[Naplóm]

A szünet 50 napja

2020. június 30.

Lesz, aki úgy érzi, ötven nyugodt nap következik az életében, mert nem bosszantom azzal, hogy mást merek gondolni, mint ő (szerinte: hülyeségeket). De vannak néhány százan, akiknek talán hiányozni fog a napi frissítés. Igazából miattuk próbálok naponta letenni valamit Szolnok asztalára.

Azt hiszem, tíz éve tartom magam ahhoz, hogy a nyár beköszöntével nagyjából másfél hónapra elköszönök az olvasóktól. A blogSzolnok tizenegyedik évfolyamában, január óta 162 cikk megírása után - nagyjából 1 millió karakter összehegesztését követően - is így teszek. Persze kérve minden olvasót, hogy ne feledkezzenek meg az oldalról, és ha van kedvük, olvasgassák az elmúlt fél évben írt cikkeket, a hetente jelentkező tematikus válogatásokban. Ígérem, augusztus 20-án felteszem a következő új cikket.

És igyekszem a tartozásaimat is törleszteni. Ugyanis úgy indultam neki ennek az évnek, hogy megünneplem a blogSzolnok indulásának 10. évfordulóját, ami márciusra esett volna. Készült egy novelláskötet - Az eltűnt városháza -, aminek a koronavírus miatt elmaradt a bemutatója (szeptember 18-án pótoljuk). Összeállítottam egy kiállítást is olyan fotókból, amelyeket ebben a tíz évben, Szolnokról készítettem, de ennek a tablói is a raktárban maradtak (szeptember 1-jén előkerülnek). És nagyon remélem, ősszel lesz alkalmam a helytörténeti előadásokat, a jótékonysági árverést, a rendhagyó történelemórákat is pótolni. Miközben persze majd a blogSzolnok is folyamatosan frissül.

Sok tervem van. Sok témám, amiket eddig nem sikerült feldolgozni és megírni. Közöttük több olyan is, ami nem nekem, hanem valamelyik olvasónak jutott eszébe, és ajánlotta a figyelmembe. Azt nem mondom, hogy augusztus végétől gyökeresen megújul az oldal - ahhoz én túl konzervatív vagyok -, de hogy lesznek apróbb változások, az biztos.

De most kell egy kis kikapcsolódás, pihenés és feltöltődés, mert mondjuk én még nem jutottam el arra a szintre - sőt nem is akarok -, hogy nem olvasok, csak írok. Meg azért fárasztó is egyedül, naponta valami frisset és érdekeset kitenni a világhálóra. Ugyanakkor rettentő hálás dolog. Mert van annál jobb, mint amikor valaki nekem meséli, hogy mit olvasott a blogSzolnokon? Vagy, amikor egy Szolnokról elszármazott hálálkodva ír arról, hogy gyerekkora helyszínei elevenednek meg az oldalon. Netán, amikor a vállamat veregetik, hogy "igazad van, helyettünk is megírtad, mert mi nem tehetjük". (Na, jó, ez alapvetően nem jó, de azt érzi az ember, nem pötyögött hiába.)

És persze azt is a "kitüntetések" közé sorolom, amikor a város illusztris polgára - akiről sejthető, hogy ő maga nem olvas, neki csak elmondják, hogy mit nem olvasott - egyszerűen hülyeségnek minősíti mindazt, amiket írok. Csak azért, mert néhány dologban nem egyezik a véleményünk, vagy, mert nem tolom a szekerét. Még szerencse, hogy nem neki írok. És nem az ő asztalára akarok bármit is letenni. Miközben tudom - amit ő még nem fogott fel -, hogy a "nagyemberek" szobrát az írástudók emelik vagy erodálják. Legyen neki is ötven nyugodt napja!

Augusztus 20-án folytatom. Addig is pihenjenek, és legyenek kiéhezettek például az én sok "hülyeségemre". Ami nem kötelező olvasmány. De nekem feladat, hogy mégis rávegyem Önöket a blogSzolnok felkeresésére. Viszlát, a nyár végén!

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Dizájn és divat 1964
Nagy Zsolt fotóriporter gazdag életművéből rengeteg fotót kaptam azzal, hogy bemutathatom azokat. Több szempontból is különleges képet választottam a Nagy Zsolt-sorozat első darabjának. A blogSzolnok Album rovatába először mutatok be olyan régi, szolnoki fotót, ami belső teret ábrázol, és akár a kép szereplői is felismerhetőek.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

Plakátmagány
Beruházni, kivitelezni nagyon tudunk. Működtetni már nem annyira. Néhány évvel ezelőtt viszonylag esztétikus hirdetőtáblák kerültek a Szapáry út megújult burkolatára. Hogy milyen pénzből, mára nem érdekes. Az azonban érdekelne, kié lehet ez a néhány hirdetőtábla. Kit nem zavar, hogy hónapos plakátok rohadnak rajtuk? Ki nem veszi észre, hogy van, amelyikre vállalhatatlan kiegészítések kerültek? Szolnok közepén. Vagy ezek magányos plakáthelyek, gazdátlan plakátokkal? Kellemetlen ez a tulajdonosra, a hirdetőkre, a plakátokon szereplőkre, de ránk, szolnokiakra nézve is.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Fiú rossz helyen
A Megyeháza és Technika Háza között lassan öt évtizede gubbaszt egy kő kisfiú. Sokáig újságosbódé takarta, és ma sem szívderítő a környéke. A vicces fiatalok azonban egy ideje leszoktak arról, hogy hétvégenként megfordítsák. Az alkotásnál érdekesebb az alkotója.

A Szoborpark további képei