AlbumPoronty főorvos lapjai

2022. október 01.

Az ideiglenes szolnoki Tisza-híd lábánál lévő strand 1950-es állapota izgatott a címlapon lévő képeslapon. Aztán úgy alakult, hogy egy hasonló, másik anzikszot is kaptam, és kiderült: szülők és gyermekük levelezése került hozzám. Nem teljesen világos, miért használtak szolnoki lapot.

A képeslapgyűjtésnek van egy szomorú, de vitathatatlanul életszagú tanulsága. Az, ami ma számunkra fontos, megőrzendő emlék, a következő generációnak talán már értéktelen, kidobható kacat lesz. Az ebben a cikkben szereplő, 1950 szeptemberében feladott két képeslap sorsa is ezt bizonyítja. A szülők és gyermekük között lezajlott levelezést valaki több évtizeden keresztül gondosan őrizte, hiszen szinte gyűrődés és foltok nélküli a két fekete-fehér képeslap. Nem hinném, hogy ő, inkább valamelyik leszármazott, akinek Rezső bácsi, a felesége és fiuk, a néhai főorvos már nem sokat jelentett, megszabadult az egy vagy több élet alatt felhalmozódott "kacatoktól". És kidobta ezt a két szolnoki képeslapot, amelyek azért kerültek hozzám, mert érdekesnek találtam az 1946 és 1962 között álló, ideiglenes Tisza-híd lábánál lévő egykori strand akkori állapotát.

És, ha már képeslapgyűjtés és a tanulságai. A képeslapok néha egészen elképesztő utat képesek bejárni, érthetetlen helyeken bukkannak fel. Ez a két szolnoki képeslap például a Baranya megyei Vajszló község és a Tolna megyei Szekszárd között "közlekedett" 72 évvel ezelőtt. Szerencsére a lapok írói még tanultak jó modort, dátummal látták el az üzeneteiket, így tudható, hogy az első szolnoki lapot a Vajszlón élő szülők küldték a Szekszárdon dolgozó főorvos fiuknak. A nehezen olvasható szövegből kitűnik, hogy ez a lap már egy levélre küldött válasz. Miként az is, hogy az édesapa, az idősebb Rezső az, aki jobban szenved a fia, a "kis Porontyomnak" nevezett főorvos hiányától. A második képeslap 12 nappal később lett megírva, de nem tudható, hogy ez előzőre küldött válasz, vagy a főorvos későbbi, "lekvárnak és süteménynek örülni fogó" üzenete. Igaz, ezen legalább van némi utalás arra, hogy a doktor úr miért használt Szekszárdon - a postai bélyegző alapján egyértelműen ott adta fel az üzenetét - szolnoki képeslapot.

"A túloldalon nyíllal jelzem a homokos partot, ahol nyáron strandoltam." Sajnos a nyíl lemaradt vagy hét évtized alatt eltűnt a főorvos út lapjáról, mindenesetre nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a Tisza bal partján lévő, a híd lábánál a harmincas évek óta létező szolnoki szabadstrandra gondolhatott. Amiről a kép alapján azt gondoltam, 1950 nyarán már nem működött, hiszen a korábbról ismert fotókhoz képest elég romosnak tűnik az a környék. Igaz, mintha a néhai kerítésként szolgáló kabinsor még meglenne, vagy valami hasonló került volna a helyére. Miközben jól látható, hogy a - ma is ott álló - belügyes üdülő vázszerkezete már éppen készült, de hát az elnyomást is ki kellett pihenni valahol.

Jó lenne tudni, hogy a két képeslaphoz felhasznált fotók születése között mennyi idő telt el. Hajlanék arra, hogy ugyanarról a filmtekercsről valók, hiszen a szabadstrand és a növényzet állapota is erre utal. Sajnos a hídon közlekedők nem segítenek ennek az alátámasztásában vagy megfejtésében, hiszen a két fotó ebből a szempontból teljesen eltérő. Mindenesetre a nálam "második" képeslapnak köszönhetően tudható, hogy a negyvenes évek végén, vagy az ötvenes évek első nyarán a Tisza-parti sétány - ami 1950-ben kapta meg Zalka Máté nevét - aszfaltozott volt, már a helyére azok a beton virágtartók, amiknek a harmincas években még nyoma sem volt, illetve ritkásan, de különleges kandeláberek világítottak az esti andalgáshoz.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Szinte még új a szolnoki korzó
Szinte még minden új volt a Szapáry úton, amikor az ehhez a laphoz használt fotó készült. Vagy legfeljebb húsz éves. Az az épület is, aminek emeletéről a képet lőtte az ismeretlen fotós, hogy abból Gettler József hírlap előfizetési irodája anzikszot csináljon, amit egy cseh katona postázott.

Az Album további képei
 

AKB

Minek a hírmondója?
"Úgy is mondhatnám, hogy én vagyok az utca hírmondója." Mit szólna Lópici Gáspár, ha látná, mivé vált a szakmája? Vagy a Vadliba őrsnek örömmel nyilatkozna arról is, hogy a szolnoki Baross utcán még olyan plakátokra is bukkanhat az újak alatt, amiket még az ő idejében ragasztottak ki? Nem olcsó ilyen helyekre plakátokat kihelyezni. A profitráta azonban nem engedi, hogy időnként letakarítsák a hirdetőoszlopokat. Persze, ha nincs a városházán senki, akinek ez bántaná a szépérzékét, és merne szólni is a gazdának, akkor maradnak a "plakátmagányban ázó éjjelek" - és nappalok.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Dózsa György domborműve
Dózsa képzelt portréja 42 éve került a bíróság falára, az akkor ötszáz éve született parasztvezér emlékére. Mivel a Dózsa György nevéhez köthető parasztfelkelésnek idén ünnepelhetnénk a félezredik évfordulóját, talán érdemes szót ejteni Nagy István bronz munkájáról.

A Szoborpark további képei