Kérdezem

Blues, jazz, vers és kabaré

2018. október 25.

A Mindörökké blues című esttel indul október 29-én az Őszi Fesztivál a Hozam Klubban. Az 1997-ben kezdődött sorozatról az ötletgazda, programigazgatóval, Vass Lajossal beszélgettünk. Nemcsak az idei vendégek, de az elmúlt két évtized eseményei is szóba kerültek.

- Emlékszik még az első Őszi Szolnoki Művészeti Hetek első előadására?

- Az 1991-ben alapított cégemmel már 1995-ben és 1996-ban is szerveztünk különböző művészeti eseményeket Szolnokon. Vendégünk volt például Rost Andrea, vagy az azóta tényleg világhírűvé lett Vajda Gergely, vagy a nagyközönség számára az utóbbi években a Virtuózok zsűrijéből ismertté vált Batta András is. Azonban maga az Őszi Művészeti Hetek csak 1997-ben indult, amikor éppen a Városi Művelődési és Zenei Központ, a mai Agóra elődjének a vezetője voltam. És igen, az első előadásunkra is emlékszem, két olyan szolnoki kötődésű művész volt benne, akik azóta sajnos már nincsenek közöttünk: Győry Emil és a felejthetetlen Kátay Bandi bácsi játszották a Napsugár fiúk című Neil Simon darabot.

- Az elmúlt 21 évben elég sokan megfordultak már a fesztiválon, és a helyszínek is többször változtak.

- Igen, és nagyon büszke vagyok például arra, hogy Bogányi Gergely zongoraművész, Lajkó Félix virtuóz hegedűs vagy éppen a Nézőművészeti Kft. A fajok eredetével már akkor Szolnokon járt, amikor még alig ismerték őket. És persze ezzel a bő húsz évvel az is együtt jár, hogy olyan fellépőink is voltak, vannak már, mint például Lábodi Ádám, aki még a pályán se volt, amikor mi már szerveztük ezeket a fesztiválokat. Ez egyfajta folytonosságot is jelent, ami legalább olyan jó érzés, minthogy az őszi fesztiváljainkon vendégül láttunk legalább 150-160 produkciót, megszámlálhatatlanul sok művészt és legalább harmincezer nézőt.

- Miért csinálják?

- Mert már nem tudjuk abbahagyni. Komolyan! Olykor felmerül, hogy a mindenféle nehézségek miatt inkább befejezzük. Aztán mindig jön egy néző, hogy ugye lesz legközelebb is, vagy felhív valamelyik sokszor visszahívott művész, hogy ugye a következő szezonban is gondolsz rám. Volt ennél nagyobb is ez a rendezvény, játszottunk jóval több helyen is. Most ennyire futja. Elsősorban a támogatóknak, a városnak, a Nitrogénműveknek, a Seat autók forgalmazójának, a Colas Hungáriának, és persze az idei fesztiválnak is helyszínt biztosító Hozam Klubnak köszönhetően. Meg így jobban belegondolva, talán van egy másik oka is annak, hogy nem tudunk leállni. Sokak számára csak általunk érhetőek el ezek a produkciók. Nem elsősorban a jegyárak miatt. Hanem, mert bonyolult Pesten jegyet venni, nehéz megszervezni a feljutást, nem is könnyű plusz négy-öt órát, pláne hétköznap egy előadásra rászánni. Mi meg Szolnokra hozzunk válogatott produkciókat, amiért nagyon hálás tud lenni a közönség, ami huszonegy év után már egyfajta kötelezettséget is jelent.

- Hogy állt össze az idei program?

- Zenei kérdésekben évek óta Geyer Ferencre támaszkodom, aki két remek produkciót is ajánlott az idei Őszi Fesztiválunkra. Egyrészt a Mindörökké bluest, amiben a tényleg világot járó Pribojszki Mátyás énekel és szájharmonikázik majd, másrészt a Kelemen Angelika Jazz Quartett (1. kép) Ella Fitzerald estjét A dal nagyasszonya címmel. Azt hiszem, akik szeretik a könnyűzene komolyabb műfajait, nem fognak csalódni. Ahogy a könnyedebb műfaj kedvelői sem, hiszen Szolnoki Péter, a Valami Amerikából jól ismert sláger énekese "Nem vagyok James és nem vagyok Bond..." címmel nemcsak Bon-Bon, de klasszikus jazz slágerekkel is érkezik hozzánk. Ehhez képest Koltai Róbert (2. kép) önálló estje már nemcsak dalokból, hanem természetesen kabaré jelenetekből és versekből is áll majd. Akik látták már Koltainak ezt a műsorát, azt mondják, egy teljesen más arcát is megmutatja, sokoldalúságáról tesz benne tanúbizonyságot. Az egykor Szolnok játszó Vida Péter pedig ezúttal Aranyosi Péterrel (3. kép) tér vissza a városba, és majd kiderül, hogy nemcsak a keresztnevük a közös bennük. Most ezek férnek bele, október 29. és december 12. között ezeket az előadásokat hozzuk el a szolnokiaknak a Hozam Klubba.

(Jegyek kaphatók a Hozam Klub recepcióján keddtől csütörtökig 15-17 óra között, illetve az előadások előtt egy órával.)

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Titkok a háborúban
Vajon mi lehetett az a Mariházi társulat? Honnan hozták és hová vitték az ifjú Macskásyt? Aki Szolnokig kényelmesen utazott, majd társaival bement a városba, hogy ott a korzózókat szemléljék. Három nap híján négy évvel az első világháború kitörése után.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Visszaköszönés - Megjelent

AKB

Szolnoki guanó
Még néhány év és megnyitható az első szolnoki guanó bánya, így a város már nemcsak a műtrágya, de a magas foszfor- és nitrogéntartalmú, állati eredetű talajjavítóról is híres lehet. Addig már csak azt kell megoldani, hogy a Szapáry és a Kreutzer köz - egykori Sütő köz - sarkán megnyíló bánya ne fertőzze meg és pusztítsa ki a város lakosságát. Ám ettől nem igazán kell tartani, mert mind a helyi közterületesek, mind a közegészségügyi szervek hasonló módon tesznek madárürülék felhalmozódására a megyeszékhely közepén, mint maguk a szárnyasok. Büszkén jelenthetjük: Szolnokon ma még "sz@rnak, bajnak nincs gazdája", zavartalanul épülhetnek a guanó-hegyek.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Magányos Gyermekek
Jövőre lesz negyven éves az a három gyerek, akik a város alapításának 900 éves jubileuma óta szemlélik a Dr. Sebestyén Gyula körút és a Városmajor - 1990-ig Vörös Csillag - út kereszteződését. A kis szobor beleolvad a környezetébe, talán fel se tűnne, ha a puha mészkő elfogyna.

A Szoborpark további képei