AlbumSzigeti kitekintett

2022. október 08.

Korán kitavaszodhatott 1905-ben Szolnokon. Szigeti Henrik, aki akkor már közel másfél évtizede volt a város megbecsült fényképésze, azon a tavaszon kitekintett új műterme ablakán, és megörökítette a város főutcáját. A lábai, és így a szemünk előtt, a fák árnyékában az a mai Kossuth utca.

Ez az 1905. május 3-án, Fodor Richárd által Szolnokon postára adott képeslap sok dologra rávilágít. Számomra leginkább arra, hogy végre meg kellene jegyeznem: a hatvanas évek elejéig, a mai Szapáry utca végén álló Kereskedelmi Bank szecessziós épülete nem 1907-ben, hanem legkésőbb 1905-ben épült. Merthogy az ezen a képeslapon ránk maradt fotó máshonnan nem készülhetett, csak a mai Boldog Sándor István utca elején, nagyjából a "pártház" és a sarki bérház között alig hat évtizedig álló épület második emeletéről. Ahol az első bérlő Szigeti Henrik lehetett, aki 1891-ben indult szolnoki működésétől kezdve legalább négy helyen bérelt műtermet a város legfontosabb kereszteződésének környékén. Hogy a Kereskedelmi Bank sarki, tehát a Kossuth és a Szapáry utcára is néző műterme hányadik volt a bérlemények sorban, sajnos nem tudom. Az azonban több képeslappal is bizonyítható, hogy e műterme ablakaiból előszeretettel készített fotókat a mester, Szolnok képes krónikása. (Onnan legalább nem kellett messzire cipelni a korabeli masinákat.)

Azt hogy ez a fotó 1907 előtt készült, egyébként a megörökített látvány, pontosabban egy épület hiánya is igazolja. Ha ugyanis 1907 után tekintett volna ki kameráján keresztül Szigeti mester a műterme ablakán, akkor a jobb oldali házsorban, a Kalmár Mirsa feliratú épület utáni földszintes ház mellett már ott kellett volna magasodnia a Népbank épületének. Ám nincs ott, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy két darab emeletes ház kivételével - a már említett Kalmár házon kívül, a fotós felé csak tűzfalával néző, a hetvenes évek elején elbontott Steiner-féle ház - csak földszintes épületek szegélyezték a város főutcáját a Szapáry kereszteződéstől a Kossuth térig. Olyan földszintes házak, amelyek mindegyike üzlettel és kirakattal nézett az utcára, hiszen a városi piacnak is otthont adó főtérre vezető út lehetett a korabeli Szolnok legfontosabb bevásárló utcája. Itt és a tér körül e kép készítésekor is legalább ötven üzlet várta a szolnokiakat és a környékről bevásárolni érkezőket.

Az utcai bejáratok fölött pedig cégérek lógtak. Ez az 1905. május 4-én, egy bizonyos Évához megérkező, még hosszúcímzéses képeslap fotója ugyanis arra is rávilágít, hogy az előző század elején Szolnok főutcája is tele lehetett cégérekkel és cégtáblákkal. Milyen jó lenne ezeket a korabeli reklámeszközöket elolvasni, és ezek alapján összeállítani Szolnok legjobb helyen üzletet vivő kereskedőinek listáját! És tudni, milyen termékek kereskedői helyezkedtek el a legközelebb a város főteréhez, illetve a földszintjén bazárként működő városházához. Szigeti Henrik annak idején láthatta ezeket, de gondolom, hétköznapi dolgok voltak az ilyen táblák, eszébe se jutott úgy megörökíteni őket, mint tette sokszor a Tisza nagykanyarulatával vagy éppen a másik ablakából a Szapáry utcával.

Szigeti Henrik, ha 1905 kora tavaszán, egy kellenes délelőttön kitekintett a talán még friss festék illatú új műterme nyitott ablakán, megállapíthatta, hogy milyen szépen belombosodtak a Gorove utca páratlan oldalára pár évvel korábban ültetett fák. És milyen szépen fejlődnek, a páros oldal járdája és a kocsiút közé telepített újabb csemeték is, amelyek között még jól láthatók a századforduló környékének nagy újdonságának, az villanyvilágításnak az elengedhetetlen tartozékai, a villanypóznák. Amelyekbe a fotózáskor még talán második Scheftsik István villanytelepéről érkezett az áram, de néhány hónap múlva már egy városi cég biztosította e szolgáltatást. Minden bizonnyal Szigeti Henrik megelégedésére is, akinek műtermében ekkor már egész biztosan villany világított.

 

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Szolnok jelképe 100 éve
Néhány évvel az első világháború után készülhetett ez a fotó, ami a szolnoki Faragó könyv és papíráruház gondozásában lett képeslap. Akkor, amikor még Szolnok "védjegye" volt a Tisza-parton sorakozó három templom. A be- és az elfogadást, meg talán a szabadságot is hirdetve.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

Szomorú Szapáry
Nagyjából a Szapáry út közepén, a néhai Ságvári Művelődési Ház és a Népfront székház között, a Deák Ferenc terünkhöz vivő kis köz egyik oldalán áll ez a minimum 125 éves ház. Már a 19. században is ott volt a szolnoki korzón, de nem biztos, hogy még néhány év múlva is ott lesz. Építészetileg talán nem képvisel komoly értéket. Az azonban biztos, hogy az évek óta folyamatosan romló állapota miatt az utca és egyben Szolnok csúfsága is. Amit tehetetlenül kell szemlélnünk. Amíg össze nem dől?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Megtalált Nyugalom
Azt hittem, hogy Kirschmayer Károly Nyugalom című alkotása már nincs is meg a MÁV Kórház udvarán. Aztán ahogy elkezdtem megkerülni a kertben lévő kis tavat, előbukkant a méretes női alak. Amiről részletes leírást eddig nem találtam.

A Szoborpark további képei