Kérdezem

Blues, jazz, vers és kabaré

2018. október 25.

A Mindörökké blues című esttel indul október 29-én az Őszi Fesztivál a Hozam Klubban. Az 1997-ben kezdődött sorozatról az ötletgazda, programigazgatóval, Vass Lajossal beszélgettünk. Nemcsak az idei vendégek, de az elmúlt két évtized eseményei is szóba kerültek.

- Emlékszik még az első Őszi Szolnoki Művészeti Hetek első előadására?

- Az 1991-ben alapított cégemmel már 1995-ben és 1996-ban is szerveztünk különböző művészeti eseményeket Szolnokon. Vendégünk volt például Rost Andrea, vagy az azóta tényleg világhírűvé lett Vajda Gergely, vagy a nagyközönség számára az utóbbi években a Virtuózok zsűrijéből ismertté vált Batta András is. Azonban maga az Őszi Művészeti Hetek csak 1997-ben indult, amikor éppen a Városi Művelődési és Zenei Központ, a mai Agóra elődjének a vezetője voltam. És igen, az első előadásunkra is emlékszem, két olyan szolnoki kötődésű művész volt benne, akik azóta sajnos már nincsenek közöttünk: Győry Emil és a felejthetetlen Kátay Bandi bácsi játszották a Napsugár fiúk című Neil Simon darabot.

- Az elmúlt 21 évben elég sokan megfordultak már a fesztiválon, és a helyszínek is többször változtak.

- Igen, és nagyon büszke vagyok például arra, hogy Bogányi Gergely zongoraművész, Lajkó Félix virtuóz hegedűs vagy éppen a Nézőművészeti Kft. A fajok eredetével már akkor Szolnokon járt, amikor még alig ismerték őket. És persze ezzel a bő húsz évvel az is együtt jár, hogy olyan fellépőink is voltak, vannak már, mint például Lábodi Ádám, aki még a pályán se volt, amikor mi már szerveztük ezeket a fesztiválokat. Ez egyfajta folytonosságot is jelent, ami legalább olyan jó érzés, minthogy az őszi fesztiváljainkon vendégül láttunk legalább 150-160 produkciót, megszámlálhatatlanul sok művészt és legalább harmincezer nézőt.

- Miért csinálják?

- Mert már nem tudjuk abbahagyni. Komolyan! Olykor felmerül, hogy a mindenféle nehézségek miatt inkább befejezzük. Aztán mindig jön egy néző, hogy ugye lesz legközelebb is, vagy felhív valamelyik sokszor visszahívott művész, hogy ugye a következő szezonban is gondolsz rám. Volt ennél nagyobb is ez a rendezvény, játszottunk jóval több helyen is. Most ennyire futja. Elsősorban a támogatóknak, a városnak, a Nitrogénműveknek, a Seat autók forgalmazójának, a Colas Hungáriának, és persze az idei fesztiválnak is helyszínt biztosító Hozam Klubnak köszönhetően. Meg így jobban belegondolva, talán van egy másik oka is annak, hogy nem tudunk leállni. Sokak számára csak általunk érhetőek el ezek a produkciók. Nem elsősorban a jegyárak miatt. Hanem, mert bonyolult Pesten jegyet venni, nehéz megszervezni a feljutást, nem is könnyű plusz négy-öt órát, pláne hétköznap egy előadásra rászánni. Mi meg Szolnokra hozzunk válogatott produkciókat, amiért nagyon hálás tud lenni a közönség, ami huszonegy év után már egyfajta kötelezettséget is jelent.

- Hogy állt össze az idei program?

- Zenei kérdésekben évek óta Geyer Ferencre támaszkodom, aki két remek produkciót is ajánlott az idei Őszi Fesztiválunkra. Egyrészt a Mindörökké bluest, amiben a tényleg világot járó Pribojszki Mátyás énekel és szájharmonikázik majd, másrészt a Kelemen Angelika Jazz Quartett (1. kép) Ella Fitzerald estjét A dal nagyasszonya címmel. Azt hiszem, akik szeretik a könnyűzene komolyabb műfajait, nem fognak csalódni. Ahogy a könnyedebb műfaj kedvelői sem, hiszen Szolnoki Péter, a Valami Amerikából jól ismert sláger énekese "Nem vagyok James és nem vagyok Bond..." címmel nemcsak Bon-Bon, de klasszikus jazz slágerekkel is érkezik hozzánk. Ehhez képest Koltai Róbert (2. kép) önálló estje már nemcsak dalokból, hanem természetesen kabaré jelenetekből és versekből is áll majd. Akik látták már Koltainak ezt a műsorát, azt mondják, egy teljesen más arcát is megmutatja, sokoldalúságáról tesz benne tanúbizonyságot. Az egykor Szolnok játszó Vida Péter pedig ezúttal Aranyosi Péterrel (3. kép) tér vissza a városba, és majd kiderül, hogy nemcsak a keresztnevük a közös bennük. Most ezek férnek bele, október 29. és december 12. között ezeket az előadásokat hozzuk el a szolnokiaknak a Hozam Klubba.

(Jegyek kaphatók a Hozam Klub recepcióján keddtől csütörtökig 15-17 óra között, illetve az előadások előtt egy órával.)

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Tündérvásár Faragónál
A két világháború között Szolnokon, a mai Árkád helyén lévő épületben papíráruházat működtető Faragó Sándor remek üzletember lehetett. Nemcsak azért, mert sok mindennel foglalkozott a város főutcáján lévő boltjában. Reklámképeslapja igazi különlegesség számomra.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Visszaköszönés - Megjelent

AKB

Balkáni köz
A Tófenék és az Ady Endre utcák között, a Jókai utcai ügyészség mögött van egy név nélküli, csak gyalog és bringával járható kis köz, amit nyugodtan nevezhetnénk Balkáni köznek. Már, ha a balkániak nem kérnék ki maguknak. Áll ott egy kuka, aminek a környéke általában tragikus. Van ott egy fal, ami rettenetes. A város közepén, mondjuk 50 méterre a főterünktől egy olyan pont, ami mellett többnyire csak undorral lehet elmenni. Nem lehetne kreatív építészhallgatókat, leendő városüzemeltetőket megkérni, hogy ötleteljenek egy kicsit? Talán viszonylag olcsón vissza lehetne térni Európába.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Küry Albert közterületi emléktáblája
Születésének 150. évfordulóján leplezték le dr. Küry Albert, Jász-Nagykun-Szolnok megye utolsó Monarchiabeli alispánjának emléktábláját annak a háznak az utcafrontján, ahol hivatalától megválva, élete utolsó éveit töltötte. A Madách utca 49. szám alatti emléktábla felavatásában nem kis szerep jutott a háza mai lakójának.

A Szoborpark további képei