AlbumSzolnok főtere 1968-72 között

2022. május 21.

A szolnoki Kossuth tér és a Táncsics utca sarkán álló társasház első vagy második emeleti erkélyéről készíthette ezt a felvételt Tulok Ferenc valamikor 1968 és 1972 tavasza között. A zászlókból ítélve május elseje környékén, az árnyékok alapján délelőtt 10-11 óra körül. Mindent megindokolok.

Egyértelmű, hogy a Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata által megjelentetett képeslaphoz használt fotót nem az utca szintjéről, hanem magasabbról készítették. Mivel a kép születésének idejét legkorábban 1968-ra tehetjük, a Kossuth tér épületeinek történetéből kiindulva az is teljesen világos, hogy a fotós akkor már dolgozhatott a Kossuth tér és a Táncsics út sarkán álló társasházból, a "lordok házából", hiszen azt 1962-ben átadták. Mondjuk, kíváncsi lennék arra, hogy vajon Tulok Ferenc - aki szintén rendszeresen készített képeslappá lett fotókat Szolnokról - esetleg abban a házban lakott, ismerőse élt ott, vagy egyszerűen csak bekéredzkedett valakihez a megfelelő látvány reményében.

Az biztos, hogy a hatvanas-hetvenes években viszonylag sok fotó készült Szolnok főteréről a Kossuth tér 10. számú házból.

A legkorábbi fotózási időpontot a felvétel közelében lévő másik társasház - Kossuth tér 3. - földszintjén lévő Zöldség bolt létével igazolnám. Magát a házat 1962-ben emelték, viszont a földszintjén csak 1967. július 20-án nyílt meg a Szolnok és Vidéke Földművesszövetkezet, akkor óriásinak számító, 400 négyzetméteres zöldség-gyümölcs áruháza. Plusz az is tudható, hogy az épületbe ugyanebben az évben vezették be a földgázt, márpedig az ablakok alatt már ott sorakoznak a konvektorok szellőtői.

Mivel a növények alapján szerintem egészen egyértelmű, hogy a felvétel tavasszal készült, ezért mondom azt, hogy Tulok Ferenc legkorábban csak a következő év tavaszán dolgozhatott.

A tavaszt egyébként a fellobogózás is alátámaszthatja, hiszen ilyen díszítésre április 4-én és május 1-én került sor, augusztus 20-án kevésbé volt jellemző.

A fotózás legutolsó dátumát pedig a birtokomban lévő képeslap postára adása jelöli ki. Egy minden bizonnyal Szolnokon csak átutazó, román nemzetiségű lány küldte Orosházára 1973. június 2-án. Ám annak az évnek a tavaszán már nem készülhetett ez a képeslap, hiszen hiányzik róla az irányítószámnak szánt hely, amit pedig 1973. január 1-jétől használunk Magyarországon. Annak pedig elég kicsi az esélye, hogy a monopolhelyzetben lévő hazai képeslapgyártó 1973-ban még kiadott volna olyan lapot, amin nincs helye az irányítószámoknak, miközben a rendszerre való átállás már legalább egy évvel korábban elindult.

A datálás mellett számomra három érdekesség van még ezen a képeslapon. Az egyik természetesen a parádés autópark a Warszawával, a 900-as Wartburggal, a bogárral - amit ekkoriban még a Merkúr is forgalmazott -, a piros Jawa motorral, majd a számomra ismeretlen nyugati autóval, a 601-es Trabanttal, a még lapos orrú Nysa kisteherautóval és a 311-es Wartburggal. A másik a fotó közepén lévő Hotel Tisza fényreklám, amiről nagy valószínűséggel elmondhatjuk, hogy Szolnokon készült, már csak azt nem tudjuk, mikor került a térre. Egy 1963-as képeslapon még nincs rajta, így ennél csak később helyezhették el.

A harmadik pedig a tér növényzete. Merthogy azon a nagyjából tíz évvel korábbi, ugyancsak a "lordok házából" készült lapon a 4-es út mellett és a házak előtti járda szélén sokkal nagyobb fák láthatóak, azaz 1963 és 1968-1972 között valamiért kivágták és újakra cserélték a Kossuth tér nem túl öreg fáit. Ám nehogy azt higgyük, hogy az ezen a képen látható fák ma is Szolnok főterén vannak! Egy szintén a "lordok házából" 1975 után készült képeslapon már csak a házak előtti fák vannak meg, a főút mellettieket kivágták. Miként a tuják is eltűntek pár évvel e fotó készítése után.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Magyarázatra szoruló hiány
A felirat szerint, ez a legalább százéves képeslap Szolnoknál mutatja a Tiszát. Mivel kiadója a több szolnoki lapot is jegyző Gettler József, nem feltételezem, hogy hibás lenne a helymegjelölés. Akkor viszont jóval az 1917-es kiadás előtt készült a felvétel, ami talán a képen látható rengeteg csónakra is magyarázatot adhat.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

Szomorú Szapáry
Nagyjából a Szapáry út közepén, a néhai Ságvári Művelődési Ház és a Népfront székház között, a Deák Ferenc terünkhöz vivő kis köz egyik oldalán áll ez a minimum 125 éves ház. Már a 19. században is ott volt a szolnoki korzón, de nem biztos, hogy még néhány év múlva is ott lesz. Építészetileg talán nem képvisel komoly értéket. Az azonban biztos, hogy az évek óta folyamatosan romló állapota miatt az utca és egyben Szolnok csúfsága is. Amit tehetetlenül kell szemlélnünk. Amíg össze nem dől?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Sokszorozott lányunk
Szolnok mellett Szentendrén és Nagyatádon még áll egy ugyanilyen szobor, csurgói és ózdi "testvéreinek" viszont bizonytalan a sorsa. Miként a pontos címét, úgy születése és felállítása évét sem lehet megállapítani Kucs Béla nőalakjának. Ami mindenütt szökőkút mellett térdelt.

A Szoborpark további képei