[1xvolt]

Kőbéka és szökőkút

2018. augusztus 14.

Zombori Sándor egykori vízvezeték-szerelőről, valamikor a hatvanas évek elején, több fotó is készült a szolnoki Tisza-parton, illetve a régi belvárosi hídon. Megörökítették például a békás szökőkútnál is. Ez a családi albumból előkerült kép újra megnyitja a békás szökőkút dossziémat.

(NYÁRI ISMÉTLÉS: Ez az írás 2018. március 13-án jelent meg először.)

Marton Ritának köszönhetően Zombori Sándor, a Kossuth téren lakó egykori vízvezeték-szerelő családi albumából egy hete már közöltem Szolnok múltja szempontjából érdekes képeket. Van azonban még néhány felvétel, amelyek ugyancsak izgalmasak a hátterük, a környezetük miatt.

Például az, amelyiket a békás szökőkút mellett készítettek. Amit könnyedén elintézhetnénk annyival, hogy nincs ezen semmi különös, a Verseghy parkban lévő szökőkutak valamelyikénél készült a felvétel. Sőt, azt is hozzátehetnénk, hogy a fotónak még az ideiglenes belvárosi híd elbontása előtt kellett készülnie, hiszen nem a mai, hanem az eredeti béka látható rajta. És esetleg törhetnénk a fejünket azon, hogy a még ma is meglévő kútmedencénél, avagy a hídhoz közelebbi, később felszámoltnál ácsorog-e Zombori Sándor.

Ám, ha jobban megnézzük a kép hátterét, akkor azt kell mondanunk, itt valami nem stimmel. A Verseghy park szökőkútja vagy kútjai mögött ilyen háttér nincs és nem is volt. A Zombori Sándor mögött látható, emeletes épület ugyanis nem lehet sem a Tisza szálló, sem a Megyeháza, holott méretük és elhelyezkedésük miatt ezek ugorhatnának be. A magam részéről azonban azt gondolom, hogy képen a Verseghy gimnázium keleti, azaz a színházhoz közelebb eső sarka látható. Azonban, ha ez így van - azaz nem tévedek -, akkor azt is hozzá kell tennem, hogy ezek szerint nem kettő békás szökőkút volt Szolnokon, hanem három.

Az biztos, hogy a Verseghy gimnázium előtti parkban, nagyjából az épület keleti sarkával szemben, a hatvanas években működött egy szökőkút. Igaz, egy 1964 után készül fotón már leginkább a Kossuth téri, magas peremű kútmedencére hasonlító építmény volt. Tehát, ha a Zombori Sándorról készült fotó helyét jól határoztam meg, akkor azt kell gondolnom, hogy a Verseghy előtti kutat nagyjából a Verseghy-szobornál lévőkkel együtt, 1962-64 táján átépítették, és akkor tűntek el a harmadik kút békái.

Persze lehet, hogy tévedek. De akkor mi a magyarázat a békára és a háttérre?

Zombori Sándor ruházata alapján azt kell, gondoljam, a békás kútnál készült fotón kívül, ugyanazon a napon, máshol is készültek képek. Például a tárháznál, ami akkoriban még rendeltetésszerűen működött. Legalábbis erre utalnak a tövében várakozó vagonok, amihez ugye sínek is kellettek. Amelyek még majdnem két évtizedig majdnem a templomkertig futottak. Illetve a kép készítésekor már legalább negyedszázados tárház használatára utalnak azok a vasszerkezetek is, amelyek a két tömböt, illetve az épületeket a Tisza-parttal kötötték össze. És, amelyekből mára semmi sem maradt. Talán azért, mert ezek fémből voltak, és gyorsan pénzé lehetett tenni őket.

A két kép készítésének napján egyébként a Tisza-hídra is kimentek Zombori Sándorék. Még arra a hídra, amit a "szép Tisza-hidunk" felrobbantása után, ideiglenes jelleggel adtak át, de végül majdnem két évtizedig szolgálta a 4-es út és Szolnok forgalmát. És amiről eddig csak "külső", azaz távoli felvételeket láttam. Az ismeretlen fotósnak köszönhetően azonban most a hídon is "sétát" tehetek. Így nemcsak azt láthatom, hogy milyen volt az akkor már lassan bontásra ítélt híd burkolata, de a különböző pillérelemekről és a korlátról is némi képem lehet. Arról nem is beszélve, hogy a kép hátterében a városi bérház még látható, ami ma már elképzelhetetlen lenne, hiszen a kép készítése után beépült a Táncsics út páros oldala.

És, ha már családi album, akkor két kép erejéig ugorjunk pár évtizedet előre!

Az egyik felvételen Zombori Sándor Kossuth téri otthona látható, az Állami fodrászat fölött, a lánykollégium mellett. Na, jó, a Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár mellett, abban a társasházban, aminek a földszintjén ma kávézó is üzemel. De tény, hogy a ház átadása után, majd két évtizeden keresztül férfi és női fodrászat működött benne. Amiket olyan reklámfeliratokkal - a kép alján nagy nehezen kivehetők - reklámoztak, mint "modern frizurák készítése", illetve "habdauer". Ha vicceskedni akarnék, azt mondanám: az ilyen szlogenek miatt kellett itt mindig sokat várni a mesterekre.

A Marton Ritán keresztül hozzám került képek sorát had zárjam egy szerintem az előző képpel egyidős, tehát még a rendszerváltás előtt, vagy legfeljebb annak környékén készült felvétellel. Amit Zombori Sándorék lodzsájáról készítettek, és a Kossuth tér régi szökőkútját örökítette meg. Előterében zászlórudak, hátterében pedig a talán még tanácsházaként üzemelő városháza.

Köszönöm a képeket, és a hozzájárulást a közlésükhöz!

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Szolnok főutcája az új műteremből
Azt feltételezem, hogy ez Szigeti Henrik egyik első fotója, amit a Kereskedelmi Bank második emeletére költöztetett műtermének ablakából készített. Igen, Szolnokon járunk, valamikor 1907 táján. A képen az akkori Gorove utca és a Kossuth tér látható. A Városháza tornyai, kupolái a leginkább felismerhetőek.

Az Album további képei
 

AKB

Bringázz a dzsungelben?
Szeszélyes és csapadékos a június. Ezt fűkaszával és kaszát fogó emberrel se lehet bírni. Avagy tekintsük extra szolgáltatásnak, szolnoki turisztikai attrakciónak, hogy a déli városrészben embermagasságú gazdzsungelen át vezet a kerékpárút. Nem csodálkoznék, ha valamelyik bozótból Sir David Attenborough lépne ki kamerával, mert itt forgatja a legújabb, vadvilágban játszódó természetfilmjét.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szomorú lány a Vegyinél
Hamarosan 40 éves lesz a mohásodó fejjel szomorkodó lány a Tiszai Vegyiművek főbejárata közelében lévő, ma már gondozatlan parkban. Az idén elhunyt Simon Ferenc alkotása még akkor született, amikor a beruházók és az nagy cégek költöttek a képzőművészetre.

A Szoborpark további képei