[1xvolt]

Utcasoroló (91.): Erdély fővárosa Szolnokon

2018. december 19.

Az Erdély fővárosának nevét alig száz éve viselő szolnoki utca környéke régóta az itt élő gazdálkodók használatában lehet, és legalább két évszázada indult el a belterületté válás útján. Mai elnevezése előtt Szolnok legbájosabb nevét viselte. Ma bölcsőde, óvoda, rendelő ugrik be e név hallatán.

(ÉV VÉGI ISMÉTLÉS: Ez a cikk 2018. november 19-én jelent meg először.)

Az egykor két szolnoki került - a Katonaváros és a Ferencváros - határán fekvő, 1926 óta Kolozsvárinak nevezett utca legalább a múlt század hatvanas éveinek elejéig a Csarnok utca végétől indult és egészen a Zagyváig futott. A Szolnokról a húszas évek végén megjelent térképen jól látható, hogy a belvároshoz közelebb eső alvégén kisebb, a folyó felé haladva egyre nagyobb méretű telkek jellemezték. Ami abból is következik, hogy a terület a XIX. század közepétől - amikor Szolnokot körülölelte a vasúti töltés - városiasodásnak indult, és az addigi szérűskertekből, gazdálkodó udvarokból fokozatosan, állandóan lakott, városi porták lettek.

Cseh Géza sokszor idézett - immár több mint negyedszázados - munkájában olvasható, hogy a közterület első ismert neve 1863-ból származik, amikor valószínűleg egy ott élő, vagy ott nagyobb, jellegzetes portával bíró, netán egy tömbben lakó nagycsalád nevével jelölték. Pintér utca volt a neve 1874-ig. Számomra rejtély, hogy Szolnok helynévtörténetéből miért tűntek el ezek a családokra utaló, a XIX. század végéig sokfelé felbukkanó elnevezések. Miként az is, vajon miért ragadhatott rá erre az utcára egy másik, "félhivatalosnak" tűnő elnevezés, amivel ráadásul egészen 1926-ig jelölték. Igaz, valószínűleg ez lehetett Szolnok eddigi legbájosabb utcaneve, hiszen a Háromrózsa elnevezést állítólag az utca hajdani kocsmárosának, három, rendkívüli szépségű leánya ihlette. Amit a második nagy, szolnoki közterület el- és átnevezési hullám változtatott mai nevére. És, ha már rejtélyek a közterületeink nevei körül: vajon miként úszta meg a következő rendszerváltásokat a Kolozsvári út? Miközben például a Pozsonyi vagy éppen az Árpád-házi királyok nevei nem voltak ilyen szerencsések.

A ma ismert Kolozsvári utcát az ötvenes-hatvanas években kezdték kialakítani, összefüggésben a Ságvári körút - ma már Boldog Sándor István körút - addig nem létező nyomvonalán - ami részben a Kolozsvárit is einstandolta - indult építkezéssel. Kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy Szolnok második "lakótelepének" a kialakításával, és első modern körútjának a megépítésével a Kolozsvári mindezeknek a szerviz útja, illetve kiszolgálója lett. Hosszát is a hatvanas évek végére felgyorsult város átépítés rövidítette meg, hiszen a Várkonyi tér és a Szántó körút kialakítása miatt a Zagyva felé eső részét leválasztották, és Dr. Szana Antal - ma már Glykais Gyula - út lett belőle. Ezzel a levágással függhet össze a Kolozsvári út mai végének "kuszasága" is, hiszen nem egyenesen torkollik bele a Szántó körútba, hanem a Kassai úti iskola mellett, S betűt írva ér véget.

A Kolozsvári úti, rá merőlegesen álló, négyemeletes tömböket - a Kút utcai közbeékelésével - a hatvanas évek végén kezdték építeni és folyamatosan átadni. Talán ez volt a városban az első olyan lakótelep, ahol viszonylag hamar garázssorokat is emeltek a házak közelébe, ami a mai napig meghatározza ennek a közterületnek a páros oldalát. Igaz, a Kolozsvári út inkább a páratlan oldalon álló intézményeiről ismert, hiszen a hetvenes években elkészült bölcsőde és óvoda játékait rengeteg szolnoki gyerek koptathatta. Ha meg valakinek nem erről jutna eszébe az utca, akkor még mindig esélyes, hogy a tulajdonképpen inkább a Ságvárin - Boldog Sándor Istvánon - álló rendelő és gyógyszertár épülete miatt ugrik be.

Mondhatnánk, hogy az utcának jelentős szerep jutott Magyarország XX. századi történelmébe, de a kilencvenes évek eleje óta egyértelmű: ez nem igaz. A Kolozsvári út 2. szám alatt álló, egykor a Magyar Rádió szolnoki stúdiójaként funkcionáló épületből ugyanis soha sem szólt Kádár János, mint a frissen alakult Munkás-Paraszt Kormány vezetője az országhoz. Ennek ellenére, vagy éppen ezért talán mégis érdemes lenne megmenteni azt a sztálinbarokk épületet, ami kiválóan alkalmas lehetne egy olyan várostörténeti kiállítóhelynek, ami éppen a XX. századot, és a mai Szolnok megszületését - a 900 éves építkezéseket - mutathatná be. Talán nem kell újabb nemzedékeknek elkoptatnia a Kolozsvári úti óvoda játékait, hogy e magányos épület újra élettel telhessen meg.

(Az első fotó Szolnok 1975-ös légifelvétele a fentrol.hu oldalról, a második pedig Nagy Zsolt munkája.)

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Se Kilián, se Lenin
Ez a kép nagyjából négy évtizeddel ezelőtt ott készült, ahol hamarosan a Tiszavirág Fesztivál Tisza színpada áll. Jelenleg Zounuk ispán hajózó alakja látható Lenin helyén. És hol van már a szolnoki Kilián György Repülőműszaki Főiskola, amelynek hallgatói Nagy Zsolt fotóján díszlépésben menetelnek?

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Visszaköszönés - Megjelent

AKB

Szolnoki guanó
Még néhány év és megnyitható az első szolnoki guanó bánya, így a város már nemcsak a műtrágya, de a magas foszfor- és nitrogéntartalmú, állati eredetű talajjavítóról is híres lehet. Addig már csak azt kell megoldani, hogy a Szapáry és a Kreutzer köz - egykori Sütő köz - sarkán megnyíló bánya ne fertőzze meg és pusztítsa ki a város lakosságát. Ám ettől nem igazán kell tartani, mert mind a helyi közterületesek, mind a közegészségügyi szervek hasonló módon tesznek madárürülék felhalmozódására a megyeszékhely közepén, mint maguk a szárnyasok. Büszkén jelenthetjük: Szolnokon ma még "sz@rnak, bajnak nincs gazdája", zavartalanul épülhetnek a guanó-hegyek.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Küry Albert közterületi emléktáblája
Születésének 150. évfordulóján leplezték le dr. Küry Albert, Jász-Nagykun-Szolnok megye utolsó Monarchiabeli alispánjának emléktábláját annak a háznak az utcafrontján, ahol hivatalától megválva, élete utolsó éveit töltötte. A Madách utca 49. szám alatti emléktábla felavatásában nem kis szerep jutott a háza mai lakójának.

A Szoborpark további képei