[1xvolt]

28 oldal ötvenes évek

2019. február 06.

Ha eddig velem együtt azt gondolták, hogy az ötvenes években, a Rákosi-kor szocialista Magyarországán nem létezett hirdetés, akkor lapozzuk fel együtt a Szolnokról induló és oda érkező vonatok és autóbuszok 1955-ös menetrendjét, amiben ott sorakoznak a vásárlók kegyeit kereső helyi reklámok.

Az Állami Hirdető Vállalat szolnoki kirendeltsége - ami a Kossuth tér 10. szám alatt, azaz a mai "lordok háza" helyén, a Táncsics és a Szigligeti utcák közötti telken állt földszintes házban működött - jelentette meg a Szolnokról induló és oda érkező vonatok és autóbuszok menetrendjét. Az 1955 októberétől 1956 májusáig érvényes tenyérnyi, 28 oldalas kiadványt szeptember 29-én készítette el a Szolnoki nyomda - aminek címét sajnos nem tüntették fel. A két színnel - pirossal és kékkel - nyomott könyvecske azonban nemcsak a korabeli helyi és helyközi buszmenetrendet, illetve a szolnoki vasútállomáson áthaladó személyvonatok indulási időpontját közölte, hanem rengeteg korabeli reklámot is. Tulajdonképpen mind a 28 oldalra került két-két hirdetés, amelyek gyönyörűen megrajzolják a lassan hét évtizeddel ezelőtti Szolnok kereskedelmi térképét.

Csak a fiatalabbak kedvéért helyezzük el ezt a szűk évet a történelem térképén. A második világháború éppen tíz évvel korábban ért véget, Magyarország a szovjet érdekszférába került. A vasfüggöny évekkel korábban leereszkedett, a köztársaságból népköztársaság lett, az aktuális alkotmány hat éve volt érvényben, az ország túl volt az államosításon, a tervgazdálkodás első ötéves tervén, azaz bő fél évtizede épült a szocializmus. Sztálin ugyan már két éve halott volt e menetrend kiadásakor, de Hruscsov még nem mondta el a XX. kongresszusi beszédét, mivelhogy a hatalmi harc még nem dőlt el Moszkvában. Idehaza Rákosi Mátyás állt a Magyar Dolgozók Pártja élén, Péter Gábor az Államvédelmi Hatóságot vezette, Nagy Imre első miniszterelnöksége pedig éppen véget ért.

Szolnokon még mindig a régi, ideiglenes Tisza-híd vezetett a belvárosból az önálló községnek számító Szandaszőlős felé, de készen volt már az SZTK - sőt ebben a kis menetrendben külön oldalakat kapott a Szolnok Megyei Tanács orvosi rendelőjének tájékoztatója -, a Kossuth téri irodaház és a Szakszervezetek Művelődési Háza is. Ezerrel folyt a Ságvári körúti házsor építése, még híre sem volt az új városközpontnak, létezett a Csarnok utca, a régi Tabán és bizony az vasútállomásról is még csak álmodtak. És, mint e menetrendből kiderül, a szolnoki telefonszámok még négyjegyűek voltak, és a közterületek helyesírása is ingadozott: hol Kossuth-tér, hol meg Kossuth tér szerepel címként.

A néhai Nerfeld-palotában - a mai Árkád sarok helyén - viszont már működött az Állami áruház, aminek reklámja a menetrend első oldalára került. Ahol egyébként tartós és olcsó alumíniumedényeket is forgalmaztak, amelyekben a korabeli hirdetés szerint "gyorsan melegszik az étel". De ugyancsak apró reklám hívta fel az utazók figyelmét, hogy "tegye lakását szebbé, otthonosabbá, vásároljon csillárt" az Állami Áruházban. Ahol üveg- és porcelánedényeket, kályhákat, rádiókat és tűzhelyeket is lehetett kapni, legalábbis egy negyedik szöveges hirdetés szerint. Persze az Állami Áruházat nem úgy kell elképzelni, mint egy mai nagy plázát, esetleg a hetvenes években felépült szolnoki Centrumot vagy Skálát. Rengeteg dolog nem ott volt kapható, amiket a város bevásárló utcájának számító Beloiannisz, azaz Baross, illetve a Kossuth utcák üzleteiben kellett keresni.

Tetőtől talpig fel lehetett öltözni például a Szolnoki Kiskereskedelmi Vállalat - még ma is legendás - 33. számú ruházati boltjában, az 1973-ban felrobbantott Madas-ház földszintjén, a Csarnok utca sarkán, a Beloiannisz utca 7. szám alatt. Férfi, női és gyermekcipőt a 13. és 14. számú cipőboltokban lehetett vásárolni, amelyek majdnem egymással szemben, a Beloiannisz utca 20. és 25. szám alatt működtek. Persze kíváncsi lennék, hogy ugyanannak a cégnek a két üzletében mennyiben tért el a kínálat. De ugyancsak ebben az utcában, a 17. szám alatt volt megtalálható a Szolnoki Kiskereskedelmi Vállalat üveg, porcelánárukat és ajándékokat forgalmazó 23. számú üvegboltja, a Beloiannisz elején, a mai pékség helyén pedig "a könyvesbolt", a fotó cikkeket és szemüvegeket árusító OFOTÉRT, sőt a "Modern és Stil-bútorokat" kínáló Bútorértékesítő Vállalat 27. számú szolnoki fióküzlete is a 8. szám alatt. Hogy miért szerették a korabeli üzleteket számokkal jelölni, és mi volt a számozásban a logika, az számomra rejtély.

Természetesen szolgáltatók is csalogatták az ügyfeleiket ezen a menetrenden keresztül. Így a Béke étterem, amelyik a "frissen sültek - zóna pörköltek" kiemeléssel hívta fel magára a figyelmet. A "Szolnokon nevezetes Tisza szálló", ahová különleges ételek, sütemények, fajborok, likőrök és a hangulatos zene miatt volt érdemes betérni. Vagy ott volt a Vidámparki Halászcsárda - az akkor még nem létező Tiszaliget elején -, és a Halászszövetkezeti Halász-csárda - az "Irodaház mögött", azaz a Jókai utca sarkán -, na és a Tiszavirág cukrászda a Beloiannisz utca 5. szám alatt. Nem is beszélve az ugyancsak "Szolnok nevezetességeként" hirdetett Nemzeti étterem és szállodáról, ahol szombat és vasárnap 5 órai tea, valamint szalon- és tánczene várta a vendégeket, akik "folyóvizes, központi fűtéses" szobákban is megszállhattak.

Természetesen a korabeli Néplap olvasására is buzdított ez a kis kiadvány, miként a Madách utcai klubházban működő Törekvés Baráti Körbe való belépésre is. Ám számomra az igaz kuriózum például az IBUSZ hirdetése abból az évből, amikor összesen 94 nyugatra utazót regisztráltak a magyar határőrök. Vagy a Szolnoki 51. számú Autóközlekedési Vállalat felhívása, amelyben fuvarokat vállaltak, illetve az 56. számú, ugyancsak Autóközlekedési Vállalat hirdetése, akiknél pedig autóbusz különjáratokat, valamint taxi és túra-gépkocsikat lehetett bérelni. A legaranyosabb azonban a Ságvári Endre út 4-6. szám alatt található 60-as totózó hirdetése, ahol totó kérdésekben tájékoztatást is adtak, sőt minden szerdán tanácsadást is tartottak. Merthogy akkoriban mindenki számára mese volt a 12 találatos - ez volt a telitalálat -, hiszen a lottó majd bő két évvel később jelenik csak meg.

Citálhatnám még a Melléktermék és Hulladékgyűjtő Vállalat (Mártírok út 9.), a Terményforgalmi Vállalat, a harisnya szemfelszedéssel is foglalkozó Szolnoki Háziipari Termelőszövetkezet, a Kohászati Alapanyagellátó szolnoki telepének (Mártírok és Vöröshadsereg út sarok), a Zöldszöv és a Földművesszövetkezet hirdetéseit is. Ám már így is szétfeszítik egy blogbejegyzés kereteit, arról nem is beszélve, hogy két későbbi menetrendről is szeretnék még írni. Maradjon téma akkora is!

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

A Dami helye
A mellékelt képeslap készülhetett volna akár a jövőben is, amikor a Dami helyén kialakított park növényei majd beállnak. Időutazásról azonban nincs szó. A fotót a Dami terjeszkedése előtt készíthették.

Az Album további képei
 

AKB

Szomorú padok
Szerintem senki sem tudja, hány pad lehet Szolnok közterületein. Így arról se lehet pontos információ senkinél, hogy a kihelyezett padok közül jelenleg hány alkalmatlan arra, amire szánták. Arról meg pláne, mi lesz a sorsuk. Meddig hirdetik a nemtörődömséget, a gazdátlanságot? Avagy mikor jut valakinek az eszébe, hogy felújítsa ezeket a szomorú, feladatukra alkalmatlan padokat.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Bujdosó Ácslegény
A levelek lehullásával ismét előbukkan majd a néhai 605-ös számú szakmunkásképző iskola udvarán immár 45 éve ácsorgó Ácslegény című szobor, így a József Attila útról is látható lesz az alkotó halála után egy évtizeddel Szolnokra került szobor.

A Szoborpark további képei