[1xvolt]

Évtizedes augusztusok

2021. augusztus 26.

Hat évtizede nyílt meg a Szandaszőlősi Művelődési Ház, ötven éve viszont csúszott a Pálfy átadása, 1981 augusztusában pedig elkezdtek költözni az új olajos székházba. Tuskó mozi működött fél évszázada a Tiszaligetben, 1981-ben közel 80%-os volt a szolnoki szállodák kihasználtsága. Múltidézés.

A blogSzolnok 1xVolt rovatának új sorozatában hatvan, ötven és negyven évvel korábbi szolnoki történéseket idézünk fel hónapról-hónapra. Három év - 1961, 1971 és 1981 - augusztusi újságjait lapoztuk át.

 

Szolnok épült

Hatvan évvel ezelőtt viszonylag sok fejlesztés zajlott Szolnokon, amelyekről a korabeli helyi napilap rendszeresen beszámolt. Építették például a 3,4 millió forintba kerülő Tiszaparti Gimnáziumot, amit azonban csak a következő tanévre adtak át. Elkészült viszont két kisebb általános iskola 1961-ben: egy négy tantermes a Csallóköz utcában és egy ugyancsak négy tantermes az Abonyi úton, ahol két műszakban, nyolc osztály kezdte meg a tanulást, hivatalosan a Bajcsy úti iskola diákjaiként. Ekkor már ugyancsak épült 64 szövetkezeti lakás a Szántó utcában - még nem körút -, a Szigligeti utcában 2 millió forintból az Állami Gazdaságok Központja (ma EOn). Daróczi András és Kovács József tervei alapján pedig elkezdték építeni 3,5 millió forintból a járási tanács székházát (ma NAV), ami miatt bezárt a Halászcsárda Kossuth és Jókai utca sarkán lévő kerthelyisége.

Bár 1960-ban már egy évtizede önálló község volt Szandaszőlős, ide kívánkozik, hogy az év augusztus 20-án adták át az ottani művelődési házat, amely kibővítve és felújítva azóta is szolgálja a helyieket, immár a szolnoki Lengyel Antal téren.

Tíz évvel később kicsit kevesebb beruházásról adott hírt a megyei napilap, talán azért, mert akkor már sok mindent a 900 éves jubileumra időzítettek (tartalékoltak). Az 1975-ös események előkészítésével egyébként már az 1971. augusztusi tanácsülés is foglalkozott. Mindenesetre öt évtizeddel ezelőtt elkezdődött a TIGÁZ Thököly úti telephelyének az építése, ami majd három ütemben készült el. Ugyancsak tervezőasztalon volt az Úttörő (Konstantin) és Bercsényi utcák közötti 33 lakásos társasház terve. A Pálfy János Vegyipari Szakközépiskola beruházása viszont éppen fejfájást okozott, hiszen nemcsak az eredetileg tervezett 1970. december 15-ére nem készült el, de 1971 augusztusában is világos volt, hogy az új tanévet csak részben kezdheti az intézmény a Tisza-parti épületben.

Szolnokot és környékét érintette a Közép-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság 1981-ben horribilis összegű, 110 millió forintos beruházása. Az év augusztusában fogtak neki a Zagyva város melletti gátjának a felújításához, részben új meder kialakításához továbbá a Malomzugban a folyó átmetszése révén egy új szakasz megépítéséhez. Ehhez képest eltörpült a Nagyalföldi Kőolaj- és Földgáztermelő Vállalat beruházásának költsége, azonban sokkal látványosabb volt, hiszen elkészülhetett az új városközpont második irodaháza, a ma is álló, zöldes színű olajos székház. Az épület tervezése még 1970-ben kezdődött, azonban az építés csak 1977-ben indulhatott el, és négy év alatt készült el a 7600 négyzetméteres, 139 helyiséges, 400 embernek munkahelyet biztosító épület. Ahonnan egyébként Magyarország Dunától Keletre eső szénhidrogén-termelését irányították, és a cég 12 korábbi szolnoki telephelyét váltotta ki.

 

Közlekedő város

A hatvanas évek elejére már komoly autóbusz közlekedés szolgálta ki a szolnokiakat. Oly annyira, hogy bizonyos vonalak átgondolására is szükség volt. Az akkori 2/a busz menetrendi sűrűségét például csökkenteni kellett érdeklődés hiányában, így hét járatpárral kevesebb közlekedett 1961 augusztusától a Ságvári út, színház, tárház, dohánybeváltó, cukorgyár útvonalon. Hogy ennek valóban csak az utazási kedv csökkenése volt-e az oka, azt kissé megkérdőjelezi egy pár héttel későbbi hír, miszerint "kocsi kiutalás hiányában" - magyarul nem érkezett meg a megígért új autóbusz - mégsem indult el a Vásártér, vasútállomás, Gábor Áron tér, hajóállomás (akkor még ilyen is volt a vízirendőrség közelében) járat.

Ehhez képest 1971 augusztusában arról számolhatott be a megyei napilap, hogy 29 db új autóbuszt kapott az akkor már Volán 7-es számú vállalatának nevezett helyi közlekedési cég. Nem tudni, hogy a nyár az új buszok átadásának a szezonja volt-e, az azonban biztos, hogy újabb tíz év elteltével 14 új autóbusz érkezéséről számolhatott be a sajtó. Igaz, ehhez nem rendeztek a város főterén átadási ünnepséget, a dolog csupán pár sort ért a helyi lapban azzal kiegészítve, hogy így régi "farosokat" cserélhet le a Volán.

Ugyan csak áttételesen függött össze a közlekedéssel az a változás 1961 augusztusában, amikor a MÁVAUT addigi Szabadság téri várótermét felszámolták és a helyén önkiszolgáló étterem nyílt (ma Halászcsárda). Szintén érintőlegesen, de mégiscsak közlekedési hírek közé sorolható, hogy 1981 nyarán már épült a Zagyva fölött a gyalogos híd (jelenleg éppen a felújítása zajlik), ami elsősorban a folyó két partja közötti közműhálózat összekötése miatt volt fontos.

 

Szórakoztató csemegék

Hatvan évvel ezelőtt fontos hír volt, hogy ismét megnyitotta kaput a Verseghy Ferenc Könyvtár, természetesen még nem a mai helyén, hanem a Damjanich Múzeummal társbérletben, az egykori Magyar Király Szálloda helyén. A múzeum egyébként ekkor egy Budapesten egy évig már látható kiállítást nyitott meg a falai között, ami Tessedik Sámuel életét mutatta be. Nem tartom kizártnak, hogy 1961. augusztus utolsó napjaiban ennél a kiállításnál jobban lázba hozta a szolnokiakat a "Ki mit szeret?" című szórakoztató műsor, aminek a belvárosi nagytemplom mögött működő szabadtéri színpad adott helyet, és a Budapest tánczenekar kíséretében olyan korabeli sztárok léptek fel, mint Németh Lehel, Hollós Ilona és Kovács Erzsi.

A mából nézve egy évtizeddel későbbről a mozis hírek tűnnek érdekesnek. Merthogy úgynevezett Tuskó mozi nyílt 1971 augusztusában a Tiszaligetben - hogy pontosan hol, az sajnos nem derül ki -, ahol fatuskókon ücsörögve lehetett a szélesvásznú kertmozit élvezni. De nem ez volt fél évszázada az egyetlen szabadtéri mozi Szolnokon. A Ságvári Endre Művelődési Ház ugyanis kötelességének érezte, hogy a város négy pontján ingyenes, szabadtéri vetítéseket rendezzen. Így valahol Szandán, a Kertvárosban, a Csokonai és az Abonyi úton vetítettek kilenc-kilenc alkalommal.

Tíz évvel később, 1981-ben is volt egy érdekes mozis kezdeményezés a városban. A Tisza moziban jegyautomatát állítottak üzembe. Igaz, csak a C terem előadásaira lehetett belőle jegyeket venni 2 és 5 forintos áron. Persze nem ez volt az egyetlen érdekesség negyven évvel ezelőtt. A korabeli sajtó is idézőjelesen "érdekes kiállításnak" titulálta a Vízügyi székház földszintjén rendezett tárlatot, amely a társadalmi tulajdon védelméről szólt és a megyei rendőrkapitányság valamint a vállalatok társadalmi tulajdon védelmével megbízott osztályai rendezték. A leírás alapján például a lefülelt vállalati tolvajokat és a nagy kárt okozó munkahelyi baleseteket mutatták be a tablókon. Annak az évnek az augusztusi krónikájához tartozik, hogy Nagy Kristóf kecskeméti szobrász és Kalmár Sándor fafaragó egy Tiszasülyön kiválasztott fából elkészítették a Pákász emlékművet, amely azóta is áll a Millér csatorna partján. Augusztus 20-án koktélhajót indít a Tiszatour a Tiszán, a hónap végén pedig "Vidám ez a dal" címmel Korda György, ifj. Latabár Kálmán és Forgács Gábor hakniját élvezhette a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ közönsége.

Minden bizonnyal nem ezek miatt a programok miatt dübörgött 1981-ben a szolnoki idegenforgalom, ami a mából nézve egészen meglepő számokat produkált. A Pelikán szálló kihasználtsága 75% fölött volt, a Tisza 73%-ot, a Tiszaliget elején lévő Touring pedig 92%-ot produkált, de a motel és kemping foglaltsága is meghaladta a 80%-ot. Mindez pedig azt jelenti, hogy négy évtizeddel ezelőtt több ezer vendégéjszakát töltöttek turisták Szolnokon.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Nők az út mellett
A képet nézve két dologban lehetünk biztosak. Az egyik, a fotó Szolnokon készült. A másik pedig, hogy a képet 1964 után exponálták. De azt hiszem, azt is nagy biztonsággal kijelenthetjük, hogy mit is keres a négy hölgy az út mellett.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Az áthelyezett Bartók
Az egyik legnagyobb magyar zeneszerző, zongoraművész és népzenekutató szolnoki szobrával csak az találkozhat, akinek köze van a zenéhez. A talán a hetvenes évek elején már meglévő Bartók Béla mellszobor csak második felállításakor került mai helyére, a róla elnevezett zeneiskola udvarába.

A Szoborpark további képei