[Helyszínelő]

Sokat látott helyen

2017. október 12.

Működött már itt gyógyszertár, könyvesbolt, fagyizó, számítástechnikai szaküzlet, telefonos cég. Mivel azonban maga az épület legalább százhúsz éves, biztos, nem teljes a felsorolás. A Lipóti pékség asztalától az őszi várost nézve csak remélem, hogy egy darabig nem kap új funkciót a hely.

A Baross és a Szapáry utcák sarkán legalább százhúsz éve áll az eredetileg Kindlovics-bazárnak (vagy Kindlovits) nevezett épület. Amit annak idején, az azonos nevű "befektető" azzal a céllal épített, hogy miközben a város egyik legjobb helyén, minőségi bérlakások kapnak helyet az emeleten, a földszinten, utcára nyíló boltok sorakozzanak. A korzó és a város főutcájának kereszteződésében ez teljesen logikus döntés volt, amit igazol, hogy rendszerek jöhettek, elnevezések mehettek, ezen a helyen mindig üzletek működtek. A néhai bazár jelleg - ami azt jelentette, hogy egy épületben több, különböző profilú kereskedés sorakozott korabeli "plázaként" - persze hosszú évtizedekkel ezelőtt eltűnt, de azért a Kindlovics-házban minden szolnoki megfordult és megfordul életében.

Főleg, hogy a legutóbb itt működő telefonbolt kiköltözése és a hosszas nyári átalakítás után új üzlet költözött a sarki helyiségbe. Tulajdonképpen leírhatnám, hogy a Lipóti Pékség egyik szolnoki boltja, de ez nem lenne igaz. A szerencsére ma is kifejezetten jó állapotban lévő Kindlovics-bazár Baross útra nyíló nagy üvegportáljai mögött ugyanis nem egy szimpla pékség működik immár, inkább egy pékségbe oltott kávézó. Amiben persze semmi újdonság nincs, hiszen a rendszerváltás előtt, szerencsésebb városokban, kicsit hasonló elveken léteztek tejivók, illetve Nyugat-Európában is bevett dolog, hogy az illatos péksüteményeket valami itallal helyben is el lehet fogyasztani. Ide azonban ezúttal egy olyan pékség költözött - a Szapáry úti OTP földszintjéről -, ahol korábban nem lehetett így leülni. És számomra ezen van a hangsúly.

Bár a kakaóscsigájuk receptjén változtattak, nem vonom vissza a bő két és fél évvel ezelőtt, még a korábbi helyről írt véleményemet, miszerint tisztelem a lipóti péket, és vannak olyan termékeik, amiket kifejezetten szeretek. Ám ebben az esetben, ez nem lenne elég ahhoz, hogy újra írjak róluk. Itt most tényleg az a lényeg, hogy a lipóti pék termékeit helyben is elfogyaszthatom. És például egy tejeskávéval, egy iskolás szendviccsel - ami neve és ára ellenére vállalható, sőt -, meg egy meggyes pitével leülhetek a talán tíz szék egyikére, hogy miközben kényelmesen tízóraizok, még a várost is nézhetem a portál mögül. Az őszi napsütésben, kell annál több, mint jót enni, és figyelni az előttem elvonuló szolnoki történeteket?

Kellenek az ilyen helyek. A Hősök terének sarkán és a Kossuth úton, volt Tervezővállalat alatt a konkurencia már működtet hasonlót. A kettő között félúton, a város egyik közlekedési csomópontjába azonban még pont elfér egy ilyen. Azt meg csak remélni tudom, hogy a felújított, de nem megújított és újragondolt 1-es parkolóban, tavasszal megjelennek majd a pékség asztalai és székei, hogy akár kiülni is lehessen. Sőt, talán a belül még fehér falakra is felkerülhet néhány régi kép a hely, a Kindlovics-bazár múltjából. Mert egy százhúsz éves épületben vállalható a huszonöt éve épülő hagyomány.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Alapkő a régi házak helyén
Bontják a régi várost, hogy helye legyen az újnak. Ráadásul ünnepélyesen. Hogy mindenki ünnepelt-e a hatvanas évek végén, nem derül ki a képről, amit elsőre nem volt könnyű azonosítani. (Javított verzió!)

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Visszaköszönés - Megjelent

AKB

Szolnok közepén járok
Volt egyszer egy álom Szolnok új városközpontjáról. Volt ennek az álomnak egy képe, egy modern szállodáról. Aztán szétfoszlott az álom. Szolnok közepén viszont ott maradt ennek az álomnak nagyon sok nyoma és következménye. A tönkrement fényreklámmal, a pusztuló épülettel, a funkcióváltásból következő, száradó ruhákkal. Szolnok közepén járok, egyszer majd rád találok.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Famunkás vagy Famunkások
A Szolnok-Újvárosi víztorony tövében található emlékművel kapcsolatban nemcsak a cím tekintetében vagyok bizonytalan. Szerintem a felállításának az időpontja is kérdéses, illetve az is, hogy pontosan minek vagy kinek állít emléket. Nem gondoltam, hogy az az öt férfi ilyen rejtélyes.

A Szoborpark további képei