Felénk

Halból van a kolbász

2012. június 08.

A Halkolbász Lovagrend június 9-én rendezi meg a Kossuth téren a IV. Halkolbász Fesztivált, ahol nemcsak bemutatják ezt a különleges ételt, de lelkes csapatok gasztronómiai tudásukat is összemérik. E Szolnokhoz kötődő ételkülönlegességről és a fesztiválról az egyik szervezőt, Sipos Lászlót kérdeztük.

- Mire számíthatnak azok, akik kilátogatnak a fesztiválra?

- Legalább 12-13 csapat fog majd különböző halételeket készíteni a Kossuth tér kőszinpad felőli végén. Nemcsak szolnokiak lesznek közöttük, de Szarvasról, Békéscsabáról, Ceglédről, Békésszentandrásról és Budapestről is várunk nevezőket. Miközben ők sütnek, főznek, természetesen lesznek bemutatók is, így csinálunk úgynevezett látványtöltést, amikor bárki megnézheti, hogyan is készül a halkolbász.

- Hogyan készül?

- A lényege ennek is ugyanaz, mint a hagyományos kolbásznak, csak esetünkben különböző halak részeit töltjük a bélbe. Természetesen a halkolbásznak is rengeteg változata létezik, hiszen például juhbélbe vagy sertés vékonybélbe is lehet tölteni, amikből általában sütőkolbász, vagy olajban, roston, tepsiben netán kemencében megsüthető kolbász lesz. Van olyan változata is, amit füstölünk, és mint szárazkolbászt fogyasztunk, de nagyon finom esetleg paprikás krumpliban vagy levesben. Az első általunk készített halkolbász még klasszikus magyaros ízesítéssel, tehát fokhagymával, paprikával, sóval, borssal és egy pici szerecsendióval készült. Azóta a kísérletező kedvnek köszönhetően rengeteg féle született, így van már bajor stílusú fehér kolbász paprika nélkül, francia, mediterrán, zöldfűszeres, sőt zöldséges is.

- Bármilyen halból lehet halkolbászt készíteni?

- Elvileg bármilyenből, aminek kellő mennyiségű húsa van. Nem hinném, hogy apró keszegekből érdemes lenne kipróbálni, bár ki tudja. Mivel mi szolnokiak vagyunk, lehetőleg folyami, élővizi halakból, harcsából, pontyból, csukából, busából, amurból szeretjük elkészíteni. De azon sem kell meglepődni, ha tengeri hal is kerül a kolbászba, mert például a lazaccal a harcsa nagyon jól megbolondítható. Őszintén megmondom, a receptek száma végtelen, mi is folyamatosan ötletelünk. Két éve például kipróbáltuk a halhurkát, amibe a belsőség mellé ikra, haltej és máj is került. De létezik haltatár, halgombóc és halfasírt is. Most pedig azt találtuk ki, hogy úszóhólyagba töltve halsajtot készítünk, füstölve.

- Többször hivatkozik az ötletelésre. Az eredeti ötlet, a halkolbász készítése kitől származik?

- Nem igazán jártunk utána, így lehet, hogy halból bélbe töltött ételt már mások is készítettek. Kifejezetten halkolbásznak viszont még nem leltük nyomát. Esetünkben Kiss József, a Halkolbász Lovagrend főkolbásznokának a nevéhez fűződik az első töltés, akit nemcsak a horgászás, de a gasztronómia is érdekel. Abból indult ki, hogy olyan ételt készítsen, amit azok is szívesen megesznek, akik esetleg a szálka miatt idegenkednek a haltól. Ezt követte az a rengeteg kísérletezgetés, amiből mára kialakult az a típus, amit szolnoki halkolbásznak nevezhetünk.

- A többes szám kikre vonatkozik?

- Ez az egész egy szomszédságból lett baráti társaságból indult. Először csak érdekesség volt, talán egy jó vicc. Ahogy azonban egyre több embernek megmutattuk, kiderült, hogy talán többről lehet szó. Ezért is vágtunk bele négy évvel ezelőtt a Halkolbász Fesztivál szervezésébe, és emiatt jött létre a gasztronómiai lovagrendünk is.

- Mennyire ismertek ezek az ételek Szolnokon kívül?

- A haltatár sok étlapon feltűnik, a halkolbásszal és a többivel viszont mindig meglepetést okozunk. Nemcsak a gasztronómiai szakma, de az egyszerű ínyencek is rá szoktak csodálkozni, és megkóstolják. Sok bemutatót tartottunk már, idén is ott leszünk a Szarvasi Halas Napokon, illetve a Gulyásfesztiválon, sőt jövőre egy erdélyi kolbászfesztiválra is meghívtak már bennünket.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Apró titok kicsi képen
Szigeti Henrik, Szolnok képes krónikása rendszeresen készített a városról felvételeket a belvárosi templom tornyából. Képeslapok bizonyítják, hogy már 1895 előtt is járt fent, és 1907 után is. Ugyanazokat a beállításokat lőtte. Az erre a képeslapra került fotót például 1896 és 1898 között készítette.

Az Album további képei
 

AKB

Vicc vagy reklám?
Ez csak vicc lehet. Mert kizárt, hogy 2025-ben egy magára adó szakmunkás azt gondolja, hogy a városházával szemben, egy fára felkötözött tábla a megfelelő reklám. Szerintem valaki, valahol találta ezt a táblát, és jó ötletnek vélte, hogy az ellopott Sellő hűlt helye mellé kiteszi ezt a táblát. Vagy lehet, hogy így oldódik meg a Sellő rejtélye? Lehet, hogy fel csak kellene hívni azt a számot, és nem is a karosszériás venné fel. Az utcai vicceket olykor tovább kell gondolni.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A szolnokivá lett Hild emlékére
Hild Viktor 47 évesen lett szolnoki az előző századfordulón, ám a rákövetkező bő negyedszázadban máig meghatározó személyisége lett a városnak. Emléktáblája egykori szolnoki otthonának falán található, az Arany János utca 19. szám alatt.

A Szoborpark további képei