Kérdezem

Az első magyar szamurájról

2018. december 05.

A Furkó Kálmán életéről szóló, Az első magyar szamuráj című könyvet december 6-án mutatják be a szolnoki Agórában. A mester 70. születésnapján jött ötletből alig egy év alatt született kötetről a szerzővel, a korábban több szolnoki lapnál is dolgozó L. Murányi Lászlóval beszélgettünk.

- November közepén jelent meg Az első magyar szamuráj című könyved, ami Furkó Kálmánról szól. Ez egy interjúkötet, korábbi cikkek gyűjteménye, egy válogatás a mester életéről, avagy a nevében írtál egy kvázi önéletrajzi munkát?

- Egyik sem, és mindegyik egy kicsit. Egyetlen műfajba sem tudnám besorolni. Végigbeszélgettük Furkó Kálmánnal az élete történetét, amihez kiegészítő interjúk készültek a hazai és a nemzetközi karateélet ismert alakjaival, akik természetesen a mesterről mesélnek. Miután pedig Furkó Kálmán katona is volt, egykori katonatársak is beszélnek az ezredesnek erről a másik életéről. Megszólal a könyvben többek között az azóta mesterré vált tanítványok közül a legendás Bódi István, Borza József, Brezovai Sándor trió, a kiokusin karatét Magyarországra behozó, Svédországban élő Mészáros Attila, a magyar kiokusin karate nagy barátja, a 8 danos Howard Collins, vagy éppen a japán Kendzsi Midori, a Shinkyokushin világszervezet vezetője. A daliás katonaidőkről pedig két egykori felderítő-parancsnok, Fricz Sándor ezredes és Kiss Lajos alezredes mesél.

- Évtizedek óta vagy Szolnokon újságíró, majdhogynem kortársa Furkónak. Korábban is írtál róla, követted az életét?

- Nem vagyok sportújságíró, így korábban csak távolról szemléltem Furkó Kálmán tevékenységét. Illetve a kilencvenes évek közepén, a Szolnokon akkor megjelenő Telegráf című hetilapba készítettem vele egy nagyinterjút, de utána nem maradtunk kapcsolatban. Úgy gondolom azonban, ez a könyv jobb lett attól, hogy "kívülről jött" ember csinálta, nem egy sportújságíró, akit kötnének a karatés világ belső viszonyai. És nem is egy katonai tudósító, akit meg az egyenruha világ vitt volna el.

- Honnan az ötlet, hogy éppen most jelenjen meg egy ilyen könyv Furkó Kálmánról?

- A gondolat Kardos Tamás barátomé, a könyvet kiadó Fotogruppe Kft. tulajdonosáé, akivel egyébként ez már a negyedik "közös gyermekünk". Furkó Kálmán hetvenedik születésnapja alkalmából, 2017 januárjában tartottak Szolnokon egy nagyszabású rendezvényt, ahol a mestert köszöntötték. Ott volt az akkor regnáló, illetve a később őt váltó honvédelmi miniszter, a karateszövetség elnöke, a város vezetői. A fehérasztal mellett hangzott el, hogy itt él egy nemzetközileg elismert sportember, aki nagyot alkotott a karatéban és a katonai közelharckiképzésben is, de még nem született a munkásságáról könyv. Tamásban fogalmazódhatott meg a gondolat, hogy akkor majd mi megcsináljuk. Engem már ő kért fel, gondolom, a korábbi közös munkáink miatt.

- Kinek szólhat ez a könyv? A sportolóknak? Olyanoknak, akik ismerik Furkó Kálmánt?

- Szándékaim szerint mindenkinek, aki szeret belefeledkezni egy-egy nagyon érdekes, változatos, sok tekintetben példaadó életút részleteibe. A sportolók persze kiemelt közönsége lehetnek a könyvnek, hiszen az a fanatizmus, ami Furkó mestert jellemezte egész életében, tanulságos lehet minden sportolónak. Miután pedig Furkó Kálmán élete nagy részét a Tisza partján töltötte, remélem, hogy a szolnokiak számára is érdekes lehet a könyv.

- Tavaly ilyenkor még a depresszióról szóló könyvedben voltál benne, közben említettél egy másik munkát is. Mikor értél rá ezt megírni?

- Nagyon szép időszaka ez az életemnek. Olyan feladatok jutnak, amiket nagyon élvezek. A júniusban, az Ünnepi könyvhétre megjelent depresszió-riportkönyvet januárban adtam le a Medicina Kiadóhoz. Azt a témát magamnak találtam ki, a magam örömére írtam, remélve persze, hogy a közönségnek is tetszeni fog. A depresszió-kézirat leadása után, januárban, szinte azonnal hozzáfogtam a Furkó-életrajzhoz. Június végére végeztem vele, úgyhogy szeptember óta már az újabb riportkönyvem anyaggyűjtésén dolgozom. Ez a szenvedélybetegségekről, a függőségekről szól majd, és reményeim szerint a jövő év végén jelenik meg.

- December 6-án délután négykor, az Aba-Novák Agórában lesz Az első magyar szamuráj könyvbemutatója. Mire számíthat, aki elmegy?

- Furkó mester aktív részvételével beszélgetünk a könyvről, az emlékeiről, illetve két meglepetésvendéget is hívtam: egy katonát és egy karatést. Remélem, az általuk hozott és elmesélt sztorik, történetek igazán élvezetessé teszik majd az estét, ami természetesen dedikálással zárul majd.

- Hol és hogyan kerül forgalomba a könyv?

- Egyelőre a szolnoki Bedő Antikváriumban és a Fotogruppe Kiadónál lehet személyesen megvásárolni, illetve a www.kottafutar.hu oldalon megrendelni a könyvet. Az új esztendőben tervezi a kiadó, hogy szélesebb körű könyvesbolti forgalomba is kerül a kötet.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Homályos kép
Gyűjteményem eddigi legrosszabb minőségű lapja lett, ám képi tartalma miatt egyszerűen nem lehetett kihagyni a megvásárlását. Feltehetném a találós kérdést, hogy hol készült a lap, de nem teszem. Mert éppen az benne a lényeg, hogy a szolnoki Madas-ház van rajta.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Visszaköszönés - Megjelent

AKB

Mégis hogyan?
Hogyan vigyázhat a gyanútlan gyalogos, aki a járdán sétálva, egyszer csak ezt olvassa egy szolnoki falon? Menjen át a túlsó oldalra. Vegye fel a lassan nélkülözhetetlen munkavédelmi sisakot. Sétáljon inkább az úttest közepén, mert az autók között biztonságosabb. Szaladjon, hátha el tud slisszanni két lehulló vakolatdarab között. Bízzon a jó szerencséjében, hogy még nem most, nem oda, nem rá. Ne menjen ki az utcára. Végül is élni veszélyes. És még el sem kezdtek a tetőn dolgozni.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Azért az ember az úr
Nehéz eldönteni, hogy Szolnokot, lassan ezer éves történelme során a háborúk, a tűzvészek vagy az árvizek pusztították, illetve veszélyeztették-e többször. Azt azonban akár tényként is kezelhetjük, hogy az utóbbi kétszáz év nagy árvizeinek többségéből az ember került ki győztesen. Engem erre emlékeztet a Történelmi vízmérce.

A Szoborpark további képei