[Naplóm]

A szünet 50 napja

2020. június 30.

Lesz, aki úgy érzi, ötven nyugodt nap következik az életében, mert nem bosszantom azzal, hogy mást merek gondolni, mint ő (szerinte: hülyeségeket). De vannak néhány százan, akiknek talán hiányozni fog a napi frissítés. Igazából miattuk próbálok naponta letenni valamit Szolnok asztalára.

Azt hiszem, tíz éve tartom magam ahhoz, hogy a nyár beköszöntével nagyjából másfél hónapra elköszönök az olvasóktól. A blogSzolnok tizenegyedik évfolyamában, január óta 162 cikk megírása után - nagyjából 1 millió karakter összehegesztését követően - is így teszek. Persze kérve minden olvasót, hogy ne feledkezzenek meg az oldalról, és ha van kedvük, olvasgassák az elmúlt fél évben írt cikkeket, a hetente jelentkező tematikus válogatásokban. Ígérem, augusztus 20-án felteszem a következő új cikket.

És igyekszem a tartozásaimat is törleszteni. Ugyanis úgy indultam neki ennek az évnek, hogy megünneplem a blogSzolnok indulásának 10. évfordulóját, ami márciusra esett volna. Készült egy novelláskötet - Az eltűnt városháza -, aminek a koronavírus miatt elmaradt a bemutatója (szeptember 18-án pótoljuk). Összeállítottam egy kiállítást is olyan fotókból, amelyeket ebben a tíz évben, Szolnokról készítettem, de ennek a tablói is a raktárban maradtak (szeptember 1-jén előkerülnek). És nagyon remélem, ősszel lesz alkalmam a helytörténeti előadásokat, a jótékonysági árverést, a rendhagyó történelemórákat is pótolni. Miközben persze majd a blogSzolnok is folyamatosan frissül.

Sok tervem van. Sok témám, amiket eddig nem sikerült feldolgozni és megírni. Közöttük több olyan is, ami nem nekem, hanem valamelyik olvasónak jutott eszébe, és ajánlotta a figyelmembe. Azt nem mondom, hogy augusztus végétől gyökeresen megújul az oldal - ahhoz én túl konzervatív vagyok -, de hogy lesznek apróbb változások, az biztos.

De most kell egy kis kikapcsolódás, pihenés és feltöltődés, mert mondjuk én még nem jutottam el arra a szintre - sőt nem is akarok -, hogy nem olvasok, csak írok. Meg azért fárasztó is egyedül, naponta valami frisset és érdekeset kitenni a világhálóra. Ugyanakkor rettentő hálás dolog. Mert van annál jobb, mint amikor valaki nekem meséli, hogy mit olvasott a blogSzolnokon? Vagy, amikor egy Szolnokról elszármazott hálálkodva ír arról, hogy gyerekkora helyszínei elevenednek meg az oldalon. Netán, amikor a vállamat veregetik, hogy "igazad van, helyettünk is megírtad, mert mi nem tehetjük". (Na, jó, ez alapvetően nem jó, de azt érzi az ember, nem pötyögött hiába.)

És persze azt is a "kitüntetések" közé sorolom, amikor a város illusztris polgára - akiről sejthető, hogy ő maga nem olvas, neki csak elmondják, hogy mit nem olvasott - egyszerűen hülyeségnek minősíti mindazt, amiket írok. Csak azért, mert néhány dologban nem egyezik a véleményünk, vagy, mert nem tolom a szekerét. Még szerencse, hogy nem neki írok. És nem az ő asztalára akarok bármit is letenni. Miközben tudom - amit ő még nem fogott fel -, hogy a "nagyemberek" szobrát az írástudók emelik vagy erodálják. Legyen neki is ötven nyugodt napja!

Augusztus 20-án folytatom. Addig is pihenjenek, és legyenek kiéhezettek például az én sok "hülyeségemre". Ami nem kötelező olvasmány. De nekem feladat, hogy mégis rávegyem Önöket a blogSzolnok felkeresésére. Viszlát, a nyár végén!

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Alapkő a régi házak helyén
Bontják a régi várost, hogy helye legyen az újnak. Ráadásul ünnepélyesen. Hogy mindenki ünnepelt-e a hatvanas évek végén, nem derül ki a képről, amit elsőre nem volt könnyű azonosítani. (Javított verzió!)

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

Tiszta fej?
"Egy pohár tej, tiszta fej!" Emlékeznek még erre a régi reklámra? Évek teltek el azóta, és feltehetnénk a kérdést, vajon sok pohár tej, mennyire tiszta fej? Már, ha valaki úgy dönt, hogy egy karton iskolatejtől (2dl/doboz) a természet lágy ölén szabadul meg. Hogy került hozzá ennyi iskolatej? És, akkor mit ittak a gyerekek? Ha neki már nem kellett, miért a Zagyva árterében dobta ki? Számtalan kérdés, amiket egy nem tiszta fejű embernek kellene feltenni. Ha tudnánk, ki ő. Jelentkezzen bátra! Biztos, van magyarázat.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szolnoki bivaly, avagy 424.320
"Szoborrá" lett ipari emlék, amire vigyáznunk kellene, hiszen tizennyolc, még nagyjából épségben lévő példányt tartanak belőle nyilván, és talán kilenc olyat, ami bármikor megtekinthető. A Szolnokon 1982 óta kiállított "bivaly" a sorozat és a magyar gőzmozdonygyártás egyik utolsó darabja.

A Szoborpark további képei