Kérdezem

Megmenekül a víztorony

2011. április 28.

Felújítják Szolnok egyik legszebb ipari műemlékét. Az egykori járműjavító területén álló, 111 éves víztorony közel 70 millió forintból szépül meg, a tervek szerint, május második felére. Látogatni azonban a jövőben is csak ritkán lehet majd.

11-jarmuvt-1ok_400Kaposvári Gyula már 1989 nyarán is siratta az akkor is napról napra rosszabb állapotba kerülő víztornyot. Az éppen 89 éves, használaton kívüli torony megmentését azért is tartotta volna fontosnak a jeles helytörténész, a megyei múzeum egykori igazgatója, mert úgy gondolta "a létesülő vasúti skanzent gazdagítaná". A skanzenből semmi sem lett, ahogy a Kőrösi úti ipartelepen álló víztorony is csak egyre inkább rogyadozott az elmúlt két évtizedben.

A jelenleg a MÁV Gépészet Zrt. területén álló víztornyot 1900-ban adták át. Megépítését a millenium idején területét hatszorosára növelő vasúti járműjavító vízigénye indokolta. A 27 méter magas torony alsó részét klinkertégla borította, a vízmedencét rejtő felsőt pedig míves faburkolat. Nem sokkal megépítése után már nemcsak víztoronyként szolgált, de a járműjavító saját tűzőrsége is használta. A második világháborúban megsérült, később helyreállították, majd elvesztette funkcióját, és folyamatosan romlott az állapota. Néhány éve a vízmedencét rejtő felső része meg is billent.

Akik a környéken járnak, láthatták, hogy az idén 111 éves víztornyot még a télen körbeállványozták, jelenleg pedig már a tető rézborításán dolgoznak.

Mint a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától megtudtuk, a MÁV Gépészet területén lévő torony felújítását a MÁV Zrt. Ingatlangazdálkodási Igazgatósága finanszírozza, és a lezajlott közbeszerzési eljárások alapján 69.250.700 forintba fog kerülni. Elmondták azt is, hogy a felújítás a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal határozata alapján indult el, és a szükséges engedélyek beszerzése és a közbeszerzési eljárások lefolytatása után, idén januárban tudták átadni a munkaterületet a kivitelezőnek, és akkor kezdődhetett a munka.

11-jarmuvt-2_400A blogSzolnok kérdésére válaszolva a vasúttársaság illetékesei elmondták, hogy a járműjavító területén lévő víztornyot a fellelhető tervek és műemléki dokumentációk alapján állítják helyre. Használni a jövőben sem fogják, ám felújított állapotában megőrzik az utókor számára. Már csak azért is, mert hasonló ipari műemlék alig maradt az országban. (A viztorony.hu információi szerint a szolnoki torony sok hasonlóságot mutat a budapesti Vasúttörténeti Park területén lévő víztoronnyal.)

Némi üröm az örömben, hogy a Kőrösi úti víztorony a jövőben sem lesz állandóan látogatható, csak kivételes esetekben, szervezetten lehet majd közelről megtekinteni. Ezt a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága azzal magyarázta, hogy a torony zárt, üzemi területen van, ezért akadályokba ütközne a látogathatóvá tétele.

Aki mégis szeretné a lehető legközelebbről megnézni a Szolnok legöregebb víztornyát, az a MÁV strand mögött, a Horog utcából megteheti. Csak egy betonkerítés és néhány vasúti kocsi választja majd el a hamarosan régi pompájában látható ipartörténeti emléktől.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Szép híd, szépírás
Az első vasszerkezetes, szolnoki, közúti Tisza-híd átadása után nem sokkal készülhetett ez a fotó, amiből Gerő Ignácz jelentetett meg képeslapot. Ez a lap azonban nemcsak a fotó miatt érdekes, hanem egy bizonyos Miklós gyönyörűséges kézírása okán is. Most már értem, miért volt külön tantárgy az iskolákban a szépírás.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Visszaköszönés - Megjelent

AKB

Hivatalos vélemény?
Tavaly novemberben írtam először erről a vállalhatatlan feliratról, ami a Várkonyi téri ABC melletti átjárót, de lényegében a bolt falát díszíti, és már akkor is több hónapja lehetett ott. Azt hittem, másnak is feltűnik, mást is zavar. De nem. Ez pedig azt is üzenheti, hogy a kijelentéssel egyetért a környék önkormányzati képviselője, maga a város, minden itt indulni akaró jelölt, de még a rendőrség is. Ami azért elég gyalázatos! A szégyen pedig továbbra is közös.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Verseghy Ferenc mellszobra
A Verseghy parkban 81 éve felállított Verseghy Ferenc szobor legalább két elsőséget is magáénak tudhat, amelyek azonban két érdekes kérdést is felvetnek. Mindezek mellett nyugodtan kijelenthetjük, hogy Borbereki Kovács Zoltán bronzszobrát egyedülállónak, szolnoki különlegességnek is tekinthetjük.

A Szoborpark további képei