[1xvolt]

Évtizedes májusok

2022. május 26.

Épült a Múzeum étterem, az Árkád presszó, a Kolozsvári-felüljáró, a Kodály és a Széchenyin a zöld iskola, sőt a lakótelep víztornya is egyre magasabbra tört. Hatvan, ötven és negyven évvel ezelőtti szolnoki történések padlókefélőgép, nyeremény Zsiguli és öt szabadtéri mozi oldalvizén.

Hatvan évvel ezelőtt a befejezéséhez közeledett Szolnokon a 300 férőhelyes, II. osztályú Múzeum étterem és a 80 férőhelyes I. osztályú Árkád szórakozóhely építése. De csak közelített, mert 1962 májusának végén már arról írt a megyei napilap, hogy bár a vendéglátóhelyeket magukban foglaló társasházak elkészültek, tervezői és szállítói hibák miatt csak az év végén nyílhat meg Szolnok új étterme és presszója. Emiatt pedig csúszott a Nemzeti szálloda felújítása, vele együtt az étterem átalakítása, sőt a Tünde cukrászda égetett szesz mentes hellyé alakítására is várni kellett. Így talán jól jöhettek a kétezer forint körüli áron kínált rádiók, amiket a Vöröshadsereg - ma Tószegi - úton székelő Vas, Műszaki Nagykereskedelmi vállalat kínált hirdetésében. Bár lehet, hogy a Kossuth téren elkészült új társasházak lakóit inkább az 1500 forintos padlókefélőgép hozta lázba, aminek a birtokában akár újságot olvasni is ráérhetett a modern háziasszony. Aki biztosan azt is tudta, hol lehetett ilyen gépeket beszerezni, mert a hirdetésből ez az információ anno kimaradt.

Bár azt hiszem, akkoriban inkább az "imázs hirdetések" voltak divatban, amelyek például azt tudatosították, hogy szép ruhát és készruhát - akár gyerekeknek is - a földművesszövetkezetek boltjaiban lehet kapni. Ne feledjük, a hatvanas évek elején, amikor Szolnokon 80 ezer forintból újította fel a helyi földművesszövetkezet a Kossuth utcai Halászcsárdát, a tanács pedig a Kertvárosban 30 ezer forintból éppen építette a művelődési házat, nemcsak a falvak, de bizony a megyeszékhely ellátásában is fontos szerepet játszottak az ilyen boltok. Amelyekben, miként a mellékelt karikatúra is utal rá, bizony "divatozni" is lehetett, azaz megjelentek a hagyományos viselettől eltérő, már-már tömegcikknek is nevezhető, modern ruhák.

Tíz évvel később, 1972 májusában szerintem már nem elsősorban rádiókészülékre vágytak a szolnokiak (sem), hanem sajt televízióra, bár tegyük hozzá, addigra minden második háztartásban volt tévé. Miként talán verseny is az üzletek között, hogy magukhoz csalogassák a tévére vágyókat, például az előfizetési díj visszatérítésével. Merthogy akkoriban egyfajta adót kellett fizetni a készülékek után. Igaz, a Kádár-kor közepén sokan már nemcsak tévére vágyhattak, hanem nyaralóra is, amiben a Tüzépek is igyekeztek segíteni az előre gyártott és a telken könnyen összeállítható faházak forgalmazásával. Szerintem még ma is sok szolnoki telken áll ilyen fél évszázados faház, miként ma is megvan az 1972-ben 5,5 millió forintért épült Mátyás király úti 120 személyes óvoda vagy éppen a Szolnok megyei Temetkezési Vállalat akkor épült székháza - a mai Áchim és Liliom út sarkán -, na meg az akkor új Kolozsvári felüljáró, amit 50 millióból építettek abban az évben.

A vágyak netovábbja azonban egy saját autó lehetett 1972-ben, aminek akkor már nemcsak a pénz, hanem a kínálat is határt szabott. Míg a hatvanas években viszonylag gyorsan hozzá lehetett jutni egy-egy új autóhoz, sőt a Merkúr nevű állami autókereskedő cég kínálatában nem szocialista modellek is feltűntek, a hetvenes évek elejére ez megváltozott. Nem véletlen, hogy a korabeli lapok egyik fontos rovata volt a hetente közölt gépkocsisorszámok állása, amelyek alapján nagyjából be lehetett lőni, mikor ékezhet meg az "új családtag". Őszintén megmondom, kicsit meg is lepődtem, hogy ebben a gépkocsi hiányos időkben a helyi Tüzép vállalat egy Zsiguli kisorsolásával próbált vevőket csalogatni. Eddig azt hittem, autót nyerni csak az OTP nyereménybetétkönyveivel, később pedig a Márka üdítők kupakjával lehetett.

És akkor ugorjunk újabb tíz évet a régi májusok felidézésében, és lepődjünk meg azon, hogy 1982 májusában iskolaépítésektől volt hangos Szolnok. Zajlott a Verseghy gimnázium felújítása, a 605-ös számú szakmunkásképző bővítése, elindult a szandaszőlősi iskola korszerűsítése, miközben átadásához közeledett a Kodály és a Széchenyi lakótelep második általános iskolája. Ezekhez képest talán mellékes volt, hogy három év alatt sem sikerült elkészülni a Zagyván átívelő gyaloghíddal, viszont átadták a Vörös Csillag Ruhaipari Szövetkezet Mester utcai új gyárát, és jól haladtak a Széchenyin a víztorony építésével is. Sőt, a templomkertben lévő szabadtéri színpadi is megszépült 1982 májusában, továbbá 1 millióból a múzeumudvart is sikerült felújítani. Ez utóbbiak a Szolnok megyei Moziüzemi Vállalt nyári tervei miatt is fontosak voltak, hiszen öt helyszínen terveztek szabadtéri vetítéseket. Ráadásul a helyszínekhez igazodó tematikával, összességében a hét minden napján. Micsoda idők?

De hát ekkoriban éppen annak is örültek, hogy negyedszázad kihagyás után ismét gabonaszállító uszályok jelentek meg Szolnoknál a Tiszán. Ez azt a reményt is táplálta, hogy feléled a víziszállítás a folyón, sőt a kirándulóhajók révén akár a személyszállítás is fellendülhet. Négy évtized távlatából ma már tudjuk, hogy mindez hiú remény volt, és ma is legfeljebb egy sétahajónak örülhetünk Szolnoknál a Tiszán. Igaz, discohajó, mesehajó, műsoros hajó már jó ideje nem közlekedik, pedig pár évtizede még micsoda divatja volt az ilyesminek. De hát azóta sok víz lefolyt a Tiszán.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Infrastruktúra száz éve
Bő egy évszázaddal ezelőtt Szolnok belvárosában már volt közvilágítás, járdán lehetett korzózni, a fő utca pedig macskakővel volt kirakva. A tömegközlekedést azonban még a konflisok jelentették, és az ivóvizet is sokan a Kossuth téri artézi kútról szerezték be. Amint ez az 1915-ben postázott képeslap mutatja.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Várkonyi mellszobra
"Anya, kit ábrázol az a szobor?" - hangzik el a kérdés a 24-es buszon, Szolnok egyik legforgalmasabb kereszteződésében. "És ő ki volt?" - folytatja az érdeklődő, miután annyit megtud, hogy valami Várkonyit. Pár sor a névadójáról és szobráról.

A Szoborpark további képei