Felénk

Mutasd meg a városod!

2020. július 20.

Van egy régi álmom. Szolnokot, vagy legalább a belvárosát megmutatni egy maketten. Lassan elavul ez az álmom. Mert tőlünk Nyugatabbra, miközben fantasztikus városi makettekre lehet bukkanni, a XXI. századi technológiával egészítik ki az apró épületeket. Újat kell álmodnom.

(NYÁRI ISMÉTLÉS. Ez a cikk 2020. január 23-án jelent meg először.)

Talán néhányan emlékeznek a Szilveszter éjjel című amerikai filmre, amiben New York hatalmas makettje is feltűnik több jelenetben. De talán olyanok is vannak, akiknek volt már szerencséjük valahol találkozni Budapest kicsinyített másával, amit olykor a nyilvánosság elé tárnak. Ezek eredetileg a várostervezést szolgálták, hiszen érzékletesebben mutatják egy-egy új tömb kialakításának hatásait, mint a papíron megjelenő tervek. Aztán sok helyen rájöttek arra, hogy ezek kitűnő eszközei lehetnek a várospolitikának, mert az adott település lakói számára is érthetően mutatják a változásokat. Hogy ezt megelőzően vagy később lett a városi makettekből turisztikai látványosság, nem tudom. Mindenesetre engem lázba tudnak hozni, mert teljesen más képet mutat egy város "fölülről", illetve ha egyben láthatja át az ember.

Legutóbb az észak-hollandiai Groningenben bukkantam egy ilyenre. Ez a Szolnokkal nagyjából egyidős település csatornákkal kijelölt belvárosát és szűkebb környezetét mutatja. A házak alig pár centi magasak, nem aprólékosan kidolgozottak, inkább csak a körvonalaik helyességére törekedtek az alkotók. Csupán néhány fontosabb épület kapott nagyobb figyelmet: a városháza, a legnagyobb templom, a régi víztorony, egy vasúti felüljáró. Azonban minden utca, tér, tömb a helyén van, így hatalmas élmény gondolatban bejárni azokat a helyeket, amiket egyébként már felkeresett a turista. A hely igazi különlegessége, hogy a főtér környéke egy nagyobb méretarányú maketten is látható, illetve több városrendezési terv, sőt régészeti lelet is ki lett állítva abban a térben.

Sok álmom közül eddig az egyik az volt, hogy egyszer Szolnok város makettje is elkészül. Elindulunk, mondjuk a Kossuth tértől, aztán ahogy egyébként a város fejlődött, pár év alatt elkészül a tágan vett belváros, majd esetleg a folyókon és a vasúti körtöltésen túli területek is. És mielőtt egy új ház épül, először erre helyezzük fel a makettjét, így megnézhető, miként illeszkedik majd Szolnok szövetébe. De természetesen turisztikai látványosság is lenne egyben, mert mondjuk a hiányzó várostörténeti állandó - azaz állandóan bővülő - kiállítást lehetne mellé szervezni.

Groningenben járva rá kellett jönnöm, hogy a valóság meghaladta az álmaimat. A város közepén nem rég átadott Fórum nevű, valóban multifunkcionális közösségi térben - amiről még írnom kell, olyan elképesztő - rábukkantam az álom továbbfejlesztett, XXI. századi változatára.

Aminek az alapja továbbra is az apró házakból összerakott "mini város". Azonban ez egy olyan intelligens tárlóban van elhelyezve, aminek a két fala vetítőfelületként szolgál, a plafonja a mindent megjelenítő technika, az egyik nézői oldal pedig a látogatói kezelő panelek helyéül szolgál. Ezeknek köszönhetően pedig korokban, évszázadokon átívelően lehet utazni a múltban. Az egyik falon korabeli képek pörögnek, a másikon adatok, a város mellett a bemutatott történelmi időkben helyeznek el, miközben a mai város makettjére vetítve mutatják meg, hogy hol járunk és milyen volt a kiválasztott korban ott a település. Lebilincselő. Pár perces filmekben érthetően, látványosan és szórakoztatóan mesélték el a város egész történelmét az épített örökségen keresztül.

Leesett állal rá kellett döbbennem, hogy az elavult álmomat le kell cserélni. Egy ilyen okos makettet szeretnék Szolnokra. Nem csak a magam szórakoztatására. Hanem a múltból eredő gyökereink ápolására.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Eötvös tér 1980 körül
A város egyik legjellegzetesebb terét ábrázolja ez a sokszor és sok helyen felbukkanó fotó, amit nem lehetne úgy vágni, hogy ne maradjon rajta valami nagyon szolnoki. A kép nagyjából harmincéves, de körülbelül ma is ezt látjuk itt.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

Plakátmagány
Beruházni, kivitelezni nagyon tudunk. Működtetni már nem annyira. Néhány évvel ezelőtt viszonylag esztétikus hirdetőtáblák kerültek a Szapáry út megújult burkolatára. Hogy milyen pénzből, mára nem érdekes. Az azonban érdekelne, kié lehet ez a néhány hirdetőtábla. Kit nem zavar, hogy hónapos plakátok rohadnak rajtuk? Ki nem veszi észre, hogy van, amelyikre vállalhatatlan kiegészítések kerültek? Szolnok közepén. Vagy ezek magányos plakáthelyek, gazdátlan plakátokkal? Kellemetlen ez a tulajdonosra, a hirdetőkre, a plakátokon szereplőkre, de ránk, szolnokiakra nézve is.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kőbe zárt történelem
A lassan nyolcvan éves, vörös emléktábla 1937 óta látható, a Szolnoki Hitelbank Rt. székházának árkádos bejárata alatt. Igaz, ennek az időnek legalább a felét az OTP egyik irodájában elfalazva töltötte. Története legalább olyan kalandos, mint a megörökített személyeké.

A Szoborpark további képei