[1xvolt]

Szolnoki házak (61.): Kossuth tér 10.

2023. február 08.

"Lordok házaként" is emlegetik Szolnok főterének 10-es számú telkén is álló, eredetileg 77 lakásos társasházat, aminek építésénél először alkalmaztak a városban toronydarut. A három szárnyból álló, 15 éve magastetőssé alakított épület falára nem a ma is ott látható alkotás került volna eredetileg.

Elfogadva azoknak a kutatásoknak az eredményét, amelyek szerint a középkori Szolnok nem az erődöt, hanem a települést védő nyugati fala, illetve a várárok valahol a mai Táncsics utca helyén húzódott, akár azt is mondhatjuk, hogy a "Lordok házaként" emlegetett társasház az "óvárosunkban" áll. Kétségtelen tény, hogy a Kossuth tér 10. és a Táncsics - korábban Német és Apponyi Albert - utca 2. számú telkekre felépített ház helye azóta lehet lakott, amióta Szolnok létezik. És azt is tudjuk, hogy Scheftsik István, Szolnok későbbi kétszeres polgármestere 1852-ben helyezte erre telekre - a piac közelsége miatt - a gyógyszertárát, ami Gondviselés (Isteni gondviselés) és "öreg patika" néven bő évszázadon keresztül működött itt.

Szerintem már a második világháború előtt is nyilvánvaló volt, hogy a főtérre néző, a városháza mellett lévő telekről előbb-utóbb eltűnik majd az a magastetős, földszintes ház, ami mellett, a Hatvanas felé eső oldalon egy újságosbódé is működött az ötvenes években. Annak az évtizednek a vége felé még úgy volt, hogy majd ezen a helyen épül fel Szolnok új, legalább ötszáz férőhelyes filmszínháza, ami aztán csak álom maradt. A ötvenes évek végén a már patika nélküli épületben szabóság, női ruházati bolt, a hirdető vállalat kirendeltsége, Fehér Béla műszerész - korábban pedig Farkasné virágüzlete - működött. Ezeknek az üzleteknek az 1961 évvégi elköltözéséről szóló hirdetések adják meg a ma a Kossuth tér 10. szám alatti ház építésének kezdődátumát. (A mellékelt fotó Dombi Gábor gyűjteményéből való.)

A ház építésének története a korabeli újságokban meglehetősen jól dokumentált. Így tudható például, hogy a kezdetben még a Debreceni Épülettervező Vállalat szolnoki irodája, 1960. január 1-től a Szolnok megyei Tanács Tervezővállalatának kollektívája készítette az épület terveit. Érdekesség, hogy a tervezőiroda ekkor még a Kossuth téri irodaház második emeletén működött, tulajdonképpen szemben a tervezendő ház helyével. A terveket Kovács József és Boháty Lajos készítették, akiknek a nevéhez fűződik a Magyar utcát lezáró, ugyancsak Kossuth téri társasház, a Múzeum étterem épülete vagy éppen a Zagyva torkolatában álló "olajosházak" tervei is. Sőt, egy korabeli Népszabadság cikkből tudható az is, hogy Kovács Józsefet harminc évesen tették meg a szolnoki tervezőiroda vezetőjének, aki budapesti állását feladva hazacsábította a szolnoki illetőségű Boháty Lajost, egykori egyetemi szobatársát is.

A házhely kialakítását 1962 legelején elvégezte a Szolnok Megyei Építőipari Vállalat, ahol kora tavasszal felállították azt az NDK gyártmányú toronydarut, aminek nemcsak a szolnokiak, de - Kaposvári Gyula szerint - Szabó Pál író is a csodájára járt. Nem véletlenül, hiszen Szolnokon itt használtak először előregyártott, feszített vasbeton födémelemeket a szintek elválasztására. Az eredetileg 77 lakásos társasház beruházása úgy tűnt, hogy 1962/63 hosszú és rendkívül hideg telén megcsúszik, ám a kivitelezők az utolsó hónapokban nagyon belehúztak, így 15 nappal a tervezett határidő előtt - Steiner Lajos főépítés-vezetőnek is köszönhetően -, 1963 júliusában elkezdődött a ház műszaki átadása, majd nem sokkal később az első lakók beköltözése. (A két mellékelt fotó a megyei tervezővállalat archívumából való.)

Az U alaprajzú épület igazi különlegességének tekintették 1963-ban, hogy egy olyan "bérház" lett, aminek nincsenek - a Horthy-kor szegénységét szimbolizáló - udvari lakásai, hanem lényegében csak napfényes, utcai otthonai. A két rövidebb szárnyán eredetileg négy-, a Szigligeti utca felőli oldalon ötemeletes társasház különlegességének erényei közé sorolták a homlokzat egyhangúságát megbontó, az épületet és a környezetét is vidámmá tevő színes rácsok használatát. De Szolnok akkori legnagyobb tömbházát tovább "könnyítette" az erkélyek váltakozása, a függőfolyosók, a nyitott, parkosított udvar, a Jókai utca sarkára került járási tanács homlokzatára válaszló Táncsics utcai árkád, illetve a Szigligeti utca felőli átjárók. És minden bizonnyal a könnyedség fokozását szolgálta a városháza felé néző hatalmas tűzfalra tervezett képzőművészeti alkotás is.

Ez azonban még nem köszönthette az első lakókat 1963-ban, holott már az építkezés megkezdésekor tényként közölte a megyei napilap, hogy Simon Ferenc és Nagy István - a Szolnoki Művésztelep két lakója - készítheti el a Szolnok legnagyobb lakóházát díszítő képzőművészeti alkotásokat. Eddig nem akadtam nyomára annak, hogy menet közben mi történhetett, 1963-ban csak annyit jegyzett meg pikírt módon a Néplap újságírója: "a fővárosban ismét nem bíztak a helyi művésztelepiekben". Úgyhogy öt évig árválkodott üresen a hatalmas tűzfal, amire akkor helyezték fel Dózsa Farkas András Tudomány és művészet című - egyébként a maga nemében kifejezetten szép és különleges - lemezdomborítását, ami amúgy 1965-ben készült. A szolnokiak fiaskója kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a hatvanas évek elején nem ez volt az egyetlen ilyen eset, hiszen a Kossuth térre kerülő, a rendszert dicsőítő emlékmű pályázatának biztos befutójaként is sokáig Simon Ferencet emlegették.

Természetesen nem feledkezhetünk meg az épület másik, szomorúbb sorsú szobráról sem, ami 1966-tól a ház belső udvarában, a Táncsics utcai járdához közel kialakított kis medencét díszítette. Bencsik István szobrászművész Ülő nő, illetve Sellős kútszoborként is ismert, 180 centis alkotását valamikor a kilencvenes évek végén lopták el fényes nappal, és sem a szobor, sem a tettesek nem lettek meg soha.

A Kovács-Boháty páros által tervezett háznak azonban nem ez az egyetlen vesztesége. Hanem az 1999-ben elkövetett átépítés, amivel az addigi lapostetős házat magastetőssé alakították, nagyjából további húsz lakással megtoldva. Azt hiszem, ekkor szűnt meg a városháza felé néző, V-alakú lábakkal határolt árkád is. Mindez nemcsak megbolygatta az épület eredeti alakját és küllemét, de magasságát is indokolatlanul a környék házai fölé emelte. Az ilyen barbárságról mindig az jut eszembe, hogy az elkövetők minden bizonnyal feljogosítva érzik magukat József Attila verseinek átírására is, vagy éppen A Pál utcai fiúk náluk már ki van egészítve néhány új fejezettel. Ha pedig valaki azt gondolná, hogy ezek a beavatkozások a társasház anyagi gondjait enyhítették, akkor azoknak azokat a 2008-as cikkeket ajánlom a figyelmébe, amelyek az épület C lépcsőházának a felújítása körüli kálváriáról szóltak.

Egy dolgot nem sikerült eddig tisztáznom: miért nevezi a szolnoki köznyelv "lordok házának" ezt az épületet. Egyetlen magyarázatot hallottam eddig, aminek viszont írásos nyomát nem találom: elsősorban a Szolnokra helyezett katonák kaptak lakást ebben a házban. A név már csak azért is fura, mert a hatvanas évek elején két másik helyet jelöltek - a megyei napilapban is - "lordok házaként" a városban. Előbb a Nemzeti szálló földszintjén működő, addigra teljesen színvonalát vesztett vendéglőt, majd pedig a földművesszövetkezet - számomra ismeretlen helyen lévő - népbüféjét. Nem hinném, hogy a Kossuth tér 10. számú ház a két vendéglátóhely züllött alakjaihoz hasonlók miatt kapta volna a "lordok háza" nevet.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Unatkozó a Városháza utcában
Margit nagyon unatkozhatott a múlt század tízes éveiben Szolnokon. Legalábbis erről tanúskodik a Pesten maradt barátnőinek írt anziksz, amit Faragó Sándor kiadásában jelent meg levelezőlapon küldött, és képes oldalán mi ma bőven találhatunk nem unalmas látnivalót.

Az Album további képei
 

AKB

Minek a hírmondója?
"Úgy is mondhatnám, hogy én vagyok az utca hírmondója." Mit szólna Lópici Gáspár, ha látná, mivé vált a szakmája? Vagy a Vadliba őrsnek örömmel nyilatkozna arról is, hogy a szolnoki Baross utcán még olyan plakátokra is bukkanhat az újak alatt, amiket még az ő idejében ragasztottak ki? Nem olcsó ilyen helyekre plakátokat kihelyezni. A profitráta azonban nem engedi, hogy időnként letakarítsák a hirdetőoszlopokat. Persze, ha nincs a városházán senki, akinek ez bántaná a szépérzékét, és merne szólni is a gazdának, akkor maradnak a "plakátmagányban ázó éjjelek" - és nappalok.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Emlékül maradt madarak
A Boldog Sándor István körút piaccal szembeni házsorára valószínűleg 1959-ben került fel Madarassy Walter - egy évvel később Munkácsy-díjjal is kitüntetett - szobrászművész hat darab, lemezdomborítással készült műve. Ma már csak az Ady Endre úthoz legközelebbi van a helyén.

A Szoborpark további képei