Kérdezem

Az élmények iránti vágy marad

2021. június 15.

Ma kellett volna kezdődnie az idei Tiszavirág Fesztiválnak. Ha nincs a vírus, akkor talán már színes esernyők lengenek a Tiszai hajósok tere felett, vagy valami mást találnak ki a szervezők. Az idén ismét elmarad a 15. fesztiválról Kovács Ákos ötletgazda főszervezővel beszélgettünk.

- A koronavírus miatt tavaly elmaradt a 15. Tiszavirág Fesztivál. Nagyjából egy éve azt nyilatkoztad, készültök arra, hogy 2021-ben minden korábbinál jobb fesztivál legyen. Mikor engedtétek el a 2021-es eseményt?

- Az idei dátumot már tavaly nyáron kijelöltük, és bíztunk abban, hogy az elvárt színvonalon és tartalommal megünnepelhetjük a 15. Tiszavirág Fesztivált. A Covid miatt a szervezéssel kivártunk februárig. Akkor viszont dönteni kellett arról, hogy túl sok kockázattal járna az eredeti időpontra, tehát június közepére megszervezni egy olyan eseményt, amely kompromisszumok nélkül megvalósítható. Kerestünk egy nyár végi időpontot, de a városi rendezvénynaptár elég sűrű, így nem jutott hely a Tiszavirág Fesztiválnak. Ekkor engedtük el a 2021-es fesztivált.

- Jól döntöttetek?

- Jelenlegi szabályozásokat figyelembe véve felelősséggel és jól döntöttünk. Nehéz ugyanis elképzelni egy olyan Tiszavirág Fesztivált, amelyet több kilométer kerítés vesz körbe, és csak védettségi igazolvánnyal lehet a területére lépni. Mindaz a közösségi élmény, amiről ez az esemény másfél évtizede szól, jelentősen és véleményem szerint káros irányba torzult volna.

- Tavaly a szervezőkkel csináltatok egy kis akciót a fesztivál elmaradt nyitó napján, az egyik helyszínen. Idén készültök valamire? Egyáltalán mennyire tartható egyben a csapat?

- A csapaton semmi nem múlik. Mindenki kiéhezve várja, hogy újra együtt szervezzünk. Mindenkiben merülnek fel újabb és újabb ötletek. A csapat startra készek. És, hogy idén készülünk-e idén valamire? Online semmiképp. Abból elég volt.

- Egy-egy fesztivál sikere nemcsak a szervezőkön, de a partnereken, a kitelepülő vendéglátósokon, a színpad építőkön, a technikusokon, a fellépőkön is múlik. Ők mennyire állnának készen egy Tiszavirág Fesztiválra?

- A fesztiválos szcéna még mindig tele van bizonytalansággal, úgy szervezői, mint látogatói oldalról. Szervezők, bookerek, technikai kiszolgálók, vendéglátósok mentek csődbe, és minél tovább tart ez a bizonytalan helyzet, annál nehezebb az életben maradás. A forrásaikat sokan, így mi is, a létfenntartásra fordítjuk.

- Mi lesz így a két éve elmaradó 15. Tiszavirág Fesztivállal?

- Nem gondolom, hogy 2022-ben, ha teljesen "felszabadulunk" a vírus miatti korlátozások alól, akkor az emberek ne jönnének ki a fesztiválra. Biztos sok minden más lesz majd - az egyének felelőssége, a személyes higiéniai szokások, a kötelezően előírt egészségügyi szolgáltatások, stb. -, de az élmények iránti vágy az ugyanúgy megmarad. A következő évben minden eddiginél jobb fesztivál megrendezésére törekszünk. Ez kötelez bennünket, és azt gondolom, hogy a várost a város vezetését is, hiszen a Tiszavirág Fesztivál Szolnok egyedi értékazonosítója, kulturális és turisztikai imázsának egyik legerősebb, stratégiai szerepet betöltő eleme. Nagyon fontos a város elköteleződése és óvó ölelése, mert csak így maradhat a Tiszavirág Fesztivál stabil és a város lakosaiban erősödő identitástudatot és lokálpatriotizmust építő esemény.

- Azért én hiszek benne, hogy jövőre már tényleg lesz Tiszavirág Fesztivál? Van erőtök már ezen gondolkodni?

- Én sem tudom elképzelni az életemet Tiszavirág Fesztivál nélkül. Nyilván ezekben a napokban egyfajta gyászfolyamat zajlik bennünk, de fel fogunk állni. Kinyitjuk az ötletdobozunkat és belevágunk az előkészületekbe.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Járási Tanács Volgával
Hamarosan felélednek a járások, de talán kicsit körültekintőbben építenek majd nekik székházat, mint tették azt a hatvanas években. Nézzenek rá erre az 1969-ben postára adott képeslapra, és megértik, mire gondolok.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Elrejtett másolat
A kétszeres Kossuth-díjas szobrászművész, Medgyessy Ferenc egyetlen Szolnokon álló alkotásáról nemcsak kevesen tudják, hol áll, de szinte senki sem nézheti meg közelről. A Szoptató anyával a régi ezer forintos hátulján még ma is előbb találkozhatnak, mint a maga, közel három méteres valóságában.

A Szoborpark további képei