[1xvolt]

Utcasoroló (40.): Várkonyi tér

2015. július 14.

(VAKÁCIÓ) A Várkonyi tér egy városépítészeti kuriózum, ami nemcsak Szolnokon ritkaság. Ha ugyanis körüljárjuk, kiderül, hogy építészetileg egységes, ráadásul a korábbi városfejlesztés során meghatározott funkciót tölt. Lassan fél évszázada Szolnok fontos közterülete.

(Nyári ismétlés. Ez a cikk 2015. január 22-én jelent meg először.)

A Várkonyi tér Szolnok viszonylag új közterülete. Még akkor is, ha az elnevezésére szűk két évtizeddel azt követően került sor, hogy elkezdték kialakítani. Ha ránézünk a város harmincas években készített térképére, akkor láthatjuk, hogy a mai körforgalmas tér helyén nyolcvan éve még a Kolozsvári és a Fiumei út alvégeinek házai álltak, illetve a Vas, a Török és a Csap utcák torkolatai foglalhatták el a helyét. Mivel a Zagyva másik oldalát még nem házak és lakótelep foglalták el, hanem inkább kertek, nem volt szükségszerű, hogy a mai tér helyéről is át lehessen jutni a Városmajor utca végére.

A Várkonyi tér gondolata - még név nélkül - nem sokkal a második világháború befejezése után születhetett meg. Akkor, amikor elhatározták, hogy a város első lakótelepe a Zagyva túloldalán kap helyet, amit majd egy új körút köt össze a belvárossal és az ipartelepekkel. A Városmajor - Vörös csillag - út végén még a negyvenes években elindult az építkezés, elkészült a Tüdőkórház illetve néhány négyemeletes ház. A belvárossal és a déli ipartelepekkel való összeköttetést biztosító Ságvári körút kialakítása pedig az ötvenes évek elején, az első Ötéves Terv részeként, éppen a Zagyva felől indult. Ami egyben a majdani Várkonyi tér helyét is kijelölte. Igaz, akkoriban ebből még nem sok látszódhatott.

A tér hosszú születésében fontos állomást jelentett a második Zagyva-híd 1958-as átadása. Akkor már az is egyértelmű lehetett, hogy a folyó jobb partjával párhuzamosan, lényegében a két Zagyva-híd között, egy újabb körút is fut majd, illetve a Ságvári körutat keresztezve az tovább haladhat a vasúti sínek irányába. Ennek a tervnek a létét bizonyíthatja, hogy a hatvanas években komolyan felmerült az a lehetőség, hogy a korszerűsítésre szoruló 4-es főutat nem a belvároson áthaladó nyomvonalán szélesítik ki, hanem a mai Szántó és Szolnok Ispán körutak helyén.

A Várkonyi tér születésének utolsó előtti állomása lényegében Szolnok harmadik nagy lakásépítési projektje. A Vosztok városrész, illetve a Ságvári körúti házak fejlesztése után ugyanis itt indult egy újabb, mintegy 600 lakásos beruházás. Ennek eredményeként születtek meg először a Várkonyi tér 2-19 számú lakóházak, illetve az 1-es szám alatti Éva presszó a hatvanas évek második felében, majd adták át a Várkonyi téri 18 emeletes toronyházat, ami 1970-ban Magyarország legmagasabb lakóháza volt. Nem sokkal később a toronyház lábához illesztett szolgáltatóház is elkészült, ami nemcsak teljessé, de élhetővé is tette a beruházást. Már csak a körbe számozott tér közepén álló, régi házak eltakarítása volt hátra, ami a hetvenes évek közepére meg is történt, hogy aztán helyükön a híres Bölény-csúszdás játszótér kapjon helyet.

A teret 1968-ban, halálának ötvenedik évfordulóján nevezték el Várkonyi Istvánról, aki élete utolsó két évtizedét Szolnokon töltötte. A ceglédi születésű, paraszti sorból származó agrárszocialista politikus hat évvel később szobrot is kapott a téren, ami szerencsére a mai napig a helyén van, ahogy a 47 éves közterület táblák is.

Egyébként érdemes egyszer körbesétálni a háromszög alakú Várkonyi téren, aminek számozása az egykori Éva presszótól indul, közepén pedig nemcsak a körforgalom, hanem a szánkódomb, a játszótér és az artézi kút is található. Ha szemügyre vesszük a négyemeletes lakóházakat, akkor észrevehetjük, hogy teljesen egyformák, így háromszög két szára egységes képet mutat. Ilyen egységes, öt évtized alatt sem megbontott "városrész" igazi ritkaság Magyarországon, amit a szépségéről vallott vitáktól eltekintve érdemes lenne megőrizni. Ahogy a 18 emeletest is, ami akárhogy vesszük, ma is az ország, holtversenyben 2. legmagasabb lakóháza úgy, hogy az első és a 2. helyen osztozó is Szolnokon található. Ha pedig mindehhez azt is hozzávesszük, hogy a Várkonyi tér a Tallinn, a Széchenyi városrészek és a belváros közötti legforgalmasabb kapocs, akkor azt hiszem elvitathatatlan Szolnok nagyfontosságú közterületének nevezni e teret.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Beton Szolnok
Aki életében nem járt Szolnokon, és az első élménye a városról ez az 1980-ban készült mozaikképeslap, az azt gondolhatta, itt minden beton és új, semmi sem maradt a múltból. Annak ellenére, hogy az anziksz jobb felső sarkában épp a város 900 éves múltjára emlékeztető Tanúhegy látható.

Az Album további képei
 

AKB

Apró figyelmetlenség
Mikor lettünk beoltva gondolkodás ellen? Egy rendelő felújítása mindig öröm. Szandaszőlősön is. A bekerítést ugyan meg tudom érteni, de van vele problémám. Adott esetben a bezárt kerítéskapu és a bejárati ajtó közötti távolság. Merthogy felújítás ide, drága beruházás oda, maradtak az ajtóra ragasztott tacepaók. Rajtuk a rendelési idővel. Ami a kerítésen túlról elolvashatatlan. Ha már kerítésre futotta, egy vállalható hirdetőtábla sokba került volna? Apró, de hasznos figyelmesség lenne.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Az utolsó láng
Nehogy valakinek egészbe jusson, hogy le kellene bontani csak azért, mert Szolnok utolsó munkásmozgalmi témájú köztéri alkotása! Elhelyezkedése miatt viszonylag kevés szolnoki találkozik vele, aki pedig idegenként látja a Turisztikai központ "főterén", az sok minden másra is asszociálhat.

A Szoborpark további képei