[Helyszínelő]

Címvédő

2023. október 18.

Kilenc éve írtam róla először, és már akkor is csodálkoztam, miért vártam a méltatással. Nem vagyok egy bonyolult asztali jellem: a vasárnapi ebéd nálam szent dolog, úgyhogy meg sem lepődtem: 2014 őszén ugyanazt ettem, mint most. Jó, hogy vannak olyan biztos pontok a városban, mint a Bajnok.

A Bajnok étterem Malomszögi fácánhúslevese csigatésztával pontosan olyan, mint amilyennek egy jobb vasárnapi húslevesnek lennie kell. Aranysárga, nem spórolják ki belőle a tésztát, a sárgarépát, a húst, az ízt. Tudom, a vasárnapi húsleveseknek több fajtája van, és szerencsére nincs két konyha, ahol ugyanúgy készítenék. Az azonban a mai magyar vendéglátásban - ahol gyorsabban változnak az adott helyeken az éttermek, mint a kínai boltok, aki meg életben marad, annak személyzet gondjai vannak - felér egy gasztronómiai nagydíjjal, ha valamit kilenc év után is ugyanúgy talál a vendég. Mondtam, nem vagyok egy bonyolult asztali jellem, nem véletlen, hogy ma is a számban érzem a lassan két évtizede elment nagymamám konyhájának ízeit, és oda is szívesen visszamennék. Igen, a Bajnokba esetében is leginkább a változatlanság vonz.

Magamon is nevetek, hogy második fogásnak is ugyanazt választottam: Alföldi zsiványpecsenyét savanyúsággal. És igen, ezt is pontosan ugyanúgy készítették el, mint kilenc évvel ezelőtt, mint a múlt hónapban, mint a nyáron, mint tavasszal, mint az év első napjaiban. Hát igen, be kell vallanom, ha úgy alakul, hogy csak egy jó, otthoni ízekre építő hétvégi ebédet szeretnénk, akkor irány a Bajnok. Mert nemcsak jól és lassan egy évtizede ugyanúgy főznek, hanem mert a kerthelyiségük pontosan ugyanolyan jó, mint a pincelabirintusok, a pincérek pedig mindig ugyanolyan kedvesek - nem tolakodók. És bár a kis piros lábaska meg a fatányér miatt könnyen eshetne a pesti turistalehúzók hibájába a hely, itt ez a fajta "körítés" nem a hiányosságok elfedését, a parasztvakítást szolgálja, hanem tényleg hozzátartozik az adott ételhez.

Természetesen nem egyedül szoktam hódolni az éttermi asztali örömöknek, főleg nem hétvégén. Így nemcsak a saját "becsontosodott" választásaimról tudhatom, hogy a Bajnokban vállalhatók. Bő évtizedes Bajnokba járás után nem tudok felidézni olyan esetet, amikor a kiválasztott étel valakinek nem ízlett volna, netán vissza kellett küldeni, esetleg arra kényszerített, hogy többé be ne tegyük a lábunkat. A Bajnokban tényleg nem lehet melléfogni. Ezen a hétvégén a szaftos fokhagymás sülttarja, ropogó hagymakarikákkal éppúgy beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mint a parajos tagliate-re helyezett csirkemellek. Sőt, a Bajnokhoz szinte az is hozzátartozik, hogy olyan méretű adagokat adnak, amelyek egy része másnap vagy hétköznap is simán előkerülhet.

Persze tudom, hogy étterembe járni, főleg hétvégén nem olcsó dolog. Bár visszakeresve a 2014-es étlapok fotóját, sokkal szerényebb - bár így is jelentős - a Bajnokban az áremelkedés, mint vártam. Mégis azt mondom, ahogy korábban, nekem most is megérte ezrét az ebédért fizetni. És szeretnék így tenni a következő évtizedekben is! Ami nemcsak azt jelentené, hogy megengedhetek magamnak ilyen, nálunk szerencsésebb történelmi fejlődésű országokban természetesnek számító kiadást, mint az étterem, de azt is, hogy a nevét teljes joggal viselő, sőt címvédő jelzővel is illethető Bajnok is életben marad. Visszalapozva ugyanis az elmúlt évek Helyszínelő cikkeit azt látom, Szolnokon maga a csoda, ha egy hely kinőhet az óvodáskorból. A Bajnokkal együtt születetteknek pedig már óvodás korú gyerekei lehetnek.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Hermész a Korzóra kacsint
Faragó Sándor papíráruháza valamikor a múlt század húszas éveiben jelentette meg ezt a hibás feliratú szolnoki képeslapot. Ami a mából nézve azért különösen értékes, mert az egykori Gorove, ma Kossuth utca déli oldala a fotózás évtizedének végéig volt csak ilyen.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

A parkolás minden előtt
Ausztriában így szokás. Vagy, akinek ilyen autója van, annak így kell, szabad, lehet. De hagyjuk meg annak a lehetőségét is, hogy a kiállított autókat parkoló autóknak nézte a Helyi Termékek Vására idején a sofőr. Persze az sem kizárt, hogy terméket hozott. Vasárnap délelőtt, amikor nem gond Szolnokon parkolni. Igaz, lehet is bárhogyan, mert rendőr nem járt arra. Nincs itt semmi látnivaló! A haza meg a parkolás osztrák rendszámmal is minden előtt.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kisherceg és a róka
Nem hittem volna, hogy a város egyik legkedvesebb szoborkompozíciójának a múltjában is vannak idióta pillanatok, és bár alig négy évtizede állították fel, a leleplezés dátuma sem egyértelmű. Még szerencse, hogy mindez a Kisherceget és a rókát legtöbbször látó gyerekeket egyáltalán nem érdekli.

A Szoborpark további képei