[1xvolt]

Félrevezető szolnoki autóstérkép

2019. május 03.

Hol volt Szolnokon a második világháború előtt FIAT képviselet? Hány szobája volt ugyanakkor a Nemzeti Nagyszállónak a Szapáry úton? Nagyjából erre a két kérdésre adhatott biztosnak tűnő választ az az autóstérkép, amelyet egy bizonyos Kemenes Oszkár adhatott ki Budapesten.

Összehajtva egy francia borítékba befér az az elnagyolt Szolnok térkép, amit valamikor a harmincas években adhatott ki egy budapesti vállalkozó. A kinyitva kétharmad A4-es méretű kisnyomtatvány az 1927-ben megjelent Szolnok város térképet vehette alapul - ez a hivatkozás meg is jelenik rajta -, de méreteinél és vállalásainál fogva meglehetősen elnagyolt formában. Magyarul, nem lehetett könnyű helyzetben az, aki egy ilyen térkép alapján akart bármit is megtalálni a háború előtti Szolnokon. És a térképnek nem ez volt az egyetlen, szerintem akkoriban is bosszantó hibája.

Az egyértelmű, hogy ez a kis kiadvány a kor autós közönségének, közülük is leginkább az úgynevezett túraautósoknak szólt, akik megengedhették maguknak, hogy távolabbi városokat keressenek fel gépkocsival. Legalábbis erre utal, hogy a nyomtatvány két oldalának nagyjából a felét a korabeli autózáshoz kapcsolódó reklámok foglalták el.

Vulkán Gumijavító Rt. a főváros hatodik kerületéből, akik, mint "Magyarország legnagyobb és legmodernebbül berendezett automobil-pneumatik (egy eltűnt szakkifejezés - a szerk.) javítóintézete" hirdetik magukat.

Vagy a tőlük pár házra lévő Komor és Társa vállalkozás, akik fékbetéteket, benzinszívókat, sőt "Currus" (ez mi lehet?) kereső fényszórókat is kínáltak.

A legnagyobb felületet a Dénes B. Részvénytársaság vásárolta meg, amely a Lipótvárosban a Continental gumiabroncsok magyarországi vezérképviseletét látta el.

Viszonylag jó helyre került a "Baross-utcai Autóvállalat" hirdetése is - a hátlap tetejére -, akik napi, heti, havi bérletre kínáltak gépkocsikat, de beteg- és teherszállításra, sőt úrvezetőképzésre is vállalkoztak.

Hogy a Sternberg királyi udvari hangszergyár miért tartotta fontosnak egy ilyen kiadványon hirdetni gramofonjait, hegedűit és zongoráit, az örökre az ő és a leleményes hirdetésszervező titka marad.

Nem tartom kizártnak, hogy ugyanezekkel a hirdetésekkel esetleg más városról is megjelent hasonló térkép. Szolnoki vonatkozása - a térképen kívül - ugyanis csak a címlapnak és a térképbe helyezett két/három helyi hirdetésnek van. Az egyik hirdetés a Nemzeti Nagyszállodáé, ahol 40 szobával, étteremmel, kávéházzal, sőt "autógarage"-zsal vártál az utazókat, hozzátéve, hogy "Elsőrangú ház"-ról van szó. És itt jön a térkép első bosszantó hibája. Úgy tűnik ugyanis, hogy a harmincas években nem is volt másik szállodája a városnak. Igaz ugyan, hogy a Tisza szálló helyére is odabiggyesztették a "H" betűt - ami a jelmagyarázat szerint szállót jelöl -, viszont mellé csak a "városi fürdő" felirat került. Holott a Nemzetin és a Tiszán kívül biztos, hogy létezett még más szálláshely is a Szolnokon, például az állomásnál lévő Kossuth, vagy éppen a Magyar Király a főtéren. És, ha már jelölés: bár a jelmagyarázat szerint F-betűt, azaz fürdőt is érdemes keresni Szolnokon, ez a betű sehová se került fel a térképre. Pedig a Tiszára minimum két helyre is berajzolhatta volna Stoits Gy. tervező.

De vissza a helyi hirdetésekhez. A másik szolnoki reklám a FIAT képviseleté, amiről azonban csak annyi derül ki, hogy a "Tomori-út 1940" szám alatt található. Hogy ki üzemeltette, mi a telefonszámuk, mikor vannak nyitva, vagy mit kínálnak, arról egy szó sincs. Akinek baja van, vagy FIAT-ot akar, az menjen el a Tomori utcába (a hirdetésben i-vel a térképen y-nal a végén), ami a mai Mártírok és Indóház utca helyén volt anno. Az 1940-es szám viszont nem az utcán belüli házszámra utal, hanem arra az átmeneti állapotra, amikor Szolnokon is próbáltak áttérni az utcák szerinti házszámok használtára, a mindennapokban viszont még sokan a korábbi, a város házait és telkeit egytől sok ezerig emelkedő számok alapján tartották nyilván. Ha nem tévedek, akkor maga a FIAT képviselet egyébként a Meder utca végén, a Tárházzal szembeni, ma is ipartelepként funkcionáló helyen lehetett.

Tulajdonképpen egy harmadik reklám is található ezen a kiadványon, viszont egy nem szolnoki illetőségű számára teljesen értelmezhetetlen módon. A térkép sarkában ugyanis szerepel a "Weszter István és Fia - Szolnok város szállodája és étterme bérlője" felirat, ám azt csak a helyiek tudhatták, hogy a város szállodája az 1928-ban, a Speyer-kölcsönből felépített Tisza szálló, amit a háború előtt vitt bérlőként Weszter István. Talán nem véletlen, hogy a kis kiadvány címlapjára is a Tisza szálló és fürdő tervezéskor készített látványrajza került. Igaz, az a verzió, amin a fürdő folytatásaként soha el nem készült uszoda is látható.

De hát ez talán fel sem tűnt a korabeli autós turistáknak, akiknek még komoly térképek - pláne google maps vagy GPS nélkül -, alig kiépített utakon, ritkás benzinkút-hálózat mellett, még a bal oldali, tehát a maival ellentétes közlekedés szabályai szerint kellett vezetniük. Nyugodtan csettintsünk: akkoriban tényleg kaland lehetett egy vidéki autós túra.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Rossz fotóból képeslap
Ez az amatőr fénykép 1972-ben készült Szolnokon az akkori Ságvári körút és Beloiannisz út kereszteződésében. Valószínű, hogy ebből az alapvetően rossz fotóból helyben készítettek képeslapot, ugyanis a hátuljára a hely megjelölésén és a címzés vonalain kívül semmi sem került.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Visszaköszönés - Megjelent

AKB

Szolnok közepén járok
Volt egyszer egy álom Szolnok új városközpontjáról. Volt ennek az álomnak egy képe, egy modern szállodáról. Aztán szétfoszlott az álom. Szolnok közepén viszont ott maradt ennek az álomnak nagyon sok nyoma és következménye. A tönkrement fényreklámmal, a pusztuló épülettel, a funkcióváltásból következő, száradó ruhákkal. Szolnok közepén járok, egyszer majd rád találok.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A szolnokivá lett Hild emlékére
Hild Viktor 47 évesen lett szolnoki az előző századfordulón, ám a rákövetkező bő negyedszázadban máig meghatározó személyisége lett a városnak. Emléktáblája egykori szolnoki otthonának falán található, az Arany János utca 19. szám alatt.

A Szoborpark további képei