Kérdezem

Megmenekül a víztorony

2011. április 28.

Felújítják Szolnok egyik legszebb ipari műemlékét. Az egykori járműjavító területén álló, 111 éves víztorony közel 70 millió forintból szépül meg, a tervek szerint, május második felére. Látogatni azonban a jövőben is csak ritkán lehet majd.

11-jarmuvt-1ok_400Kaposvári Gyula már 1989 nyarán is siratta az akkor is napról napra rosszabb állapotba kerülő víztornyot. Az éppen 89 éves, használaton kívüli torony megmentését azért is tartotta volna fontosnak a jeles helytörténész, a megyei múzeum egykori igazgatója, mert úgy gondolta "a létesülő vasúti skanzent gazdagítaná". A skanzenből semmi sem lett, ahogy a Kőrösi úti ipartelepen álló víztorony is csak egyre inkább rogyadozott az elmúlt két évtizedben.

A jelenleg a MÁV Gépészet Zrt. területén álló víztornyot 1900-ban adták át. Megépítését a millenium idején területét hatszorosára növelő vasúti járműjavító vízigénye indokolta. A 27 méter magas torony alsó részét klinkertégla borította, a vízmedencét rejtő felsőt pedig míves faburkolat. Nem sokkal megépítése után már nemcsak víztoronyként szolgált, de a járműjavító saját tűzőrsége is használta. A második világháborúban megsérült, később helyreállították, majd elvesztette funkcióját, és folyamatosan romlott az állapota. Néhány éve a vízmedencét rejtő felső része meg is billent.

Akik a környéken járnak, láthatták, hogy az idén 111 éves víztornyot még a télen körbeállványozták, jelenleg pedig már a tető rézborításán dolgoznak.

Mint a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától megtudtuk, a MÁV Gépészet területén lévő torony felújítását a MÁV Zrt. Ingatlangazdálkodási Igazgatósága finanszírozza, és a lezajlott közbeszerzési eljárások alapján 69.250.700 forintba fog kerülni. Elmondták azt is, hogy a felújítás a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal határozata alapján indult el, és a szükséges engedélyek beszerzése és a közbeszerzési eljárások lefolytatása után, idén januárban tudták átadni a munkaterületet a kivitelezőnek, és akkor kezdődhetett a munka.

11-jarmuvt-2_400A blogSzolnok kérdésére válaszolva a vasúttársaság illetékesei elmondták, hogy a járműjavító területén lévő víztornyot a fellelhető tervek és műemléki dokumentációk alapján állítják helyre. Használni a jövőben sem fogják, ám felújított állapotában megőrzik az utókor számára. Már csak azért is, mert hasonló ipari műemlék alig maradt az országban. (A viztorony.hu információi szerint a szolnoki torony sok hasonlóságot mutat a budapesti Vasúttörténeti Park területén lévő víztoronnyal.)

Némi üröm az örömben, hogy a Kőrösi úti víztorony a jövőben sem lesz állandóan látogatható, csak kivételes esetekben, szervezetten lehet majd közelről megtekinteni. Ezt a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága azzal magyarázta, hogy a torony zárt, üzemi területen van, ezért akadályokba ütközne a látogathatóvá tétele.

Aki mégis szeretné a lehető legközelebbről megnézni a Szolnok legöregebb víztornyát, az a MÁV strand mögött, a Horog utcából megteheti. Csak egy betonkerítés és néhány vasúti kocsi választja majd el a hamarosan régi pompájában látható ipartörténeti emléktől.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Van-e szerelmesebb képeslap?
"Szívemre hallgatok: egy nevet súg nekem... És a név visszhangja: szeretem, szeretem!!" Lehet-e üzenettel ennél szebbé tenni egy képeslapot? Ami 117 évvel a postára adása után önmagában is gyönyörű. Milyen jó lenne tudni, vajon Volf Gizella úrhölgy miként reagált anno Gödöllőn erre a Szolnokról kapott, egyáltalán nem diszkrét üzenetre!

Az Album további képei
 

AKB

Bringázz a dzsungelben?
Szeszélyes és csapadékos a június. Ezt fűkaszával és kaszát fogó emberrel se lehet bírni. Avagy tekintsük extra szolgáltatásnak, szolnoki turisztikai attrakciónak, hogy a déli városrészben embermagasságú gazdzsungelen át vezet a kerékpárút. Nem csodálkoznék, ha valamelyik bozótból Sir David Attenborough lépne ki kamerával, mert itt forgatja a legújabb, vadvilágban játszódó természetfilmjét.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kanizsa Tivadar-szobor
A szolnoki kötődésű, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázóról tanuszodát és tantermet is elneveztek már a városban. Közös emléktáblán látható portréja a megyei múzeum épületében, önálló szobra pedig a Vas utcában áll.

A Szoborpark további képei