[1xvolt]

Élő blogSzolnok Anno a Tiszavirágon

2024. június 13.

Az Élő blogSzolnok Anno sorozat négy előadása újra hallható lesz a Tiszavirág Fesztivál idején a Tisza moziban. Bajnai Zsolt, a blogSzolnok szerkesztője a város épített történetét a 19. század közepétől a rendszerváltásig négy estén meséli el ismét sok régi fotóval, képeslappal és térképrészlettel.

Januárban indult az Élő blogSzolnok Anno sorozat, amelynek havi előadásain a város története elevenedett meg régi szolnoki fotók, képeslapok és térképrészletek segítségével. Az előadások után sokan jelezték, hogy más városi programok vagy egyszerűen az információhiány miatt lemaradtak Szolnok történetének egy-egy fejezetéről. Ezért döntött úgy az előadó, hogy a Tiszavirág Fesztivál idején, időrendi sorrendben ismét megtartja az Élő blogSzolnok Anno előadásokat.

Június 18-án, kedden Szolnok első aranykora címmel a megyeszékhellyé válástól az első világháborúig tartó időszakról lesz szó. A mai Szolnok területén talán tíz olyan épület áll, amelyek láthatták az 1848/49-es forradalmat és szabadságharcot, de a kiegyezés előttről se sok ház és szobor van a városban. A ma ismert régi Szolnok jórészt a megyeszékhellyé válást (1876) követő szűk négy évtizedben épült fel. Ekkor emelték a városházát, a színházat, a Verseghy gimnáziumot, és sok olyan épületet, amelyeknek ma már csak fényképek és képeslapok őrzik az emlékét. Szolnok első aranykorának végén már nem fából, hanem vasból és betonból készült hídon lehetett átkelni a Tiszán.

Június 19-én, szerdán Szolnok a két világháború között című előadás azt az időszakot tekinti át, amit "szép Tisza-híd" felrobbantásai kereteznek. A román és a német hadsereg hídrobbantásai között eltelt negyedszázadban Szolnok sok tekintetben az ország tizedik legnagyobb városa lett, ahol megnyílt a Bábaképző, elkészült a Verseghy park és a Tisza szálló, újabb bérházak épültek, termelni kezdett a cukorgyár és a papírgyár, miközben a buszközlekedés is elindult.

Ám Szolnok sem kerülhette el sorsát, 1944 végére egy romokban heverő, lakosságszámában megtizedelt, megszállt település lett.

Június 20-án, csütörtökön a Szocialista város születik című előadás nagyjából a második világháború vége és a forradalom utáni konszolidáció közötti másfél évtizedet tekinti át.

Ekkor épült az SZTK, a Ságvári Művelődési Központ, a Kossuth téri irodaház, a Magyar Rádió helyi stúdiója és a Boldog Sándor István körút sztálinbarokk része is. Ez az az időszakra, amiben a Szolnok ismét az ország tizedik legnagyobb városa lett, ahová újra villamost és trolit, Sztálin-szobrot, egyetemi campust terveztek, megnyílt a Hatvanas és az Állami Áruház, illetve saját társulatot és nevet kapott a helyi színház.

 

Június 21-én, pénteken az Új város született? című előadás Szolnok 900 éves jubileumával összekötött fejlesztéseket mutatja be, azt a két évtizedet, amikor a ma ismert város lényegében megszületett. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a hatvanas-hetvenes években új Szolnok született, nemcsak a belváros, de a régi kerületek többsége is alaposan átalakult. Ez nem véletlen, hiszen Szolnok lakossága majdnem duplájára nőtt, és a tervezők akkor még úgy számoltak, a lakosság számának bővülése későbbiekben is folytatódik majd. Magasházak, aluljárók, új iskolák, lakótelepek, boltok, mozi, művelődési ház, sportcsarnok, szállodák szegélyezik Szolnok 1960 és 1980 közötti történelmét.

Az előadások helyszíne a Tiszavirág fesztivál idején is a Tisza mozi E-terme, ahol minden nap 18.00 órakor kezdődnek az előadások, amelyekre alkalmanként 1950 forint a belépő. Jegyeket a Tisza mozi honlapján illetve pénztárában lehet váltani.

 

Június 18-ai előadás jegyvásárlás:

https://tiszamozi.hu/Jegyelovetel.aspx?v=54076

 

Június 19-ei előadás jegyvásárlás:

https://tiszamozi.hu/Jegyelovetel.aspx?v=54079

 

Június 20-ai előadás jegyvásárlás:

https://tiszamozi.hu/Jegyelovetel.aspx?v=54121

 

Június 21-ei előadás jegyvásárlás:

https://tiszamozi.hu/Jegyelovetel.aspx?v=54124

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Régi légi felvétel
A bő száz évvel ezelőtt élt fotósok egyik kedvenc helye lehetett... Hát igen. Vagy a belvárosi templom tornya, vagy a belvárosi iskola teteje. Ahonnan több "légi felvétel" is készült a múlt század elején Szolnokról.

Az Album további képei
 

AKB

Apró figyelmetlenség
Mikor lettünk beoltva gondolkodás ellen? Egy rendelő felújítása mindig öröm. Szandaszőlősön is. A bekerítést ugyan meg tudom érteni, de van vele problémám. Adott esetben a bezárt kerítéskapu és a bejárati ajtó közötti távolság. Merthogy felújítás ide, drága beruházás oda, maradtak az ajtóra ragasztott tacepaók. Rajtuk a rendelési idővel. Ami a kerítésen túlról elolvashatatlan. Ha már kerítésre futotta, egy vállalható hirdetőtábla sokba került volna? Apró, de hasznos figyelmesség lenne.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szolnok legrégebbi szobra
Ha mindaz igaz, amit a Pólya Tibor és a Balogh Kálmán utcák találkozásánál lévő kis terecskén álló Mária-oszlopról vagy Mária-szoborról jelenleg elérhető, akkor ez lehet Szolnok legrégebbi szobra. Sőt, akár azt is megkockáztathatjuk, akár város legidősebb és ma is álló, ember alkotta "építménye".

A Szoborpark további képei