AlbumPoronty főorvos lapjai

2022. október 01.

Az ideiglenes szolnoki Tisza-híd lábánál lévő strand 1950-es állapota izgatott a címlapon lévő képeslapon. Aztán úgy alakult, hogy egy hasonló, másik anzikszot is kaptam, és kiderült: szülők és gyermekük levelezése került hozzám. Nem teljesen világos, miért használtak szolnoki lapot.

A képeslapgyűjtésnek van egy szomorú, de vitathatatlanul életszagú tanulsága. Az, ami ma számunkra fontos, megőrzendő emlék, a következő generációnak talán már értéktelen, kidobható kacat lesz. Az ebben a cikkben szereplő, 1950 szeptemberében feladott két képeslap sorsa is ezt bizonyítja. A szülők és gyermekük között lezajlott levelezést valaki több évtizeden keresztül gondosan őrizte, hiszen szinte gyűrődés és foltok nélküli a két fekete-fehér képeslap. Nem hinném, hogy ő, inkább valamelyik leszármazott, akinek Rezső bácsi, a felesége és fiuk, a néhai főorvos már nem sokat jelentett, megszabadult az egy vagy több élet alatt felhalmozódott "kacatoktól". És kidobta ezt a két szolnoki képeslapot, amelyek azért kerültek hozzám, mert érdekesnek találtam az 1946 és 1962 között álló, ideiglenes Tisza-híd lábánál lévő egykori strand akkori állapotát.

És, ha már képeslapgyűjtés és a tanulságai. A képeslapok néha egészen elképesztő utat képesek bejárni, érthetetlen helyeken bukkannak fel. Ez a két szolnoki képeslap például a Baranya megyei Vajszló község és a Tolna megyei Szekszárd között "közlekedett" 72 évvel ezelőtt. Szerencsére a lapok írói még tanultak jó modort, dátummal látták el az üzeneteiket, így tudható, hogy az első szolnoki lapot a Vajszlón élő szülők küldték a Szekszárdon dolgozó főorvos fiuknak. A nehezen olvasható szövegből kitűnik, hogy ez a lap már egy levélre küldött válasz. Miként az is, hogy az édesapa, az idősebb Rezső az, aki jobban szenved a fia, a "kis Porontyomnak" nevezett főorvos hiányától. A második képeslap 12 nappal később lett megírva, de nem tudható, hogy ez előzőre küldött válasz, vagy a főorvos későbbi, "lekvárnak és süteménynek örülni fogó" üzenete. Igaz, ezen legalább van némi utalás arra, hogy a doktor úr miért használt Szekszárdon - a postai bélyegző alapján egyértelműen ott adta fel az üzenetét - szolnoki képeslapot.

"A túloldalon nyíllal jelzem a homokos partot, ahol nyáron strandoltam." Sajnos a nyíl lemaradt vagy hét évtized alatt eltűnt a főorvos út lapjáról, mindenesetre nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a Tisza bal partján lévő, a híd lábánál a harmincas évek óta létező szolnoki szabadstrandra gondolhatott. Amiről a kép alapján azt gondoltam, 1950 nyarán már nem működött, hiszen a korábbról ismert fotókhoz képest elég romosnak tűnik az a környék. Igaz, mintha a néhai kerítésként szolgáló kabinsor még meglenne, vagy valami hasonló került volna a helyére. Miközben jól látható, hogy a - ma is ott álló - belügyes üdülő vázszerkezete már éppen készült, de hát az elnyomást is ki kellett pihenni valahol.

Jó lenne tudni, hogy a két képeslaphoz felhasznált fotók születése között mennyi idő telt el. Hajlanék arra, hogy ugyanarról a filmtekercsről valók, hiszen a szabadstrand és a növényzet állapota is erre utal. Sajnos a hídon közlekedők nem segítenek ennek az alátámasztásában vagy megfejtésében, hiszen a két fotó ebből a szempontból teljesen eltérő. Mindenesetre a nálam "második" képeslapnak köszönhetően tudható, hogy a negyvenes évek végén, vagy az ötvenes évek első nyarán a Tisza-parti sétány - ami 1950-ben kapta meg Zalka Máté nevét - aszfaltozott volt, már a helyére azok a beton virágtartók, amiknek a harmincas években még nyoma sem volt, illetve ritkásan, de különleges kandeláberek világítottak az esti andalgáshoz.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Tündérvásár Faragónál
A két világháború között Szolnokon, a mai Árkád helyén lévő épületben papíráruházat működtető Faragó Sándor remek üzletember lehetett. Nemcsak azért, mert sok mindennel foglalkozott a város főutcáján lévő boltjában. Reklámképeslapja igazi különlegesség számomra.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

Szomorú Szapáry
Nagyjából a Szapáry út közepén, a néhai Ságvári Művelődési Ház és a Népfront székház között, a Deák Ferenc terünkhöz vivő kis köz egyik oldalán áll ez a minimum 125 éves ház. Már a 19. században is ott volt a szolnoki korzón, de nem biztos, hogy még néhány év múlva is ott lesz. Építészetileg talán nem képvisel komoly értéket. Az azonban biztos, hogy az évek óta folyamatosan romló állapota miatt az utca és egyben Szolnok csúfsága is. Amit tehetetlenül kell szemlélnünk. Amíg össze nem dől?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Magányos Gyermekek
Jövőre lesz negyven éves az a három gyerek, akik a város alapításának 900 éves jubileuma óta szemlélik a Dr. Sebestyén Gyula körút és a Városmajor - 1990-ig Vörös Csillag - út kereszteződését. A kis szobor beleolvad a környezetébe, talán fel se tűnne, ha a puha mészkő elfogyna.

A Szoborpark további képei