AlbumSzolnok főtere 1968-72 között

2022. május 21.

A szolnoki Kossuth tér és a Táncsics utca sarkán álló társasház első vagy második emeleti erkélyéről készíthette ezt a felvételt Tulok Ferenc valamikor 1968 és 1972 tavasza között. A zászlókból ítélve május elseje környékén, az árnyékok alapján délelőtt 10-11 óra körül. Mindent megindokolok.

Egyértelmű, hogy a Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata által megjelentetett képeslaphoz használt fotót nem az utca szintjéről, hanem magasabbról készítették. Mivel a kép születésének idejét legkorábban 1968-ra tehetjük, a Kossuth tér épületeinek történetéből kiindulva az is teljesen világos, hogy a fotós akkor már dolgozhatott a Kossuth tér és a Táncsics út sarkán álló társasházból, a "lordok házából", hiszen azt 1962-ben átadták. Mondjuk, kíváncsi lennék arra, hogy vajon Tulok Ferenc - aki szintén rendszeresen készített képeslappá lett fotókat Szolnokról - esetleg abban a házban lakott, ismerőse élt ott, vagy egyszerűen csak bekéredzkedett valakihez a megfelelő látvány reményében.

Az biztos, hogy a hatvanas-hetvenes években viszonylag sok fotó készült Szolnok főteréről a Kossuth tér 10. számú házból.

A legkorábbi fotózási időpontot a felvétel közelében lévő másik társasház - Kossuth tér 3. - földszintjén lévő Zöldség bolt létével igazolnám. Magát a házat 1962-ben emelték, viszont a földszintjén csak 1967. július 20-án nyílt meg a Szolnok és Vidéke Földművesszövetkezet, akkor óriásinak számító, 400 négyzetméteres zöldség-gyümölcs áruháza. Plusz az is tudható, hogy az épületbe ugyanebben az évben vezették be a földgázt, márpedig az ablakok alatt már ott sorakoznak a konvektorok szellőtői.

Mivel a növények alapján szerintem egészen egyértelmű, hogy a felvétel tavasszal készült, ezért mondom azt, hogy Tulok Ferenc legkorábban csak a következő év tavaszán dolgozhatott.

A tavaszt egyébként a fellobogózás is alátámaszthatja, hiszen ilyen díszítésre április 4-én és május 1-én került sor, augusztus 20-án kevésbé volt jellemző.

A fotózás legutolsó dátumát pedig a birtokomban lévő képeslap postára adása jelöli ki. Egy minden bizonnyal Szolnokon csak átutazó, román nemzetiségű lány küldte Orosházára 1973. június 2-án. Ám annak az évnek a tavaszán már nem készülhetett ez a képeslap, hiszen hiányzik róla az irányítószámnak szánt hely, amit pedig 1973. január 1-jétől használunk Magyarországon. Annak pedig elég kicsi az esélye, hogy a monopolhelyzetben lévő hazai képeslapgyártó 1973-ban még kiadott volna olyan lapot, amin nincs helye az irányítószámoknak, miközben a rendszerre való átállás már legalább egy évvel korábban elindult.

A datálás mellett számomra három érdekesség van még ezen a képeslapon. Az egyik természetesen a parádés autópark a Warszawával, a 900-as Wartburggal, a bogárral - amit ekkoriban még a Merkúr is forgalmazott -, a piros Jawa motorral, majd a számomra ismeretlen nyugati autóval, a 601-es Trabanttal, a még lapos orrú Nysa kisteherautóval és a 311-es Wartburggal. A másik a fotó közepén lévő Hotel Tisza fényreklám, amiről nagy valószínűséggel elmondhatjuk, hogy Szolnokon készült, már csak azt nem tudjuk, mikor került a térre. Egy 1963-as képeslapon még nincs rajta, így ennél csak később helyezhették el.

A harmadik pedig a tér növényzete. Merthogy azon a nagyjából tíz évvel korábbi, ugyancsak a "lordok házából" készült lapon a 4-es út mellett és a házak előtti járda szélén sokkal nagyobb fák láthatóak, azaz 1963 és 1968-1972 között valamiért kivágták és újakra cserélték a Kossuth tér nem túl öreg fáit. Ám nehogy azt higgyük, hogy az ezen a képen látható fák ma is Szolnok főterén vannak! Egy szintén a "lordok házából" 1975 után készült képeslapon már csak a házak előtti fák vannak meg, a főút mellettieket kivágták. Miként a tuják is eltűntek pár évvel e fotó készítése után.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Szolnok főtere '68-75
Két apróság árulja el ezen a lapon, hogy a felhasznált fotó 1968 és 1975 között készült. Egy másik, a szolnoki Kossuth teret ábrázoló képeslappal összehasonlítva pedig az is kiderül, hogy az egykor a 4-es főút mellé ültetett fákat kivágták. Persze a városháza és a "lordok háza" se így néz már ki.

Az Album további képei
 

AKB

Minek a hírmondója?
"Úgy is mondhatnám, hogy én vagyok az utca hírmondója." Mit szólna Lópici Gáspár, ha látná, mivé vált a szakmája? Vagy a Vadliba őrsnek örömmel nyilatkozna arról is, hogy a szolnoki Baross utcán még olyan plakátokra is bukkanhat az újak alatt, amiket még az ő idejében ragasztottak ki? Nem olcsó ilyen helyekre plakátokat kihelyezni. A profitráta azonban nem engedi, hogy időnként letakarítsák a hirdetőoszlopokat. Persze, ha nincs a városházán senki, akinek ez bántaná a szépérzékét, és merne szólni is a gazdának, akkor maradnak a "plakátmagányban ázó éjjelek" - és nappalok.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

László, Kristóf, János
A 2022-es Víz Világnapján felavatott szolnoki Vízügyi emlékpark nemcsak a 2000-es árvíznek és egy általa elsodort épületnek állít emléket, de a három szent mellett felállított emlékoszloppal a Tisza által összekötött népekre is emlékeztet, illetve fejet hajt egy néhai szolnoki szakpolitikus előtt.

A Szoborpark további képei