[1xvolt]

Utcasoroló (109.): A parasztpolitikus emléke

2020. augusztus 01.

A Scheftsik-telep alig száz éves utcája, ami 1947 óta viseli az Ady által "parasztapollónak" aposztrofált politikus nevét. Az Áchim András út kialakulása jól nyomon követhető a város második világháború előtti térképein. Névadója gyilkosára is utca emlékeztet Szolnokon.

(Nyári ismétlés: ez az írás 2020. június 26-án jelent meg először.)

Zagyva, a Tisza és a Budapest-Debrecen vasútvonal között elterülő, a néhai szolnoki I. kerület legfontosabb mellékutcája az első világháború után született. Létrejöttét a váron túli, addig jobbára mezőgazdasági résznek számító Scheftsik-telepen megindult házhely kimérés ösztönözte. Bár a mai Áchim utca a Besenyszög felé vezető Verseghy úttól indul, építése az utca közepén, a Rózsa és a Rozmaring nevű közterületek között kezdődött. Ám mire eljutottunk a második világháborúig, lényegében az egész, mai utca kialakult, mindössze a vége, a jelenlegi Liliom utcáról belógó házak hiányoztak.

És tegyük is mindjárt hozzá, hogy a korabeli térképeken még "leánykori nevén" szerepelt, merthogy 1926 és 1947 között ez volt a szolnoki Liliom utca. Áchim L. András nevét 1947-ben kapta meg a közterület, amely nem sokkal később már az Élmunkás - később Április 4. ma Liliom - utcánál ért véget, közvetlenül a szovjet laktanya kerítésénél.

Az ötvenes évek elején pedig a közepén elkezdték építeni az utca legismertebb házát, Szolnok első, valóban modern, nyolc tantermes iskoláját, amely 1955-től 1988-ig szolgálta a környéken élőket. Nem véletlen, hogy a második világháború utáni első iskolaépítésre éppen ezen a környéken került sor Szolnokon. Ebben a városrészben épültek ugyanis az első blokkházaink, itt ismerhetjük fel az első lakótelepünk nyomait, ráadásul az ötvenes évek elejétől nyilvánvaló volt, hogy ez a környék lesz Szolnok első, tudatosan fejlesztett lakóövezete. És, mint ilyen, nem nélkülözhette a megfelelő iskolát, amit aztán az utca nevével azonosítottak.

Az intézmény kihasználtsága azonban a nyolcvanas évek közepe táján már erősen csökkent, így először összevonták a kertvárosi iskolával, majd 1988 szeptemberében megszűnt általános iskolának lenni. Az egykori 792. számú Áchim András úttörőcsapat otthona a következő tanévtől - lényegében napjainkig - a középfokú szakemberképzést szolgálja.

Az Áchim út alaposan átalakult az elmúlt három évtizedben. Míg korábban szerény kis kertes házak jellemezték, mára az akár több korábbi portát is elfoglaló, nagyobb alapterületű, modern "villák" utcája. Építészetileg számomra azonban érdekes, hogy míg Szolnok belváros felőli oldalán jellemzőek a betonkeretbe illesztett kertkapuk, itt egyetlen ilyet sem találni. Viszont felbukkannak olyan régi házak, amelyek az utcafrontra épültek, és bejárati ajtójuk is az utcáról és nem a kertből közelíthető meg. Kicsit olyan, mintha ezen a környéken a harmincas évek közepétől teljesen más lakóháztervező iskola dolgozott volna, mint Szolnok többi részén.

És, ha már építészet és érdekesség. Az utca elején feltétlenül érdemes egy kicsit elidőzni, hiszen az ottani ház fala egy mini téglagyűjtemény. Gyönyörű, régi téglák díszítik kívülről a házat, többek között a néhai Sípos téglagyár termékei. Vannak városok, ahol a helyi és környékbeli gyárak klasszikus méretű téglái külön kiállítást kapnak, mi - jelenleg - örüljünk ennek. (Minden tiszteletem a tulajdonosé.)

Az utca névadója, teljes nevén Áchim Liker András (1871-1911) a XX. század elejei magyar politikai élet rettentő érdekes, és talán sokkal többre hivatott alakja. Áchim szlovák származású, ugyanakkor magyarságára mindvégig büszke agrárpolitikus volt, aki nemcsak a politikai szabadságjogokért, de a nyomor és a szegénység felszámolásáért, a kilátástalanság elől külföldre vándorlás megállításáért is küzdött. Kétszeres parlamenti képviselő volt, sokan az "új Dózsát" látták benne, míg Ady "parasztapollónak" titulálta. Tragédiája, hogy 1911-ben az a Bajcsy-Zsilinszky Endre gyilkolta meg, aki bő három évtizeddel később a nácik elleni harc mártírja lett. Csak érdekességként jegyezzük meg, hogy Áchim szülővárosában és gyilkossága helyszínén, Békéscsabán, a mai napig nincs Bajcsy utca. Szolnokon természetesen ma már jól megférnek egy térképen.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Az örök Tisza
Egy nagyjából ugyanilyen a fotót ma is el tudnánk készíteni, ha az öt autót eltüntetnénk erről a képeslapról. Aminek a fotózási dátumát egyébként éppen az autók miatt a hatvanas évek közepére tenném. Szóval Hotel Tisza egykor és ma (is).

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

Hova lett a fatörzs?
Szolnok egyik különleges közterületi "szobra" volt (?) az a 120 éves fekete nyár törzsszelet, amely a Tisza árterében végzett helyreállítási munkáknak állított emléket. A fatörzset négy évvel ezelőtt egyszer már "renoválták", ám most ismét eltűnt. A mellette lévő ismertető tábla így most értelmetlenül áll a Vízügyi székház tövében. Reménykedjünk, hogy a 120 éves törzs ismét csak "felújításon" van, és nem valami végzetes baj érte, így hamarosan visszakerül a Boldog Sándor István útra. Persze, pár sort megérne, hogy ne aggódjunk, hisz az utóbbi hónapokban túl sok szolnoki "emlékműnek" kélt lába.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Verseghy Ferenc mellszobra
A Verseghy parkban 81 éve felállított Verseghy Ferenc szobor legalább két elsőséget is magáénak tudhat, amelyek azonban két érdekes kérdést is felvetnek. Mindezek mellett nyugodtan kijelenthetjük, hogy Borbereki Kovács Zoltán bronzszobrát egyedülállónak, szolnoki különlegességnek is tekinthetjük.

A Szoborpark további képei