[arcOk]

Karácsony James a Tiszavirágon

2018. július 16.

A Tiszavirág Fesztivál második napját Karácsony János, James nyitja a színház melletti Tisza színpadon. A Ferm, a Generál és az LGT egykori gitárosa ezúttal szóló produkciójával érkezik Szolnokra. Mint beszélgetésünkből kiderült, ezt sem volt könnyű a koncertnaptárjába illeszteni.

(NYÁRI ISMÉTLÉS: Ez az írás 2018. június 20-án jelent meg először.)

- Két vagy három évvel ezelőtt zenélt utoljára Szolnokon, akkor a legendás Generállal léptek színpadra az Agórában. Hogyhogy a Tiszavirág fesztiválon is láthatjuk?

- Azt hiszem, az elmúlt egy-két évben ismét sokat szerepeltem a különböző médiumokban, így egyre több szervezőben tudatosul, hogy nemcsak nagyzenekarral vagy szimfonikusokkal, de trióval, duóval vagy éppen szólóban is meghívható vagyok. A Tiszavirág fesztiválon most először lépek fel, és mondhatom, ez egy kicsit a szerencsének is köszönhető. Sok fellépésemet ugyanis már fél évvel korábban lekötik, szinte az egész nyarat végigjátszom majd, így az egy-másfél hónappal ezelőtt érkezett szolnoki felkérést már csak így hétköznapra tudtuk betenni.

- Somló Tamás 2016-os halálával az LGT már nem folytatja a működését. Kikkel játszik mostanában?

- Azon kívül, hogy a saját triómmal és duómmal is fellépek, vendég vagyok négy zenekar produkcióiban. A Zenevonattal már túl vagyunk hat koncerten, de még huszonkettő van előttünk a nyáron. Aztán játszom még a Csík Jani féle Napos oldalban, illetve a fiatalokból álló Margaret Island valamint Iván and the Parazol is rendszeresen hív vendégnek. És, ha mindez még nem lenne elég, a szolnoki fellépés előtt Egerben zsűrizek az ottani utcazene fesztiválon.

- Talán nem titok, hogy hatvanhét éves, lényegében tizenhat éves kora óta, azaz több mint félévszázada zenél. Hogy lehet ezt még mindig bírni?

- Nincs ebbe semmi különös, bírom. Egészséges vagyok, sportosan élek. Bár azt nyugodtan ki merem mondani, hogy a külső és belső fittség tekintetében is a legfontosabb a biztos, rendezett családi háttér. Igen, akár esetemben is mondhatjuk: miden sikeres férfi mögött áll egy nő, avagy keresd a nőt.

- Mi szólt amellett, hogy ezúttal szólóprodukcióval érkezzen Szolnokra?

- Csak az idő rövidsége. Egyszerűen már nem lehetett egyeztetni a többiekkel.

- És mi lesz így a műsorban?

- Van egy általam összeállított program, amit egyébként a trióval és a duóval is játszunk. Ebben a legismertebb dalaim hallhatók. Mert elég régen rájöttem arra, hogy beskatulyázott a közönség, és hiába szeretem én a szóló albumaim kevésbé ismert dalait, a nézők inkább a Gyere ki a hegyoldalba meg az Ő még csak 14-re kíváncsiak. Nincs is ezzel semmi baj, van elég sláger az életművemben, amiből lehet válogatni.

- Mennyire illeszkedik a program az adott helyszínhez?

- Tisztában vagyok azzal, hogy ez egy szabadtéri koncert lesz, ahová a gyerekeket is kihozzák a szülők, ahol a barátok meg a beszélgetések is fontosak. Nincs ezzel semmi baj. Megbeszéltük a szervezőkkel, hogy egy órát játszom, mert egyedül azért többet nem lehet. Meg addigra már a közönség is megun. Annak ellenére, hogy koncert közben nagyon figyelek rájuk.

- És marad idő vagy energia a Tiszavirág fesztiválon is kicsit szétnézni?

- Ez mindig attól függ, hogy mikor sikerül egy-egy helyszínre megérkezni. Említettem már, hogy most Egerből megyek majd Szolnokra. De azért mindig próbálok úgy megérkezni egy-egy ilyen helyre, hogy kicsit körülnézhessek, érezhessem a hely hangulatát, a közönséget. Remélem, lesz alkalmam koncert előtt körüljárni a Tiszavirág fesztivált, ahol most lépek fel először. Koncert után viszont sietek haza, mert most már több napja úton vagyok, és vár a családom.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Kőolaj és hot-dog
Emlékeznek még ezekre a Beloiannisz utcai házakra? Meg a bódéra a buszmegállónál? A kőolajkutató harmadik emeletén lévő fura ablakok nekem megvannak, viszont a balra lévő házak kiestek. A bódéban talán hot-dogot árultak.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Visszaköszönés - Megjelent

AKB

Szolnoki guanó
Még néhány év és megnyitható az első szolnoki guanó bánya, így a város már nemcsak a műtrágya, de a magas foszfor- és nitrogéntartalmú, állati eredetű talajjavítóról is híres lehet. Addig már csak azt kell megoldani, hogy a Szapáry és a Kreutzer köz - egykori Sütő köz - sarkán megnyíló bánya ne fertőzze meg és pusztítsa ki a város lakosságát. Ám ettől nem igazán kell tartani, mert mind a helyi közterületesek, mind a közegészségügyi szervek hasonló módon tesznek madárürülék felhalmozódására a megyeszékhely közepén, mint maguk a szárnyasok. Büszkén jelenthetjük: Szolnokon ma még "sz@rnak, bajnak nincs gazdája", zavartalanul épülhetnek a guanó-hegyek.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Az építés emlékére is
A Szobor Park Szolnokban helyük van az itteni emléktábláknak is, amelyek épp oly sok üzenetet hordoznak a városról, mint a szobraink. Például a Várkonyi tér 20. számú ház építésének dátumára emlékeztető az épület bejáratánál.

A Szoborpark további képei