AlbumSzolnok főtere 1968-72 között

2022. május 21.

A szolnoki Kossuth tér és a Táncsics utca sarkán álló társasház első vagy második emeleti erkélyéről készíthette ezt a felvételt Tulok Ferenc valamikor 1968 és 1972 tavasza között. A zászlókból ítélve május elseje környékén, az árnyékok alapján délelőtt 10-11 óra körül. Mindent megindokolok.

Egyértelmű, hogy a Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata által megjelentetett képeslaphoz használt fotót nem az utca szintjéről, hanem magasabbról készítették. Mivel a kép születésének idejét legkorábban 1968-ra tehetjük, a Kossuth tér épületeinek történetéből kiindulva az is teljesen világos, hogy a fotós akkor már dolgozhatott a Kossuth tér és a Táncsics út sarkán álló társasházból, a "lordok házából", hiszen azt 1962-ben átadták. Mondjuk, kíváncsi lennék arra, hogy vajon Tulok Ferenc - aki szintén rendszeresen készített képeslappá lett fotókat Szolnokról - esetleg abban a házban lakott, ismerőse élt ott, vagy egyszerűen csak bekéredzkedett valakihez a megfelelő látvány reményében.

Az biztos, hogy a hatvanas-hetvenes években viszonylag sok fotó készült Szolnok főteréről a Kossuth tér 10. számú házból.

A legkorábbi fotózási időpontot a felvétel közelében lévő másik társasház - Kossuth tér 3. - földszintjén lévő Zöldség bolt létével igazolnám. Magát a házat 1962-ben emelték, viszont a földszintjén csak 1967. július 20-án nyílt meg a Szolnok és Vidéke Földművesszövetkezet, akkor óriásinak számító, 400 négyzetméteres zöldség-gyümölcs áruháza. Plusz az is tudható, hogy az épületbe ugyanebben az évben vezették be a földgázt, márpedig az ablakok alatt már ott sorakoznak a konvektorok szellőtői.

Mivel a növények alapján szerintem egészen egyértelmű, hogy a felvétel tavasszal készült, ezért mondom azt, hogy Tulok Ferenc legkorábban csak a következő év tavaszán dolgozhatott.

A tavaszt egyébként a fellobogózás is alátámaszthatja, hiszen ilyen díszítésre április 4-én és május 1-én került sor, augusztus 20-án kevésbé volt jellemző.

A fotózás legutolsó dátumát pedig a birtokomban lévő képeslap postára adása jelöli ki. Egy minden bizonnyal Szolnokon csak átutazó, román nemzetiségű lány küldte Orosházára 1973. június 2-án. Ám annak az évnek a tavaszán már nem készülhetett ez a képeslap, hiszen hiányzik róla az irányítószámnak szánt hely, amit pedig 1973. január 1-jétől használunk Magyarországon. Annak pedig elég kicsi az esélye, hogy a monopolhelyzetben lévő hazai képeslapgyártó 1973-ban még kiadott volna olyan lapot, amin nincs helye az irányítószámoknak, miközben a rendszerre való átállás már legalább egy évvel korábban elindult.

A datálás mellett számomra három érdekesség van még ezen a képeslapon. Az egyik természetesen a parádés autópark a Warszawával, a 900-as Wartburggal, a bogárral - amit ekkoriban még a Merkúr is forgalmazott -, a piros Jawa motorral, majd a számomra ismeretlen nyugati autóval, a 601-es Trabanttal, a még lapos orrú Nysa kisteherautóval és a 311-es Wartburggal. A másik a fotó közepén lévő Hotel Tisza fényreklám, amiről nagy valószínűséggel elmondhatjuk, hogy Szolnokon készült, már csak azt nem tudjuk, mikor került a térre. Egy 1963-as képeslapon még nincs rajta, így ennél csak később helyezhették el.

A harmadik pedig a tér növényzete. Merthogy azon a nagyjából tíz évvel korábbi, ugyancsak a "lordok házából" készült lapon a 4-es út mellett és a házak előtti járda szélén sokkal nagyobb fák láthatóak, azaz 1963 és 1968-1972 között valamiért kivágták és újakra cserélték a Kossuth tér nem túl öreg fáit. Ám nehogy azt higgyük, hogy az ezen a képen látható fák ma is Szolnok főterén vannak! Egy szintén a "lordok házából" 1975 után készült képeslapon már csak a házak előtti fák vannak meg, a főút mellettieket kivágták. Miként a tuják is eltűntek pár évvel e fotó készítése után.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Egy ház sem áll már
Ezt a képeslapot nézegetve két dologban lehetek biztos. Az egyik, hogy a felhasznált fotó nem készülhetett 1909 előtt. A másik pedig, hogy a szerintem 100 éves képeslapon látható szolnoki házak közül negyven éve tüntették el az utolsót, azaz az itt látható tucatnyi épületből ma már egy sem áll.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Melósok emlékére
A Tiszaliget bejáratánál álló Olajbányászok című, idén 30 éves alkotás 2008-ban került a mai helyére a Baross utcából. Alkotója az a haláláig a Művésztelepen élő Szabó László, akinek valószínűleg a legtöbb köztéri szobra látható ma Szolnokon.

A Szoborpark további képei