[Naplóm]

Sz-nek egy pofon

2022. május 16.

Emlékeznek még a megyei rendőrség nagy médiavisszhangot kiváltott húsvét előtti akciójára, amikor drónnal fülelték le a Bercsényi és a József Attila út kereszteződésében a stoptáblát figyelmen kívül hagyó szolnoki sofőröket? Ma már nincs meg a stoptábla. Így még gázosabb az akció.

Ismerik a mondást miszerint az amerikai állva gondolkodik, az angol ülve, a magyar meg utána. Ezt nyugodtan kiegészíthetjük azzal, hogy a magyar, vagy legalábbis a Szolnokon székelő Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőr-főkapitányság illetékesei meg a büntetések kiszabása után. Amitől felerősödhet bennünk a gyanú, hogy a "szolgálunk és védünk" szlogent eddig rosszul olvastuk, mert igazából a "szívatunk és (pénzt) kérünk" van odaírva. Az biztos, hogy ennyire arcpirító módon még nem csinált hülyét magából a rendőrségünk, de azt is mondhatnánk, ilyen parádésan még nem ment házhoz a l.. (bocsánat) a pofonért a testület. Szívesen meghallgatnám a magyarázatot, a bocsánatkérésről nem is beszélve.

Csak azoknak, akik nem ismerik a történetet.

A hazai rendőrség egyik legjobb közlekedésbiztonsági sorozata a police.hu oldal által rendszeresen közzétett "pofátlanítás". Ezekben a kisfilmekben a rend valóban éber és a többségért dolgozó őrei például buszsávot használó, piros lámpát és zebrát semmibe vevő autósokat fülelnek le, miközben a beépített kameráikkal rögzítik is az eseteket, majd a hülyéket és a szabálytalankodókat csendben vagy az autóikban bosszankodva eltűrő többség örömére meg is osztják az "akciókat". Imádom ezeket a filmeket. Nem tudom, hogy központilag készülnek vagy a fővárosi és megyei kapitányságok saját hatáskörben készítik-e az epizódokat, mindenesetre úgy tűnik, húsvét előtt a megyei rendőreink is beszálltak a sorozatba. (Avagy vettek egy drónt és bizonyítani kellett a hasznosságát.) Április 11-én elkezdték drónról filmezni a Bercsényi és a József Attila út kereszteződéséhez érkező autósokat, és akik a Bercsényiről jobbra fordulva nem álltak meg a stoptáblánál, azokat a tűzoltóság előtt már büntették is. Majd közzétették, hogy az akció 1 órája alatt 11 szolnokit bírságoltak meg.

Az akkori felvetéseimet nem ismételném meg, akiket érdekel, elolvashatják az április 20-ai Megosztó akció című írásomban (http://www.blogszolnok.hu/naplom_megoszto_akcio).

Csupán folytatnám a történetet, pontosabban a történések rögzítését. Merthogy alig egy hónappal a parádés akció után azon az ominózus helyen már nemhogy stoptábla nincs, de az aszfalton is átírták a feliratot. Azaz egy szűk hónap alatt valakinek vagy valakiknek leesett a tantusz, hogy azon a helyen indokolatlan a stoptábla. (Abba most ne menjünk bele, hogy sem a stoptábla, sem az elsőbbségadás-tábla nem látható jól az autókereskedés reklámeszközétől.) Magyarul valaki vagy valakik hülyét csináltak a drónjára büszke rendőrségből. Mondjuk, teljes joggal, és szerintem a lakosság jelentős részének a megelégedésére, úgyhogy nem is értem, miért nem volt ott még képviselői sajtótájékoztató. Bár rendőrt nehéz lett volna odaállítani, hiszen megkerülhetetlen lett volna a kérdés, hogy a táblacsere miért nem április 11-e előtt jutott valakinek az eszébe. Miért kellett a sz-nak egy ilyen látványos pofont adni? Fröccsen ám az mindenkire! Pedig csak előbb kellene gondolkodni, aztán nagyarcúan akciózni. Ez lenne az igazi és a polgárokkal szembeni alázatos szolgálat és védelem.

Erőt, egészséget! Pihenj! Folytasd tovább!

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Weinstock-Nerfeld kooperáció
Az elsőre csak a szolnoki zsinagóga megörökítésének tűnő képeslap a mai Tiszai hajósok terén egykor álló szökőkutat, a Szapáry utca jelenlegi elejének száz évvel ezelőtti házsorát, na meg két üzleti "zseni" kooperációjának emlékét is őrzi. Weinstock Ernő fotójából Nerfeld Ferenc adott ki képeslapot.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A hortobágyi 12 emlékére
A Hetényi Géza Kórház egyik kis belső udvarán bújik meg egy 2013-ban elhelyezett fekete emléktábla. A 12 hortobágyi kényszermunkatábor valamelyikéből a szolnoki kórházba került és itt elhunyt kitelepítetteknek állít emléket. Talán nem haszontalan némi magyarázatot fűzni hozzá.

A Szoborpark további képei