[1xvolt]

Utcasoroló (119.): Számok nélküli Szigony

2022. január 12.

Szolnok egyik közel háromszáz éves utcája, aminek azonban ma már egyetlen lakója sincs, holott nyolc kapu is nyílik róla. Csak a hatvanas évek elején lett nyílegyenes, korábban derékszögű utca volt. Ma már a Templom utcát és a Tiszaparti sétányt kötő össze a rövidke Szigony utca.

Azt gondolom, hogy a mai Szigony utca helyét a Belvárosi nagytemplom építése jelölte ki, azaz szerintem nagyjából a 18. század első fele óta létezik - még ha név nélkül is - ez a közterület. Hogy a templomtorony és a mai iskola helyén egykor megtalálható temető között eredetileg a folyóig futott-e, avagy már eleve kanyar volt benne azt persze nem tudom. Mindenesetre valószínű, hogy a 19. század első felében már derékszögben megtört vonalú közterület lehetett - ami nem számított ritkaságnak Szolnokon sem -, ahol 1856-ig a város sörfőzdéje is működött, ami miatt pedig akkoriban Serház utcaként emlegették. Botár Imre 1863-as leírása szerint ez a bizonyos sörfőző a mai Pálfy helyén állhatott, aminek az épületét aztán laktanyának, majd csendőrségnek és tűzoltóságnak is használták, ezért 1874-től Laktanya utca a közterület elnevezése. És, mint Cseh Géza Szolnok város utcanevei című munkájában olvasható, talán 68-asok utcája is lehetett valamikor, bár valószínűbb, hogy 1926 óta a Tiszára, illetve a folyami életre utaló Szigony nevet viseli.

Az eredeti Szigony utca tehát a hatvanas évek elejéig nem vezetett le a Tiszához. Számozása a Szapáry utcai torkolattól - azaz a mai Tiszai hajósok terétől - indult, keresztezte az Őr utcát, és nagyjából a Tiszaparti gimnázium jelenlegi udvari kapujánál fordulhatott jobbra, hogy belefusson az akkor még Szent Ferencről elnevezett közterületbe, azaz a későbbi Koltói Anna, mostani Templom utcába. Mindez azt is jelentette, hogy mire megkapta a Szigony nevet, már nem lehetett páratlan oldala, hiszen az általa körbefutott területre, a korábbi közpark helyére, 1914-re felépült a polgári leányiskola, azaz a mai Szegő Gábor Általános Iskola. Aminek udvarát egészen 1960-ig, azaz a Tiszaparti Gimnázium építéséig a Szigony utca fogta közre. A gimi miatt azonban szanálták a Szigony utca 4. és 6. számú telkeket, megszüntették a derékszögű közterületet, ami azóta nyílegyenesen köti össze a sétányt és a Koltói/Templom utcát.

Hogy hol is lehet ennek a közterületnek az eleje - vagy a vége -, ma már kideríthetetlen. Leginkább azért, mert egyetlen 1926-os utcanév-táblán kívül házszám nem segíti a tájékozódást. Ami persze nem is csoda, hiszen nemhogy senki sem lakik ebben az utcában, de egyetlen, cím szerint itt lévő intézmény sincs benne. Holott egyik oldalán a Belvárosi nagytemplom, a rendház, egy trafóház és a Mustármag katolikus óvoda található, a másikon pedig a két iskola. És mindezeknek összesen nyolc kapuja nyílik a Szigony utcára. Amiről emiatt egyébként azt is elmondhatjuk, hogy miközben Szolnok egy legrégebbi, egyben legrövidebb közterülete, ahol senki sem lakik, fiatalabb, hosszabb és sűrűbben lakott utcákat megszégyenítő forgalmat bonyolít naponta. Csak tippelem, hogy hétköznapokon minimum 4-500 ember és legalább száz autó megfordul itt. És akkor a hétvégi sétálókat, valamint az esti bulizókat még nem is vettük górcső alá.

Magáról az utcáról kevés régi fotó született, viszont a két mai végéről több felvétel is ismert. Egyrészt a polgári leányiskola miatt, amiről átadásától kezdődően a negyvenes évekig sok képeslappá lett fotó született, óhatatlanul megőrizve a Szent Ferenc utcai torkolatot. Mivel a Tisza partról is elég sok kép készült a 20. században, a gimi építése előtti és utáni időszakról is vannak a Szigony utca jelenlegi végét mutató képek. Szerencsére a hatvanas évek elejéről egy légifelvétel is ismert, ami pedig jól mutatja, hogy a Szigony utca a szolnoki szabadtéri színpad - vagy Szolnoki Ifjúsági Park - megnyitásától bezárásáig a színpad hátsó részéhez (backstage) is vezetett. Azaz a Szigony utcával kapcsolatban talán azt sem túlzás kijelenteni, hogy a 20. század második felében Szolnokon, itt fordult meg a legtöbb sztár.

Ma már leginkább csak autók forgolódnak benne, ami miatt az egésznek parkoló hatása van. Ha pedig munkanapon reggel vagy délelőtt járunk arra, jó eséllyel az iskolai menzák készülő menüjének illatával is találkozhatunk. Miközben a rendház kerítésére jó évtizede festett tudatos graffitit is nézhetjük, ami azért sok mindenért kárpótol. De persze így sem lehet szabadulni a gondolattól, hogy Szolnok egyik legrégebbi utcácskájának, ami ráadásul turisztikai attrakciókat köt össze, valóban ilyen sorsot kell-e szánni. Vagy lesz egyszer belőle egy a helyhez, a környékhez méltó, szép közterület?

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Négy templom meg a malom
Egyértelmű, hogy Szigeti Henrik e képeslapon közzétett fotója sokszor, sokféle kivágásban került anzikszokra. Miként ennek az 1904. szeptember 15-én postára adott lapnak köszönhetően az is világos, hogy az eredeti fotó 1899 és 1904 között készülhetett a Tisza szolnoki nagy kanyarjánál, nagyjából a mai dohányfermentáló alatt.

Az Album további képei
 

AKB

Apró pusztulás
A két egymásmellé rakott kép nagyjából egy év különbséggel készült a Magyar Rádió egykori szolnoki stúdiójának a Kolozsvári úti udvaráról. A bal oldali képen még viszonylag jó állapotban van az oroszlános kút, a jobb oldalin már csak a csonkja látható. Úgyhogy elmondhatjuk, ismét szegényebbek lettünk valamivel. Pontosabban egy olyan díszkúttal, ami 1952-ben még a Kossuth téri 1-es számú irodaház udvarán állt. A hetvenedik születésnapját nem élhette meg.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Páratlan Öreg paraszt
Egyáltalán nem biztos, hogy a Szolnoki Művésztelep II-es műteremházának falán lévő dombormű címe az Öreg paraszt. Az azonban igen, hogy Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotásáról van szó, ami 1912-ben már biztosan létezett. Viszont rejtély, mikor került mai helyére és hol a párja.

A Szoborpark további képei