[1xvolt]

Tisza-ligeti fürdő-kombinát

2022. június 21.

A felnőtt belépő 3 forint, a gyerek 1 forint 60 fillér volt. Férfi fürdőnadrágot, gyékényt 2 forintért, úszóövet és nyugágyat 3-ért lehetett kölcsönözni. Még csak a "pipa" és a háromosztatú körmedence várta a vendégeket, de voltak már tervek is. A Tiszaligeti strand reklámkiadványa 1966-ból.

Szolnoki Fürdő Vállalat vezetősége által szerintem 1966-ban megjelentetett, lényegében üresen hagyott kartonborítóba - csak a címoldala lett megnyomva - helyezett 4 oldalas reklámkiadvány tízezer példányban készült a Szolnoki Nyomda Vállalatnál. Hogy hol terjesztették, sajnos nem tudom. Az azonban a szövegek alapján egyértelműnek tűnik, hogy nem elsősorban a szolnokiaknak, hanem inkább a Szolnokra csábítandó belföldi turistáknak szánták, azaz az 1964-65-ben elkészült strandfürdő - és nem mellesleg a Tiszaliget - országos reklámja lehetett. Meglepő, hogy fotók nélküli a kiadvány. Ugyanakkor azt kell mondani, a leírtak is remekül lefestik a korabeli strandot és környékét, aminek akkoriban még a neve sem volt tisztázott: a borítón Tiszaligeti idényfürdő (strandfürdő), belül Tisza-Ligeti Idényfürdő (strandfürdő), máshol pedig fürdő-kombinát megnevezés szerepel.

A szövegből az derül ki, hogy a strandfürdő eleinte csak 6 kataszteri holdon (kh) terült el. Azaz 9600 négyszögölön, pontosabban 34.530 négyzetméteren, merthogy a kataszteri hold mértékegység 1972-ig használatban volt. Így feltételezhetjük, hogy az 1966-os szövegben előrevetített fejlesztésnek köszönhetően később 12 kataszteri hold - azaz közel 70 ezer négyzetméter - lett a strand területe. De ne szaladjunk ennyire előre!

A második szezonra elkészített kiadványban azt írták, hogy két medence várta a pihenni vágyókat. A "hálózatvízzel" feltöltött, 20-22 fokos, 1300 köbméteres, sokszög alakú strandmedence - amiben később a sziget is állt, meg még később a csúszdák végződtek -, illetve a háromosztatú körmedence, amiből egy rész a gyerekeké, kettő pedig a 33-39 fokos termálvizet élvezőké volt. A lassan hatvanéves szöveg szerzője szerint a tiszaligeti termálvíz kitűnően gyógyította a reumás és mozgásszervi megbetegedéseket, az ízületi-, izom- és idegfájdalmakat, de balesetek utáni rehabilitációra is kiválóan alkalmas volt.

Sokak számára azonban fontosabb lehetett, hogy a "fürdő-kombinát épületei és berendezései minden igényt kielégítő, színesek és hangulatosak". (Hogy ez utóbbi két jelzőn pontosan mit érthettek 1966-ban, jó lenne tudni!) A 6000 fő befogadására tervezett strandon a medencék mellett női és férfi vállfás (?) öltözők, 120 kabin - ezek napijegye 7, havi bérlete 200 forintba került-, a medencék környékén pedig hideg-melegvizes tusoló várta a vendégeket. A "panorámáról" pedig a gyepszőnyeg és az árnyas fák gondoskodtak. Természetesen a kitűnő hideg-meleg ételeket, hűsítő italokat és fagylaltot kínáló büfékről is írt a kiadvány. Sőt olyan extrákról is, mint a férfi és női fodrászat, vagy a gyerekeknek szánt homokozó, labdázó és hinták.

Miközben olyan fürdőfejlesztések zajlottak az országban, mint Hajdúszoboszló vagy Bük, fontos lehetett kihangsúlyozni az addig nem éppen a fürdőjéről és turizmusáról ismert Szolnok esetében, hogy idényfürdőről van szó - ez többször is felbukkan a kiadványban -, ami csak május 1. és szeptember 30. között, az első és az utolsó hónapban 10-18, egyébként 7-19 óráig várta a vendégeket. Amiről az is kiderült, hogy az addigi rövid üzemeltetés alatt is nagy volt a látogatottsága (?), és nemcsak helyiek, de az ország más területeiről, sőt külföldről érkezők körében is népszerű lett. Ezzel is indokolták a kiadványban a további fejlesztéseket, amelyekről tervekként írtak.

A tiszai átkelést például vízibusszal szerették volna megoldani. A következő évben - 1967 - tervezték átadni az 50x25-ös úszómedencét, illetve a Tiszaligeti-tó partjára álmodott homokos napozót és a tóra építendő stéget. Mindezek következtében számoltak a terület duplázódásával és a vendégszám növekedésével is. Talán ezért is említették a kiadványban a Tisza szállót, a Nemzeti szállót és a strand melletti campinget, ahol 2-4 ágyas faházakban lehetett megszállni, de a lakókocsiknak villanyt is tudtak biztosítani. Sőt, egyértelműnek tűnik, hogy nem egyetlen napra érkező turistákról álmodtak a kiadvány ismeretlen szerkesztői, hiszen a szöveg végén a Tisza és a Zagyva nagyszerű homokos strandjairól, a vízi- és horgászéletről, és a város központjában befejezés előtt álló fedett termálfürdőről - ez minden bizonnyal a Damjanich uszoda lehetett - is említést tesznek. Hozzátéve: "mind alkalmas arra, hogy az ideérkező vendégek jól érezzék magukat, ebben a szép Tisza parti városban".

(A fotók öt évtizeddel később, 2014-ben készültek.)

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Még hiányzik a tárház
A szolnoki "szép" Tisza-hídról 1933-ban vagy legfeljebb 1934 nyarán készült fotón szinte minden látható, amit ma is megörökíthetnénk a Tiszaliget felől. A felvételt a budapesti Knöpfmacher vagy megbízottja készíthette, de a szolnoki Faragó könyv és papíráruház jelentette meg.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A 145-ös vonal emléktáblája
A vasútállomás mellett álló szocreál irodaház távolabb eső sarkánál - a kiállított 424-es gőzmozdony felé haladva - öt emléktáblát találunk a falon. Közülük az egyik a Szolnok-Kiskunfélegyháza vasútvonal megnyitásának centenáriumára emlékeztet.

A Szoborpark további képei