[1xvolt]

Utcasoroló (93.): Szolnok leghosszabb utcája

2019. április 09.

Körülbelül három kilométer hosszú, ha létezne, akkor az utolsó házszáma 214 lenne, és persze tegyük hozzá, hogy Szolnok egyik városrészében, Szandaszőlősön található. A két oldalra születni kell, akkora a forgalom, hiszen a nemzetközi forgalmat bonyolító 442-es főút városi szakasza is egyben.

A sok közterületre érdemes Karinthy közül Szolnok leghosszabb utcáját természetesen a "Tanár úr kérem" 1938-ban elhunyt szerzőjéről, Karinthy Gábor és Ferenc édesapjáról, a még ma is köztünk élő Márton nagypapájáról, azaz Karinthy Frigyesről (1887) nevezték el. Ez ott persze egyértelmű, ahol látszik az utcanév-tábla, illetve teljes név került rá, máshol talán nem árt némi magyarázat. Főleg, hogy ez az elnevezés még fél évszázados sincs, hiszen csak 1972 tavaszán döntött úgy az akkori Városi Tanács, hogy május 1-jétől Karinthy Frigyes nevét viselje a korábbi Rákóczi út.

Az egészen egyértelmű, hogy miért került sor a névváltoztatásra. Volt ugyanis közel tíz év Szolnok életében, amikor bizonyos nevek két, egymástól egészen távoli utcát is jelöltek. Abban az időben, amikor még nem használtuk az irányítószámokat, tehát ez sem segíthetett a megkülönböztetésben. A névazonosságok pedig annak voltak köszönhetőek, hogy Szandaszőlős 1950 és 1963 között önálló község volt, így természetesen, ott is volt például Szabadság, Kossuth, Lenin és persze Rákóczi út is. Ezen változtattak 1972-ben, és elsősorban művészek, írók, költők, festők neveire cserélték az addigi szandai elnevezéseket. Hogy az egyik legforgalmasabb utca a szabadságharcos elnevezés után Karinthy Frigyes lett, azt csak annyival tudom magyarázni, hogy abban az évben készült el az író síremléke, amit Borsos Miklós készített, és a Fővárosi Tanács finanszírozott. Más évfordulóra vagy okra nem bukkantam.

A szolnoki Karinthy Frigyes utca páros oldala a Vörösmező utcai kereszteződés után nem sokkal indul, nagyjából a Turcsányi Pál és Kindlovics Apolló által 1926. május 25-én - minden bizonnyal a szandai búcsúhoz igazodva - állíttatott keresztjétől, aminek eredetijéből mára nem sok maradt. A páratlan oldal viszont kicsit távolabb, majdnem a Vajda János utcai torkolattal szemben kezdődik, és a beékelődő repülőtér miatt jóval kisebb számnál végződik, mint a 214-ig érő szembe oldal.

Az utcának két igazi nevezetessége van. Az egyik, hogy egy Európát észak-déli irányba átszelő közúti folyosó része. A 442-es útnak, és a még hétvégén is jelentős forgalmának nem biztos, hogy örülnek az ott élők, és álmaikban talán felsejlik néha a nyolcvanas években elhangzó ígért, a Szandát tehermentesítő elkerülő útról. A másik a katonai repülőtér, amihez innen indul a bekötőút, és egyes részei egész évben jól látszanak. Illetve az ehhez kapcsolódó egykori Repülőmúzeum, ahol ma már csak az utasszállítók várják sorsuk alakulását.

A Karinthy Frigyes út persze más érdekességeket is tartogat, ha nyitott szemmel megyünk végig rajta. Ilyen például a kerékpár útja, aminek kapcsán többek között az is elmondható, hogy Szolnok azon kevés utcáinak egyike, amelyik egész hosszában, és sehol sem az autóúttal osztozva rendelkezik ilyen műtárggyal. De lehetne említeni a hatvanas évektől készült fémkerítéseket is, amelyekből egy önálló tanulmányra való található még mindig a két oldalon. Szín- és formaviláguk, valamint kivitelezésük a szocialista hiánygazdaságban mindent megoldó kisember kreativitását és keze munkáját dicséri.

Ám ezeknél is érdekesebb az a kertszerkezet, amely a mai napig őrzi Szandaszőlős legfontosabb jellegzetességének a nyomait. A hosszú, viszonylag keskeny porták, amelyek többségénél nem az utcafront közelébe, hanem inkább középtájra kerültek a lakóházak, a szandai kertészekre emlékeztetnek. Akik évtizedeken keresztül ellátták zöldségeikkel, gyümölcseikkel és virágaikkal a közeli nagyvárost. Egy-két helyen még ma is fóliák sorakoznak, bár látható, hogy a főút forgalmára építve, egyre több kereskedés és ipari vállalkozás foglalja el ezeket a telkeket.

És persze érdemes pár szót ejteni a páratlan oldalon, a reptértől lényegében a város végéig tartó zártkertekről vagy hobbikról. Amelyek közül néhány, kapuval zárható, a Karinthy utcára merőleges zsákutcákról nyílik. Illetve sok olyan hétvégi házat őriz, amelyek a Kádár-korra jellemző, vidéki családi házak kicsinyített megfelelői.

Talán senki sem haragszik meg, ha azt mondom, nem ez Szolnok legszebb utcája. Az viszont elvitathatatlan tény, hogy a leghosszabb, a legmagasabb házszámmal rendelkező, ugyanakkor sok tekintetben érdekes is. Karinthy minden bizonnyal remek humoreszket vagy krokit írt volna, ha megtudja, hogy halála után 34 évvel egy ilyen utcát neveznek el róla.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Építkezés a halott utcákban
A minden bizonnyal már lakatlan Könyök, Család, Kinizsi és Sas utcák házai még ott állnak a félig kész József Attila úti pontházak, meg a szinte csak az alapozásuknál tartó Csanádi György körúti tízemeletesek között, Nagy Zsolt körülbelül 1974-ben készült felvételén. Így épült a mai Szolnok egykor, ahol akár Csukás István ifjúsági regénye is játszódhatott volna.

Az Album további képei
 
hirdetés Így helyes - 2019.06.14 17:30

AKB

Elképedve
Egyszerűen nem hiszem el! Nincs mentség és magyarázat. Mostantól vagy rettegünk az ilyesmit elkövető primitívektől, vagy felvesszük a harcot, és megmutatjuk, hogy legyőzhetetlenek vagyunk. A Tisza-part be van kamerázva. Az árvíz miatt nem sokan mentek le az utóbbi napokban a partra. A betűk alapján nem kezdők pusztítottak, tehát sokan ismerhetik őket a városban. Kíváncsian várom, mire jut a rendőrség. Vagy lesz-e valakinek annyi a pucájába, hogy feldobja őket. Büntetlenül nem maradhat.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Mit üzen egy tábla?
Szerényen húzódik meg a Gutenberg tér legrégebbi lakóházának falán az az emléktábla, amely a Rákóczi-szabadságharc egyik szolnoki eseményét idézi. Ha akarom, akár érdekes üzenete is lehetett 62 éve a táblának, ami előtt ma már nem nagyon emlékezik senki.

A Szoborpark további képei