[arcOk]

Karácsony James a Tiszavirágon

2018. július 16.

A Tiszavirág Fesztivál második napját Karácsony János, James nyitja a színház melletti Tisza színpadon. A Ferm, a Generál és az LGT egykori gitárosa ezúttal szóló produkciójával érkezik Szolnokra. Mint beszélgetésünkből kiderült, ezt sem volt könnyű a koncertnaptárjába illeszteni.

(NYÁRI ISMÉTLÉS: Ez az írás 2018. június 20-án jelent meg először.)

- Két vagy három évvel ezelőtt zenélt utoljára Szolnokon, akkor a legendás Generállal léptek színpadra az Agórában. Hogyhogy a Tiszavirág fesztiválon is láthatjuk?

- Azt hiszem, az elmúlt egy-két évben ismét sokat szerepeltem a különböző médiumokban, így egyre több szervezőben tudatosul, hogy nemcsak nagyzenekarral vagy szimfonikusokkal, de trióval, duóval vagy éppen szólóban is meghívható vagyok. A Tiszavirág fesztiválon most először lépek fel, és mondhatom, ez egy kicsit a szerencsének is köszönhető. Sok fellépésemet ugyanis már fél évvel korábban lekötik, szinte az egész nyarat végigjátszom majd, így az egy-másfél hónappal ezelőtt érkezett szolnoki felkérést már csak így hétköznapra tudtuk betenni.

- Somló Tamás 2016-os halálával az LGT már nem folytatja a működését. Kikkel játszik mostanában?

- Azon kívül, hogy a saját triómmal és duómmal is fellépek, vendég vagyok négy zenekar produkcióiban. A Zenevonattal már túl vagyunk hat koncerten, de még huszonkettő van előttünk a nyáron. Aztán játszom még a Csík Jani féle Napos oldalban, illetve a fiatalokból álló Margaret Island valamint Iván and the Parazol is rendszeresen hív vendégnek. És, ha mindez még nem lenne elég, a szolnoki fellépés előtt Egerben zsűrizek az ottani utcazene fesztiválon.

- Talán nem titok, hogy hatvanhét éves, lényegében tizenhat éves kora óta, azaz több mint félévszázada zenél. Hogy lehet ezt még mindig bírni?

- Nincs ebbe semmi különös, bírom. Egészséges vagyok, sportosan élek. Bár azt nyugodtan ki merem mondani, hogy a külső és belső fittség tekintetében is a legfontosabb a biztos, rendezett családi háttér. Igen, akár esetemben is mondhatjuk: miden sikeres férfi mögött áll egy nő, avagy keresd a nőt.

- Mi szólt amellett, hogy ezúttal szólóprodukcióval érkezzen Szolnokra?

- Csak az idő rövidsége. Egyszerűen már nem lehetett egyeztetni a többiekkel.

- És mi lesz így a műsorban?

- Van egy általam összeállított program, amit egyébként a trióval és a duóval is játszunk. Ebben a legismertebb dalaim hallhatók. Mert elég régen rájöttem arra, hogy beskatulyázott a közönség, és hiába szeretem én a szóló albumaim kevésbé ismert dalait, a nézők inkább a Gyere ki a hegyoldalba meg az Ő még csak 14-re kíváncsiak. Nincs is ezzel semmi baj, van elég sláger az életművemben, amiből lehet válogatni.

- Mennyire illeszkedik a program az adott helyszínhez?

- Tisztában vagyok azzal, hogy ez egy szabadtéri koncert lesz, ahová a gyerekeket is kihozzák a szülők, ahol a barátok meg a beszélgetések is fontosak. Nincs ezzel semmi baj. Megbeszéltük a szervezőkkel, hogy egy órát játszom, mert egyedül azért többet nem lehet. Meg addigra már a közönség is megun. Annak ellenére, hogy koncert közben nagyon figyelek rájuk.

- És marad idő vagy energia a Tiszavirág fesztiválon is kicsit szétnézni?

- Ez mindig attól függ, hogy mikor sikerül egy-egy helyszínre megérkezni. Említettem már, hogy most Egerből megyek majd Szolnokra. De azért mindig próbálok úgy megérkezni egy-egy ilyen helyre, hogy kicsit körülnézhessek, érezhessem a hely hangulatát, a közönséget. Remélem, lesz alkalmam koncert előtt körüljárni a Tiszavirág fesztivált, ahol most lépek fel először. Koncert után viszont sietek haza, mert most már több napja úton vagyok, és vár a családom.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Igaz ügy megvédője
Azt nem tudhatjuk, hogy Gyula mennyit látott Szolnokból 1914 nyarán, és valaha találkozott-e még Kulcsár Vilma úrleánnyal. Száz év távlatából csak azt mondhatjuk, hogy annak az igaz ügynek a megvédelmezése, amiért Szolnok érintésével indult, nem sikerült.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Visszaköszönés - Megjelent

AKB

Balkáni köz
A Tófenék és az Ady Endre utcák között, a Jókai utcai ügyészség mögött van egy név nélküli, csak gyalog és bringával járható kis köz, amit nyugodtan nevezhetnénk Balkáni köznek. Már, ha a balkániak nem kérnék ki maguknak. Áll ott egy kuka, aminek a környéke általában tragikus. Van ott egy fal, ami rettenetes. A város közepén, mondjuk 50 méterre a főterünktől egy olyan pont, ami mellett többnyire csak undorral lehet elmenni. Nem lehetne kreatív építészhallgatókat, leendő városüzemeltetőket megkérni, hogy ötleteljenek egy kicsit? Talán viszonylag olcsón vissza lehetne térni Európába.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Magányos Gyermekek
Jövőre lesz negyven éves az a három gyerek, akik a város alapításának 900 éves jubileuma óta szemlélik a Dr. Sebestyén Gyula körút és a Városmajor - 1990-ig Vörös Csillag - út kereszteződését. A kis szobor beleolvad a környezetébe, talán fel se tűnne, ha a puha mészkő elfogyna.

A Szoborpark további képei