[1xvolt]

A Kossuth téri régi szökőkutak

2021. augusztus 09.

Sokan emlékezhetnek a Kossuth tér régi szökőkútjaira, amelyek közel egy évtizeden át virágágyásként szolgáltak. Maradványai a Tiszaligetben ma is megtalálhatóak, igaz, azok nem 2007-ben, hanem még 1975-ben kerültek oda. A 44 évet megélt két szökőkútnak is megvan a maga története.

(NYÁRI ISMÉTLÉS: Ez a cikk 2021. május 11-én jelent meg először.)

A város főterének második világháború utáni első komolyabb rendezése, átalakítása több éven keresztül tartott a hatvanas évek elején. A Horthy-szobrot még 1945-ben eltávolították a piacként is funkcionáló térről, a Szentháromság-szobor az ötvenes években, az 1-es számú irodaház (Néplap-székház) építésekor tűnt el, míg a 68-as obeliszk ennek a bizonyos, 1960 körül kezdődött nagy átépítésnek esett áldozatául (került az Eötvös térre). Tulajdonképpen a Kossuth térnek az a formája, amit 2007-ig, azaz a mostani tér kialakításáig láthattunk, 1960 és 1963 között született. Azzal a megszorítással, hogy a Steiner-féle házat csak a hetvenes években bontották el a "Fradi-ház" elől, és 1975-ben lett parkoló a helyén.

A téren 1963-ig nem volt szökőkút, csupán egy artézi kút, amit azonban még a negyvenes években megszüntettek. A sokunk emlékezetében élő két egyforma, kör alaprajzú szökőkút 1963. május 1-jére készült el, és tulajdonképpen Kovács Ferenc Munkásmozgalmi emlékművével együtt adták át őket. A következő évtizedben folyamatosan működhettek a kutak, hiszen rengeteg olyan képeslappá lett fotó született, amelyek bekapcsolt állapotban mutatják az építményeket. Egy hatvanas évekből származó újságcikk alapján úgy tűnik, hogy a Városi Tanáccsal szemben lévő két szökőkutat minden év április 4-ére üzemelték be.

Aztán 1974-re kiderült - pontosabban ezt kommunikálták -, hogy az alig tízéves szökőkutak elavultak. Csöveiknek az elhasználódásával indokolták a leállításukat, meg azzal, hogy túl sokszor fújta ki a szél a vízsugarakat a járdára, ami nem volt túl kellemes az arra sétálóknak. Persze, az sem zárható ki, hogy a városon átvezető 4-es számú főút korszerűsítésével összefüggő, újabb térrekonstrukció tűnt a legjobb alkalomnak arra, hogy megszabaduljanak a pazarló berendezésektől. Merthogy 1984-ben, amikor ismét beindították a szökőkutakat, az illetékesek bevallották, hogy az eredeti konstrukció nagyon pazarló volt. Ami érthető is, hiszen 1963 és 1974 között kvázi a csapról működtek a kutak, ahonnan az egyszer kilövellt víz azonnal a csatornába került.

Mindenesetre 1975 tavasza fontos fordulópont volt a két szökőkút, de bizonyos tekintetben a szolnoki Kossuth tér történetében is. Az építmények belsejében lévő, három lábon álló "betoncsészéket" ugyanis az év tavaszán szerelték ki a kutakból, és szállították át a Tiszaligetbe. A két "amfora" - igaz már nem egyforma méretben - azóta is ott áll a Sportcsarnok és a Tiszaligeti sétány között, olykor virágok is kerülnek beléjük. Miként történt ez a Kossuth téri szökőkutak maradványaival is, amelyek 1975 és 1984 között virágágyásként funkcionáltak. Néhány képeslap erről az időszakról is maradt fenn.

A Kossuth téri szökőkutak történetének újabb fejezete tehát 1984-ben kezdődött, amikor a helyi vállalatok összefogásával - azaz jórészt társadalmi munkában - felújították a két szökőkutat. Azaz kiszedték belőle a virágokat, újra rakták a peremüket és végre cirkulációs vízrendszer került beléjük, ami lehetővé tette, hogy ugyanaz a csepp víz többször is megjárja a levegőt. Maga a szökőkút rekonstrukció összefüggött a tér újabb átépítésével. Ekkor kerültek ide a fekete-sárga, támla nélküli, hosszú padok, illetve azok a vitrinek, amikben olykor fényképek, máskor meg mozi- és színház műsorok voltak kirakva. Illetve ekkor újították fel utoljára a rendszerváltás előtt a városházát is, ami épp akkor ünnepelte a 100. születésnapját. (A mellékelt fotó ebben az állapotában mutatja a kutat. A kép Németh István munkája, a MaNDA archívumában található.)

A két, immár belső tányér nélküli szökőkút bő húsz évig bírta. Utoljára 2006 júniusában fürödhettek meg benne a végzős Vargások. A következő évben ugyanis már nem indították be őket, hiszen 2007. július 1-jén megkezdődött a tér maivá formálása, ami egy teljesen más szökőkút koncepció megvalósításával párosult.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Bő évszázada a nagykanyar
Klasszikus fotó az iparosodó Szolnokról, ami valamikor a XIX. század végén, esetleg a századfordulón készülhetett. Eredetileg valószínűleg fekete-fehérben. Viszont még legalább két évtizedig felbukkant szolnoki képeslapokon.

Az Album további képei
 

AKB

Táblát kellene cserélni
Minden tiszteletem és elismerésem a szolnoki rotarysoké. De! Ha már a város egyik legszebb parkjában ültetett emlékfa mellé kis táblát is helyeznek, nem lehetett volna előbb átolvasni? Vagy, ha már nagyon sietni kellett, és az eseményig nem lehetett javítani, másnap nem kerülhetett volna egy hibátlan a helyére? Vagy nem tűntek fel a hibás ékezetek, a rossz helyen lévő vessző és felesleges b betű? A Facebook posztok erre utalnak. Tiszteletem jeléül szívesen kifizetem a javított táblát, ha hajlandóak a cserére.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A sétány vasmacskája
A Tiszaparti gimnázium sarkánál immár 12 éve áll egy vasmacska vagy, ha úgy jobban hangzik, egy horgony. Előtte kis tábla hirdeti, hogy kinek az adománya. Ennél többet azonban eddig nem találtam a műtárgyról, így csak találgatni tudok a Szigony utcai horgonyról.

A Szoborpark további képei