[1xvolt]

Évtizedes októberek

2022. november 03.

Hatvan évvel ezelőtt adták át Szolnokon az első olyan társasházat, amelyet kifejezetten pedagógusoknak építettek. Korszerűsítették a Tisza szállót és tervek születtek a tiszaligeti kilátótoronyról. Tíz évvel később pedig átadták a Mátyás király úti iskolát. Szubjektív múltidézés.

Hatvan évvel ezelőtt a Tiszaliget részben már létezett, hiszen a vidámpark, az úttörőtábor üzemelt, és épült a gerincút is. Ugyanakkor az egész terület beépítésére inkább még csak születtek a tervek, mintsem készen lettek volna. A strand kivitelezése 1962-ben már zajlott, de a korabeli megyei újság alapján úgy tűnik, menetközben is számtalan álom vetődött még fel. Például az év októberében egy kilátótorony építéséé, amiről a "Tisza liget" - a helyi napilapban így jelent meg - intéző bizottság ülésén esett szó, ahol elhangzott az is, hogy a sportkombinát mellett 6000 fős strand, ifjúsági klub és 200 személyes SZOT (Szakszervezetek Országos Tanácsa) üdülő is helyet kap majd a területen.

A hírekből visszatükröződő lakásínség és az aktuális boltfelújítások közepette azonban a Tiszaliget nagyívű fejlesztés inkább tűnhetett valamiféle luxusberuházásnak, mintsem nélkülözhetetlen szükségletnek. Lakásból például annyira kevés volt, hogy a Sütő utcai hatlakásos, kifejezetten pedagógusoknak épített társasház átadása több cikket is megért. Miként a helyi nagyvállalatok KISZ-bizottságainak kiskunfélegyházi tanulmányútja is, ahol fiataloknak szánt ikerházakat tanulmányoztak, bízva abban, hogy Szolnokon is épülhetnek ilyenek. Erre végül ígéret is született, és a város tanács úgy határozott 1962 októberében, hogy a következő évben megkezdik az első szolnoki ifjúsági lakótelep építését a Rákóczi és a Széchenyi út környéként. Csak gyanítom, hogy ezek lettek végül a Kulcs és a Lakat utcai sorházak. Mindezek mellett pedig ígéretként hangzott el, hogy a következő évben - az akkori tervek szerint - a Vörös csillag úton 100 állami és 48 szövetkezeti lakás készül el, a Kossuth Lajos utcában pedig 32, a Bálványban 80, a Szántón 27 és ugyancsak a Vörös csillagon újabb 159 lakás építéséhez fognak hozzá. Miközben közel 1600 lakásigény volt bent a tanácsnál, amiben nem voltak benne azok, akik maguk próbálták megoldani a lakásgondjaikat.

A hatvan évvel ezelőtti október azért a szolgáltatások fejlődéséről, bővüléséről is szólt Szolnokon. Korszerűsítés után ismét megnyílt az Eötvös téri csemege bolt - később Gólya ABC -, amit 1962-ben a város legszebb kereskedelmi egységének nevezett a helyi újság. A Partoskápolna városrészben új üzletházat avattak (?), aminek megszületéséért akkoriban egy aktív tanácstagnak hálálkodtak a helyiek. Tízéves fennállását ünnepelte a Csarnok utca sarkán működő, egykor legendás 33-as bolt, a Magyar utcai Alföld étteremet pedig korszerűsítették. A Tisza szállóval akkoriban is akadtak gondok, hiszen a cukrászüzem korszerűsítése miatt a Kis Tisza éttermet bezárták, pedig ott sokan 2. osztályú áron, előfizetéssel ebédeltek. Márpedig akkoriban szempont volt, hogy a dolgozók valahol olcsón tudjanak enni. Így az a döntés született anno, hogy a következő év májusáig, amíg a 2 millió forintos beruházás befejeződik, a Tisza szálló 1. osztályú éttermében 2. osztályú ételeket is kínáltak. És, hogy a népek akkor sem feledkezhettek meg arról, kinek köszönhetik a jólétet, mutatja az a hír, amely szerint a szolnoki ingatlankezelő a közelgő pártkongresszus tiszteletére 100 helyett 200 lakásban szerelte fel a gázkészülékeket, merthogy 1962 októberében Szolnokon megindult a gázszolgáltatás.

Fél évszázaddal ezelőtt a város már "lázasan" készült a három év múlva esedékes 900 éves jubileumra. Ezt mutatta, hogy a még csak tervezett emlékmű felépítése érdekében jubileumi emlékbélyeget bocsájtottak ki, amit a város tömegszervezetei - KISZ, nőtanács, Hazafias Népfront, stb. - árusítottak. De ekkor már sorra érkeztek a felajánlások is a vállalatok részéről. A szolnoki Mezőgép például 1972 októberében azt vállalta, hogy a jubileum tiszteletére 120 személyes óvodát épít saját, úgynevezett "merklin" technológiájával. Nem tudom, mi lett a felajánlással, mert bár öt évtizede a városi tanács azonnal vállalta a leendő óvoda bebútorozását, az építkezéshez még kellett egy telek, illetve nagyjából a beruházás árának felét kitevő további felajánlások. Nem kizárt azonban, hogy ennek a felajánlásnak köszönhetően készült el a Kolozsvári úti óvoda, aminek faláról a legutóbbi felújításkor tűnt el a 900 éves jubileumra és az építkezést segítőkre emlékeztető tábla.

Ne gondoljuk, hogy a beruházások átadásának csúszása mai jelenség lenne. Legalábbis ezt támasztja alá a Mátyás király úti iskola diákok általi birtokba vételének időpontja, ami 1972. október 4-én volt, azaz bő egy hónappal a tanév megkezdése után. A mából nézve azonban ez nem homályosíthatja el azt a tényt, hogy a négyemeletesekkel gyorsan beépülő környék 340 gyermeke kezdte meg tanulmányait a 16 tantermes épületben 22 pedagógus kezei alatt. Nem voltak ilyen szerencsések a kereskedelmi szakmunkásképző diákjai, akiknek 1972-ben mégsem kezdték el építeni az új iskolájukat, így továbbra is a Beloiannisz - ma Baross - utca végén lévő, egykori családi házban (a mellékelt fotón) tanultak két műszakban négyszázan. Majd csak 1976-ra készült el a "Keró", amit még megelőzött a vízügyi szakközépiskola felépítése, amire Csoma Kálmán tanácselnök 1972-ben tett ígéretet.

Fél évszázaddal ezelőtt is történtek komoly, a szolnokiak és környékbeliek életkörülményeit javítani szándékozó beruházások. Az egykori Landler Jenő - ma Nagysándor József - úton nemcsak a Volán telep építése és az aszfaltcsík felújítása zajlott ekkor, de már épült az új gyógyszertári központ is 25 millió forintos beruházással. (Részben ennek a helyén működik ma a Béres.) De ugyancsak zajlott a MÁV strand melletti csarnok építése is, sőt a Kőrösi úton a Ganz Villamossági Művek szolnoki gyára 200 ezer forintot fordított az étkezdéjük bővítésére, hogy a melósok egyszerre tudjanak ebédelni. Az éppen 20 évvel korábban napilappá vált helyi újság 1972-es számait lapozgatva azt is tudható, hogy a beruházások mellett megemlékezésekre is futotta. A Csemege Kereskedelmi Vállalat például a 121-es szolnoki boltjában - azaz a Hatvanasban - is megünnepelte alapításának 20. évfordulóját, miként a TITÁSZ sem feledkezett meg arról, hogy 75 évvel korábban, azaz 1896-ban indult meg Szolnokon a villanyvilágítás.

És, ha már szolgáltatások. Öt évtizeddel ezelőtt készült el a Várkonyi téri szolgáltatóház, azaz a 18 emeletes lábához épített kétszintes épület. Ebben kapott helyet a Tempó KTSZ, a fényképész szövetkezett, de itt nyílt fodrászat, írószer- és virágbolt, sőt szabó üzlet is. Ugyancsak 1972 októberében újították fel a Kossuth utcai BÁV üzletet, ami még tíz évig működött azon a helyen. Majd az az épület is az akkoriban éppen Szekeres-házként emlegetett, a Kossuth teret nyugatról lezáró épület sorsára jutott. Az előző századfordulón még Steiner Jakab-féle házként emlegetett épületet, aminek helyén ma a Kossuth tér rendezvényterülete van, 1972. október 30-án robbantotta fel ugyanis a budapesti hídépítő vállalat a helyi ÁFÉSZ megbízásából.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Régi álom egy képeslapon
"Szolnok fejlődése mutatja legjobban az élni akarás erejét és ha csatornával Budapesttel összefogják kötni, egy emberöltőn belül az ország második városává fog emelkedni nagy kereskedelme folytán!" Olvasható az 1930-as évek elején megjelent különleges levelezőlap "képes" oldalán.

Az Album további képei
 

AKB

Szavakon túl
Klímaszorongás? Környezettudatosság? Globális felmelegedés? Környezetvédelem? A víz a legfőbb kincs? Vannak nagy szavaink és kifejezéseink, meg van a valóság. A valóság, ami mindig piciben, hétköznapiban, közvetlen közelről mutatja meg, hogy mennyire vesszük komolyan a világ problémáit. Amik a fejünkben nem nálunk jelentkeznek, nem velünk történnek, nem minket érintenek. Még. És addig így is lehet gondolkodni a vízről, a szemétről, a betonról.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Intelmekre mutató államalapító
A szolnoki Vártemplom előtt 2001 óta álló Szent István-szobor lefelé mutató jobbja arra emlékeztet, hogy a hatalmon lévőknek lassan ezer éve rendszeresen olvasgatniuk kellene az Imre herceghez írt intelmeket. Néha azon is elgondolkodom, kire hasonlít a szolnoki Szent István arca.

A Szoborpark további képei