Kérdezem

Megmenekül a víztorony

2011. április 28.

Felújítják Szolnok egyik legszebb ipari műemlékét. Az egykori járműjavító területén álló, 111 éves víztorony közel 70 millió forintból szépül meg, a tervek szerint, május második felére. Látogatni azonban a jövőben is csak ritkán lehet majd.

11-jarmuvt-1ok_400Kaposvári Gyula már 1989 nyarán is siratta az akkor is napról napra rosszabb állapotba kerülő víztornyot. Az éppen 89 éves, használaton kívüli torony megmentését azért is tartotta volna fontosnak a jeles helytörténész, a megyei múzeum egykori igazgatója, mert úgy gondolta "a létesülő vasúti skanzent gazdagítaná". A skanzenből semmi sem lett, ahogy a Kőrösi úti ipartelepen álló víztorony is csak egyre inkább rogyadozott az elmúlt két évtizedben.

A jelenleg a MÁV Gépészet Zrt. területén álló víztornyot 1900-ban adták át. Megépítését a millenium idején területét hatszorosára növelő vasúti járműjavító vízigénye indokolta. A 27 méter magas torony alsó részét klinkertégla borította, a vízmedencét rejtő felsőt pedig míves faburkolat. Nem sokkal megépítése után már nemcsak víztoronyként szolgált, de a járműjavító saját tűzőrsége is használta. A második világháborúban megsérült, később helyreállították, majd elvesztette funkcióját, és folyamatosan romlott az állapota. Néhány éve a vízmedencét rejtő felső része meg is billent.

Akik a környéken járnak, láthatták, hogy az idén 111 éves víztornyot még a télen körbeállványozták, jelenleg pedig már a tető rézborításán dolgoznak.

Mint a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától megtudtuk, a MÁV Gépészet területén lévő torony felújítását a MÁV Zrt. Ingatlangazdálkodási Igazgatósága finanszírozza, és a lezajlott közbeszerzési eljárások alapján 69.250.700 forintba fog kerülni. Elmondták azt is, hogy a felújítás a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal határozata alapján indult el, és a szükséges engedélyek beszerzése és a közbeszerzési eljárások lefolytatása után, idén januárban tudták átadni a munkaterületet a kivitelezőnek, és akkor kezdődhetett a munka.

11-jarmuvt-2_400A blogSzolnok kérdésére válaszolva a vasúttársaság illetékesei elmondták, hogy a járműjavító területén lévő víztornyot a fellelhető tervek és műemléki dokumentációk alapján állítják helyre. Használni a jövőben sem fogják, ám felújított állapotában megőrzik az utókor számára. Már csak azért is, mert hasonló ipari műemlék alig maradt az országban. (A viztorony.hu információi szerint a szolnoki torony sok hasonlóságot mutat a budapesti Vasúttörténeti Park területén lévő víztoronnyal.)

Némi üröm az örömben, hogy a Kőrösi úti víztorony a jövőben sem lesz állandóan látogatható, csak kivételes esetekben, szervezetten lehet majd közelről megtekinteni. Ezt a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága azzal magyarázta, hogy a torony zárt, üzemi területen van, ezért akadályokba ütközne a látogathatóvá tétele.

Aki mégis szeretné a lehető legközelebbről megnézni a Szolnok legöregebb víztornyát, az a MÁV strand mögött, a Horog utcából megteheti. Csak egy betonkerítés és néhány vasúti kocsi választja majd el a hamarosan régi pompájában látható ipartörténeti emléktől.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Szolnoki csendőrlaktanya?
A fényes fotópapír, illetve a nagyítás és a sokszorosítás minősége is egyedivé teszi ezt az 1932-ben postára adott szolnoki képeslapot. Aminek csak egyik különlegessége, hogy német nyelven küldték egy soproni címre. A jobb szélén látható ház, a Tisza szálló fekete tornya és a folyón átevező hajós több figyelmet érdemel.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Visszaköszönés - Megjelent

AKB

Balkáni köz
A Tófenék és az Ady Endre utcák között, a Jókai utcai ügyészség mögött van egy név nélküli, csak gyalog és bringával járható kis köz, amit nyugodtan nevezhetnénk Balkáni köznek. Már, ha a balkániak nem kérnék ki maguknak. Áll ott egy kuka, aminek a környéke általában tragikus. Van ott egy fal, ami rettenetes. A város közepén, mondjuk 50 méterre a főterünktől egy olyan pont, ami mellett többnyire csak undorral lehet elmenni. Nem lehetne kreatív építészhallgatókat, leendő városüzemeltetőket megkérni, hogy ötleteljenek egy kicsit? Talán viszonylag olcsón vissza lehetne térni Európába.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kablay Lajos mellszobra
Lassan másfél évtizede áll a róla elnevezett téren Kablay Lajos posztumusz ezredes mellszobra. Bevallom, eddig nem sokat tudtam arról az emberről, aki lényegében 1956-ban megmentette Szolnokot a vérontástól és a jelentősebb pusztítástól. Igyekszem pótolni.

A Szoborpark további képei