Kérdezem

Az élmények iránti vágy marad

2021. június 15.

Ma kellett volna kezdődnie az idei Tiszavirág Fesztiválnak. Ha nincs a vírus, akkor talán már színes esernyők lengenek a Tiszai hajósok tere felett, vagy valami mást találnak ki a szervezők. Az idén ismét elmarad a 15. fesztiválról Kovács Ákos ötletgazda főszervezővel beszélgettünk.

- A koronavírus miatt tavaly elmaradt a 15. Tiszavirág Fesztivál. Nagyjából egy éve azt nyilatkoztad, készültök arra, hogy 2021-ben minden korábbinál jobb fesztivál legyen. Mikor engedtétek el a 2021-es eseményt?

- Az idei dátumot már tavaly nyáron kijelöltük, és bíztunk abban, hogy az elvárt színvonalon és tartalommal megünnepelhetjük a 15. Tiszavirág Fesztivált. A Covid miatt a szervezéssel kivártunk februárig. Akkor viszont dönteni kellett arról, hogy túl sok kockázattal járna az eredeti időpontra, tehát június közepére megszervezni egy olyan eseményt, amely kompromisszumok nélkül megvalósítható. Kerestünk egy nyár végi időpontot, de a városi rendezvénynaptár elég sűrű, így nem jutott hely a Tiszavirág Fesztiválnak. Ekkor engedtük el a 2021-es fesztivált.

- Jól döntöttetek?

- Jelenlegi szabályozásokat figyelembe véve felelősséggel és jól döntöttünk. Nehéz ugyanis elképzelni egy olyan Tiszavirág Fesztivált, amelyet több kilométer kerítés vesz körbe, és csak védettségi igazolvánnyal lehet a területére lépni. Mindaz a közösségi élmény, amiről ez az esemény másfél évtizede szól, jelentősen és véleményem szerint káros irányba torzult volna.

- Tavaly a szervezőkkel csináltatok egy kis akciót a fesztivál elmaradt nyitó napján, az egyik helyszínen. Idén készültök valamire? Egyáltalán mennyire tartható egyben a csapat?

- A csapaton semmi nem múlik. Mindenki kiéhezve várja, hogy újra együtt szervezzünk. Mindenkiben merülnek fel újabb és újabb ötletek. A csapat startra készek. És, hogy idén készülünk-e idén valamire? Online semmiképp. Abból elég volt.

- Egy-egy fesztivál sikere nemcsak a szervezőkön, de a partnereken, a kitelepülő vendéglátósokon, a színpad építőkön, a technikusokon, a fellépőkön is múlik. Ők mennyire állnának készen egy Tiszavirág Fesztiválra?

- A fesztiválos szcéna még mindig tele van bizonytalansággal, úgy szervezői, mint látogatói oldalról. Szervezők, bookerek, technikai kiszolgálók, vendéglátósok mentek csődbe, és minél tovább tart ez a bizonytalan helyzet, annál nehezebb az életben maradás. A forrásaikat sokan, így mi is, a létfenntartásra fordítjuk.

- Mi lesz így a két éve elmaradó 15. Tiszavirág Fesztivállal?

- Nem gondolom, hogy 2022-ben, ha teljesen "felszabadulunk" a vírus miatti korlátozások alól, akkor az emberek ne jönnének ki a fesztiválra. Biztos sok minden más lesz majd - az egyének felelőssége, a személyes higiéniai szokások, a kötelezően előírt egészségügyi szolgáltatások, stb. -, de az élmények iránti vágy az ugyanúgy megmarad. A következő évben minden eddiginél jobb fesztivál megrendezésére törekszünk. Ez kötelez bennünket, és azt gondolom, hogy a várost a város vezetését is, hiszen a Tiszavirág Fesztivál Szolnok egyedi értékazonosítója, kulturális és turisztikai imázsának egyik legerősebb, stratégiai szerepet betöltő eleme. Nagyon fontos a város elköteleződése és óvó ölelése, mert csak így maradhat a Tiszavirág Fesztivál stabil és a város lakosaiban erősödő identitástudatot és lokálpatriotizmust építő esemény.

- Azért én hiszek benne, hogy jövőre már tényleg lesz Tiszavirág Fesztivál? Van erőtök már ezen gondolkodni?

- Én sem tudom elképzelni az életemet Tiszavirág Fesztivál nélkül. Nyilván ezekben a napokban egyfajta gyászfolyamat zajlik bennünk, de fel fogunk állni. Kinyitjuk az ötletdobozunkat és belevágunk az előkészületekbe.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Van-e szerelmesebb képeslap?
"Szívemre hallgatok: egy nevet súg nekem... És a név visszhangja: szeretem, szeretem!!" Lehet-e üzenettel ennél szebbé tenni egy képeslapot? Ami 117 évvel a postára adása után önmagában is gyönyörű. Milyen jó lenne tudni, vajon Volf Gizella úrhölgy miként reagált anno Gödöllőn erre a Szolnokról kapott, egyáltalán nem diszkrét üzenetre!

Az Album további képei
 

AKB

Táblát kellene cserélni
Minden tiszteletem és elismerésem a szolnoki rotarysoké. De! Ha már a város egyik legszebb parkjában ültetett emlékfa mellé kis táblát is helyeznek, nem lehetett volna előbb átolvasni? Vagy, ha már nagyon sietni kellett, és az eseményig nem lehetett javítani, másnap nem kerülhetett volna egy hibátlan a helyére? Vagy nem tűntek fel a hibás ékezetek, a rossz helyen lévő vessző és felesleges b betű? A Facebook posztok erre utalnak. Tiszteletem jeléül szívesen kifizetem a javított táblát, ha hajlandóak a cserére.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Famunkás vagy Famunkások
A Szolnok-Újvárosi víztorony tövében található emlékművel kapcsolatban nemcsak a cím tekintetében vagyok bizonytalan. Szerintem a felállításának az időpontja is kérdéses, illetve az is, hogy pontosan minek vagy kinek állít emléket. Nem gondoltam, hogy az az öt férfi ilyen rejtélyes.

A Szoborpark további képei