[Naplóm]

Ki csönget kétszer?

2022. november 08.

Miként a piac, a temető és a kupleráj, úgy a posta is sokat elárul egy országról és egy városról. Még akkor is, ha a hiányuk miatt esetleg észrevehetetlenek. És még egy igazság, amit úgy tűnik, nem akarunk megtanulni: az állam a legrosszabb gazda. A Magyar Posta mellett elment a világ.

Nem tudom, mi történne Jászberényben, ha november 12-ével bezárnák az egyetlen postahivatalukat, és a szolgáltatás iránt érdeklődő állampolgároknak az állami vállalat mindössze annyit tudna javasolni, hogy használják a jászteleki postát. De ugyanezt a gondolatkísérletet elvégezhetnénk Törökszentmiklós és Tiszatenyő vagy Karcag és Berekfürdő viszonylatában is. Csak hogy érzékeltessük, a Széchenyi lakótelep egyetlen postahivatalának bezárásával, és az ottaniak belvárosi illetve a vasútállomásnál lévő hivatalokba irányításával hány embernek változik meg az élete. Hiszen történt bármi az elmúlt harminc évben a világban, a posta még mindig egy nélkülözhetetlen hivatal. És nemcsak ott, ahol sokan laknak, de a ritkább lélekszámú, nagyobb területen fekvő lakóhelyeken is. Azaz, a fenti játékot a Kertváros, az Újváros, a Pletykafalu és a Scheftsik-telep miatt néhány száz vagy ezer lelkes települések nevével is lefuttathatjuk.

Az meg csak a "mocsok értetlenkedés" kategóriája, ha amiatt, hogy az ideiglenes bezárásra ítélt posták 2%-a szolnoki, azt a kérdést tesszük fel: mi történt volna velünk, ha ne adja ég ellenzéki és nem kormánypárti város vagyunk, és nem Szolnok egykori alpolgármestere a Magyar Posta Zrt. elnöke. Akkor még a levélírástól is eltiltanak bennünket? Még szerencse, hogy nem homályosítják el a sikereink az éles látásunkat.

A rendszerváltás után is állami tulajdonban maradt, csak a zsíros falatjaitól megfosztott Magyar Posta mellett ugyanúgy ment el az idő, mint a másik nagy állami mamut, a Magyar Államvasutak mellett, és épp úgy képtelenek voltak az elmúlt három évtized kormányai és pártjai megreformálni, mint a hazai egészségügyet és oktatást. Persze ámíthatjuk magunkat itt is féligazságokkal, miszerint az internet meg a vásárlói szokások, és meghalt a távirat is, képeslapokat meg csak elvetemült gyűjtők küldözgetnek, ám ettől nem lenne jobb. Miként attól sem, ha a mostani postabezárásokat - amelyek többsége biztos, hogy nem ideiglenes lesz - a háborúra, Kijevre vagy Brüsszelre fognánk. (Hacsak nem ezzel akarjuk az embereket Brüsszel meg az unió ellen cukkolni.) Az elmúlt harminc év politikai elitjének a hazai postaszolgáltatást is sikerült legyalulnia. És most az amúgy aláírásgyűjtésre kárhoztatott helyi siserehadnak marad a magyarázkodás meg az intézkedni próbálás látszata, ha nem akarják, hogy a választóik nagyon átverve érezzék magukat.

Nemcsak azok, akiknek a városrészéből ezen a hétvégén el fog tűnni a postahivatal. Hanem mindenki, aki Szolnokon bármikor is beteszi a lábát egyetlen postára, mert mondjuk hivatalos levele érkezett vagy ilyesmit akar feladni, netán még intéz ott pénzügyeket, esetleg újságot szeretne vásárolni. A kisebb posták bezárásával ugyanis nem tűnnek el a postára járók, hanem Szolnokon az eddigi 11 helyett 4 helyre fognak járni. Ráadásul busszal és autóval, tehát főleg a két belvárosi, nagyobb posta környékén erre is fel lehet készülni. Nem is tudom, mi lenne velünk, ha újra felerősödne a covid.

És az amúgy sem túl jól megfizetett, bár Németországban állítólag tárt karokkal várt - igaz, nem tudom, a nagy magyar gondolkodók szerint létezik-e még az az ország - postásokról még nem is beszéltünk. Mert feltételezem, hogy a bezárt kisebb hivataloknak és dolgozóiknak nem az lesz a sorsa, mint az energiaszámlák miatt lelakatolt közművelődési intézményeinknek, ahol mindenki marad a helyén, csak "ügyféllel" nem kell találkoznia. Gondolom, a postásokat legalább áthelyezik. De hová? Több pult nem fér se az 1-es, se a 2-es posta ügyfélterébe.

De hát, most már ott tartok, hogy addig jó, amíg az ilyesmi miatt lehet nyilvánosan morgolódni, és csak nem nyilvánosan kapja az ívet miattuk a betűheggesztő. Mert, ha a szlogenek ellenére visszafelé pörgetjük az időt, akkor odáig is eljuthatunk, hogy nem a postás csönget kétszer. És nem azért, mert a postásnak már megszűnt a hivatala.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Az elsodort Tisza-híd
Szigeti Henrik udvari fényképész nemcsak remek üzletember, kiváló fényképész, de talán tudtán kívül elsőrangú tudósító és dokumentátor is volt. Olyan jó lenne tudni, hogy ezt a fotót eleve képeslapnak vagy csak az árvíz megörökítésének szánta!

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

Szomorú Szapáry
Nagyjából a Szapáry út közepén, a néhai Ságvári Művelődési Ház és a Népfront székház között, a Deák Ferenc terünkhöz vivő kis köz egyik oldalán áll ez a minimum 125 éves ház. Már a 19. században is ott volt a szolnoki korzón, de nem biztos, hogy még néhány év múlva is ott lesz. Építészetileg talán nem képvisel komoly értéket. Az azonban biztos, hogy az évek óta folyamatosan romló állapota miatt az utca és egyben Szolnok csúfsága is. Amit tehetetlenül kell szemlélnünk. Amíg össze nem dől?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Mint logó a ház falán
Éppen fél évszázada díszíti a MÁV Kórház rendelőintézeti szárnyának utca felé néző homlokzatát Laluja András Gyógyítás (?) című krómacél szobra. Hogy miért három évvel a kórház megnyitása után, és miért pont oda került ez a műalkotás, rejtély. De olyan, mintha a kórház logója lenne.

A Szoborpark további képei