Felénk

A negyedik gyertya ég

2023. november 02.

Ki tudja felsorolni fejből Szolnok jelenlegi képviselőtestületének tagjait? Ki tudja megmondani, hogy egy adott névhez milyen párt vagy csoportosulás köthető? Ki tudja, hogy egy képviselő az elmúlt négy évben mit végzett, miről, miként szavazott, hány lakossági fórumot tartott?

Valamivel több, mint négy évvel ezelőtt választottuk meg Szolnok jelenleg hivatalban lévő képviselőtestületét. Pontosabban 2019. október 13-án döntöttek a szolnokiak arról a 17 személyről, akik egy hónappal később akár le is tehették volna a hivatali esküjüket, akkor még abba a hitben, hogy öt éven keresztül alkotják majd a megyeszékhely önkormányzatát. A feltételes módot azért érdemes használni, mert rögzíteni kell, hogy a 2019. október 13-án este mandátumhoz jutó 17 ember nem ugyanaz, mint akik egy hónappal később esküt tettek, és messze nem ugyanazok, akik négy évvel később is Szolnok Megyei Jogú Város önkormányzatát alkotják.

A 4-es számú egyéni választókörzetben (Pletykafalu) ugye 2022-ben lemondott a megválasztott képviselő, így ott időközi választást kellett kiírni, tehát abban a székben akkor történt csere. Az úgynevezett kompenzációs listáról mandátumhoz jutók esetében viszont már az első pillanattól kezdve voltak variálások, ami azóta is folytatódott, így az Országos Választási Bizottság honlapjára eredetileg felkerült személyekből már csak ketten ülnek az asztal körül a szolnoki Kossuth tér dísztermében. Tehát leegyszerűsítve: négy év alatt a szolnoki testület negyede személyben is megváltozott.

Szolnok esetében természetesen nem kerülhető meg a mandátumhoz jutott képviselők pártszimpátiájának a változása sem, hiszen 2019-ben azon megyeszékhelyek közé tartozott a város, ahol úgy tűnt, ellenzéki többség lesz az új ciklusban. Csak emlékeztetőül: a 12 egyéni képviselői körzetből az önmagát Szolnoki Többségként aposztrofáló, a Momentum, DK, LMP, Jobbik, MSZP, Mindenki Magyarországa Mozgalom alkotta "koalíció" képviselői szereztek meg kilencet, illetve az öt kompenzációs helyből egy jutott nekik. Így az a helyzet állt elő, hogy a polgármesterrel együtt 18 tagú testületben 10 főt az ellenzékhez lehetett sorolni. Ma már tudjuk, nem sokáig. A Szolnoki Többség a valóságban néhány hónap alatt szétesett, miközben a "koalíciót" alkotó pártok némelyike országos szinten is átalakult, helyben meg igazi "káderkeringőt" mutatott. Azt hiszem, ezét is jogos az a kérdés, hogy vajon van-e még valaki ebben a városban, aki fejből fel tudná sorolni nemcsak a testület összetételét, de a tagok pártkötődését is. (Egy embert biztosan tudok.)

Mondhatnánk, hogy a képviselőtestület felállásától kezdve a pártkötődés lényegtelen, hiszen minden képviselőt csak és kizárólag a város érdeke motiválhat döntései közben. Hát azért erre ne vegyünk mérget! A magam részéről nem is értek ezzel egyet, hiszen, ha ez így lenne, akkor a választásoknak és az induló pártoknak se lenne értelme (ahogy a kistelepüléseken nincs is). Szolnokon meg nem is tudjuk ellenőrizni, hogy a képviselők valóban csak a városért tesznek-e, hiszen utólag nem tudhatjuk, hogy egy-egy ügyben miként szavaztak. Merthogy a város honlapja - ami 2019 óta változatlan - nem teszi lehetővé az egyes előterjesztések ilyen jellegű követését. Pedig nem lenne bonyolult mutatvány az ülések napjai mellé a napirendet, az előterjesztéseket, majd a jegyzőkönyvek alapján a képviselői hozzászólásokat és a szavazatokat hozzárendelni. Így tényleg kiderülhetne, hogy ki, milyen érdeket képvisel. Hol vagyunk ettől? A város honlapjára immár négy éve nem sikerült felrakni valamennyi képviselő életrajzát, köztük olyanokét sem, akik 2019 óta veszik fel a mandátumért járó tiszteletdíjat. (Erről ugyancsak nem tudjuk, hogy pontosan mennyi, és miként számolódik.)

Persze, lehet azzal jönni, hogy ha valakit mindez érdekel, akkor kérdezze meg a városháza apparátusát, vagy menjen el minden nyilvános ülésre és vezessen magának privát jegyzőkönyvet. De ne csapjuk be magunkat! Számomra legalábbis teljesen világos, hogy a városháza (párt)apparátusa nem áll mindenkivel szóba, azaz nem mindenkinek válaszol. Másrészt a mai technológiák mellett nem is lenne erre szükség, már ha lenne szándék az átláthatóságra, ha senkinek nem lenne érdeke mellébeszélni. Magyarul, ha a város ügyei valóban a város lakóira tartoznának. Az elmúlt négy év egyik legnagobb tanulsága ugyanis - a magam részéről csalódása -, hogy Szolnok működése, a szolnokiak nevében hozott döntések nem lettek átláthatóbbak, nem sikerült lebontani a Kossuth téri csonttornyot.

Nagy kérdés, hogy a következő hónapokban változik-e valami. No, nem azért, mert a jelenlegi tizennyolcak többsége hirtelen megvilágosodik, hogy mégis kiknek a nevében hoznak ők döntéseket. Hanem azért, mert hamarosan ránk tör az újabb választási kampány, amikor majd indul az ígéretcunami. Lesz itt tejjel-mézzel folyó Kánaán, fenyegetőzés, miegymás, ami a magyar demokráciának immár jellemzője. Pedig lehetnének kérdések is. A kampány idején a testületet alkotó tizennyolcakhoz, illetve az időközben kiszálltakhoz is. Kérdezünk, vagy újra csak fújhatjuk az egészet. És ezzel elsősorban nem a mostani testület negyedik születésnapját ünneplő tortára kerülő gyertyákra gondolok, mert azok már az utolsókat pislantják.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Reklámfotó
Még át sem adták a képen látható házakat, talán még Várkonyiról el sem nevezték azt a teret, de képeslap már hirdette a fejlődő város, vagy a rendszer dicsőségét. Úgy négy évtizeddel ezelőtt.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

Apró figyelmetlenség
Mikor lettünk beoltva gondolkodás ellen? Egy rendelő felújítása mindig öröm. Szandaszőlősön is. A bekerítést ugyan meg tudom érteni, de van vele problémám. Adott esetben a bezárt kerítéskapu és a bejárati ajtó közötti távolság. Merthogy felújítás ide, drága beruházás oda, maradtak az ajtóra ragasztott tacepaók. Rajtuk a rendelési idővel. Ami a kerítésen túlról elolvashatatlan. Ha már kerítésre futotta, egy vállalható hirdetőtábla sokba került volna? Apró, de hasznos figyelmesség lenne.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Tanácsházi négyek
A szolnoki városháza dísztermét tanácsháza korában, tehát, ha jól sejtem, 1990-ig négy mellszobor díszítette. Mivel személyes emlékeim nem voltak róluk, a létezésükről sem tudtam. Egy fotó miatt kezdtem kutakodni utánuk. Ma már tudom: F. Bede, Hoksári, Tóth és Keskeny szobrok voltak.

A Szoborpark további képei