a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - magyarul a helyszínre vonuló tűzoltóság - sem folytat vizsgálatot az ügyben, merthogy "az esemény nem tartozik a katasztrófavédelem hatáskörébe". A helyszínre riasztott tűzoltójármű vonulási költsége kapcsán pedig úgy tájékoztattak, hogy "a tűzoltási és a műszaki mentési feladatok elvégzése térítésmentes, azt csak akkor kell kifizetni, ha az elvégzett munka nem tartozik a katasztrófavédelem alapfeladatai közé". Mivel a katasztrófavédelem kiadásait az állami költségvetésből, azaz jórészt az adóbefizetéseinkből vagy a közös vagyon eredményéből, netán az együtt fizetendő hitelekből finanszírozzuk, a térítésmentesség itt szerintem úgy értendő, hogy akkor ez megy a közösből.

Ugyancsak a közösből lesz kifizetve a helyreállítás költsége is, ami majd a VCSM Zrt-nél jelentkezik, akik egyébként azonnal és profi módon hozzáláttak a károk elhárításához. Igaz, közben kiderült, hogy a beszakadt úttest alatt aprócska, szivárgó, a felszínen láthatatlan csőtörés is volt, így a kamion beszakadás nyomainak az eltüntetését lényegében egy csőtörés megszüntetésével kell egybekötni. (De azért remélem, ebből senki nem azt a következtetést vonja le, hogy milyen szerencse, hogy pont arra járt egy megrakott kamion, és ezentúl így ellenőrizzük a csőhálózatunkat!)

Természetesen kíváncsi lettem volna a Városháza - rajtuk keresztül akár az érintett képviselő - véleményére is, ezért még 2021. szeptember 15-én délelőtt küldtem néhány kérdést a Kossuth térre:

"1, A baleset egy olyan útszakaszon történt, ahová elvileg 3,5 tonnásnál nehezebb autók nem hajthatnak be. A városházának van-e bármilyen hatásköre az ilyen korlátozások betartatása érdekében?

2, A balesetet a Madách utca elején zajló építkezéshez anyagot szállító kamion okozta. (Ilyenekből eddig naponta 8-10 haladt el ezen az utcán.) Amikor valakinek kiadnak egy építési engedélyt, akkor mérlegeli-e a hatóság, hogy az adott területre milyen korlátozások mellett szállítható be építőanyag? Ha igen, az engedélyben megjelenik-e bármilyen erre vonatkozó kitétel?

3, A közterület-felügyelők abból a szempontból ellenőrzik-e a városban zajló építkezéseket, hogy a súlykorlátozások betartásával történik-e az adott területekre a szállítás? Ha nem, miért nem? Ha igen, az elmúlt egy évben milyen jegyzőkönyvben rögzített vagy eljárást maga után vonó intézkedés történt?

4, A közterületeseknek volt-e tudomásuk arról, hogy a Madách utcát az elmúlt 6 hónapban rendszeresen használják több tonnás teherautók, miközben ezt az utat 2016-ban újította fel a város és pár éve már egy személyautó alatt is beszakadt?

5, Ki fizeti meg a kárelhárítás költségeit? (Jelenleg a VCSM dolgozik a területen.) A kamionos, a szállítás megrendelője vagy a város?

6, Egy érintőleges kérdés: Miért lehet úgy építkezni Szolnokon, hogy az építési területen hónapok óta semmiféle tájékoztató tábla nincs, azaz, ha baj van az adott területen, a környéken lakók nem tudják, kinek szóljanak? Tudna abban segíteni, hogy a Madách és a Mária utca közötti, egykori iskola/posta/SZTK épületének ki a beruházója? Nekik is feltennék pár kérdést."

Válaszokat eddig nem kaptam. Így "oknyomozásom" eredményeit úgy tudom összefoglalni, hogy a szolnoki Madách utca 21-23. szám előtt, 2021. szeptember 14-én kora délután semmi különös nem történt. Na, jó, beszakadt egy - szerintem - tilosban járó kamion alatt az úttest. Ám ennek semmiféle következménye nincs. Azaz ez holnap is megtörténhet, Szolnok bármelyik utcájában. A számlát meg minden alkalommal kifizetjük a közösből. Ja! És közben röhögünk a méregdrága Ferrari tulajdonosán, aki egy olasz kisváros szűk utcáján beszorult két ház közé.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Szolnok széles főutcája
Az ehhez az 1903. augusztus 30-án feladott képeslaphoz használt fotót a mai Varga épületének legfelső emeletéről, a Kossuth tér felé néző ablakból készítette Ragács Gyula. Annak ellenére, hogy jó ideje írok régi szolnoki képeslapokról, házakról, utcákról, e felvételt nézve ugrott be egy nagyon fontos kérdés.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Hiányzó Örkény
Fél évszázaddal ezelőtt olyan színházi előadást láthatott a szolnoki színház közönsége, ami mindörökre megérdemli a világpremier jelzőt. A Macskajátékot író Örkény István nemcsak a Szigligeti "házi szerzője" volt, de családi kötődése révén szolnoki is. És éppen neki nincs szobra a városban.

A Szoborpark további képei