[1xvolt]

Félrevezető szolnoki autóstérkép

2019. május 03.

Hol volt Szolnokon a második világháború előtt FIAT képviselet? Hány szobája volt ugyanakkor a Nemzeti Nagyszállónak a Szapáry úton? Nagyjából erre a két kérdésre adhatott biztosnak tűnő választ az az autóstérkép, amelyet egy bizonyos Kemenes Oszkár adhatott ki Budapesten.

Összehajtva egy francia borítékba befér az az elnagyolt Szolnok térkép, amit valamikor a harmincas években adhatott ki egy budapesti vállalkozó. A kinyitva kétharmad A4-es méretű kisnyomtatvány az 1927-ben megjelent Szolnok város térképet vehette alapul - ez a hivatkozás meg is jelenik rajta -, de méreteinél és vállalásainál fogva meglehetősen elnagyolt formában. Magyarul, nem lehetett könnyű helyzetben az, aki egy ilyen térkép alapján akart bármit is megtalálni a háború előtti Szolnokon. És a térképnek nem ez volt az egyetlen, szerintem akkoriban is bosszantó hibája.

Az egyértelmű, hogy ez a kis kiadvány a kor autós közönségének, közülük is leginkább az úgynevezett túraautósoknak szólt, akik megengedhették maguknak, hogy távolabbi városokat keressenek fel gépkocsival. Legalábbis erre utal, hogy a nyomtatvány két oldalának nagyjából a felét a korabeli autózáshoz kapcsolódó reklámok foglalták el.

Vulkán Gumijavító Rt. a főváros hatodik kerületéből, akik, mint "Magyarország legnagyobb és legmodernebbül berendezett automobil-pneumatik (egy eltűnt szakkifejezés - a szerk.) javítóintézete" hirdetik magukat.

Vagy a tőlük pár házra lévő Komor és Társa vállalkozás, akik fékbetéteket, benzinszívókat, sőt "Currus" (ez mi lehet?) kereső fényszórókat is kínáltak.

A legnagyobb felületet a Dénes B. Részvénytársaság vásárolta meg, amely a Lipótvárosban a Continental gumiabroncsok magyarországi vezérképviseletét látta el.

Viszonylag jó helyre került a "Baross-utcai Autóvállalat" hirdetése is - a hátlap tetejére -, akik napi, heti, havi bérletre kínáltak gépkocsikat, de beteg- és teherszállításra, sőt úrvezetőképzésre is vállalkoztak.

Hogy a Sternberg királyi udvari hangszergyár miért tartotta fontosnak egy ilyen kiadványon hirdetni gramofonjait, hegedűit és zongoráit, az örökre az ő és a leleményes hirdetésszervező titka marad.

Nem tartom kizártnak, hogy ugyanezekkel a hirdetésekkel esetleg más városról is megjelent hasonló térkép. Szolnoki vonatkozása - a térképen kívül - ugyanis csak a címlapnak és a térképbe helyezett két/három helyi hirdetésnek van. Az egyik hirdetés a Nemzeti Nagyszállodáé, ahol 40 szobával, étteremmel, kávéházzal, sőt "autógarage"-zsal vártál az utazókat, hozzátéve, hogy "Elsőrangú ház"-ról van szó. És itt jön a térkép első bosszantó hibája. Úgy tűnik ugyanis, hogy a harmincas években nem is volt másik szállodája a városnak. Igaz ugyan, hogy a Tisza szálló helyére is odabiggyesztették a "H" betűt - ami a jelmagyarázat szerint szállót jelöl -, viszont mellé csak a "városi fürdő" felirat került. Holott a Nemzetin és a Tiszán kívül biztos, hogy létezett még más szálláshely is a Szolnokon, például az állomásnál lévő Kossuth, vagy éppen a Magyar Király a főtéren. És, ha már jelölés: bár a jelmagyarázat szerint F-betűt, azaz fürdőt is érdemes keresni Szolnokon, ez a betű sehová se került fel a térképre. Pedig a Tiszára minimum két helyre is berajzolhatta volna Stoits Gy. tervező.

De vissza a helyi hirdetésekhez. A másik szolnoki reklám a FIAT képviseleté, amiről azonban csak annyi derül ki, hogy a "Tomori-út 1940" szám alatt található. Hogy ki üzemeltette, mi a telefonszámuk, mikor vannak nyitva, vagy mit kínálnak, arról egy szó sincs. Akinek baja van, vagy FIAT-ot akar, az menjen el a Tomori utcába (a hirdetésben i-vel a térképen y-nal a végén), ami a mai Mártírok és Indóház utca helyén volt anno. Az 1940-es szám viszont nem az utcán belüli házszámra utal, hanem arra az átmeneti állapotra, amikor Szolnokon is próbáltak áttérni az utcák szerinti házszámok használtára, a mindennapokban viszont még sokan a korábbi, a város házait és telkeit egytől sok ezerig emelkedő számok alapján tartották nyilván. Ha nem tévedek, akkor maga a FIAT képviselet egyébként a Meder utca végén, a Tárházzal szembeni, ma is ipartelepként funkcionáló helyen lehetett.

Tulajdonképpen egy harmadik reklám is található ezen a kiadványon, viszont egy nem szolnoki illetőségű számára teljesen értelmezhetetlen módon. A térkép sarkában ugyanis szerepel a "Weszter István és Fia - Szolnok város szállodája és étterme bérlője" felirat, ám azt csak a helyiek tudhatták, hogy a város szállodája az 1928-ban, a Speyer-kölcsönből felépített Tisza szálló, amit a háború előtt vitt bérlőként Weszter István. Talán nem véletlen, hogy a kis kiadvány címlapjára is a Tisza szálló és fürdő tervezéskor készített látványrajza került. Igaz, az a verzió, amin a fürdő folytatásaként soha el nem készült uszoda is látható.

De hát ez talán fel sem tűnt a korabeli autós turistáknak, akiknek még komoly térképek - pláne google maps vagy GPS nélkül -, alig kiépített utakon, ritkás benzinkút-hálózat mellett, még a bal oldali, tehát a maival ellentétes közlekedés szabályai szerint kellett vezetniük. Nyugodtan csettintsünk: akkoriban tényleg kaland lehetett egy vidéki autós túra.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Régi Szapáry ismét
Ezt a szinte fotópapírra nyomtatott képeslapot biztos, hogy 1949 után adták ki. Abban azonban bizonytalan vagyok, hogy a fotó is ugyanakkor készült-e. A bankok feliratai miatt gyanús, hogy a kép kicsit régebbi.

Az Album további képei
 

AKB

Félbemaradt pusztulás
Nemcsak az a baj, hogy a Mária utcában egy újabb régi, szolnoki ház tűnik el. Hanem az is, hogy az eltűnés milyen hosszú ideig tart. Hónapokkal ezelőtt kezdték a bontást, aztán félbemaradt. Így ma, a járda mellett egy kibelezett ház megmaradt főhomlokzata várja a sorsát. Amit reméljük, nem valami vihar fog beteljesíteni! És nem akkor, amikor valaki pont arra sétál! Mert ez a bontás már nemcsak ronda, de életveszélyes is. Hónapok óta. Szolnokon.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Történelmi tényekről
Ma már csak azt tekinthetjük történelmi ténynek, hogy a Megyeháza - anno Szolnok Megye Tanácsának Székháza - főlépcsőházában úgy negyedszázada még látható volt két emléktábla, amelyek 1919-re és 1956-ra emlékeztettek. Persze nem a mai ismereteink szerint.

A Szoborpark további képei