[1xvolt]

Utcasoroló (118.): Furcsa helyen, fura időben

2021. július 19.

Hatvan évvel ezelőtt hajtotta végre űrutazását Gagarin. Szolnokon 1972 óta utca, igaz zsákutca viseli a nevét egy olyan városrészben, ahol ezen kívül egyetlen személyről elnevezett közterület sincs. A névadás időpontja legalább akkor a rejtély, mint az utca helye, ami a Vosztokra is illet volna.

(NYÁRI ISMÉTLÉS: Ez a cikk 2021. április 12-én jelent meg először.)

Dunaújvárosban, Komlón, Sárbogárdon és Dombóváron nem meglepő, hogy van Gagarinról elnevezett közterület, hiszen ezek voltak azok a városok, amelyeket a világ első űrhajósa magyarországi látogatása során 1961-ben felkeresett. Természetesen más magyar településeken is létezik Garain utca - például Miskolcon, Veszprémben, Várpalotán -, ami leginkább annak az elvitathatatlan történelmi ténynek tudható be, hogy mégiscsak ő volt az első ember, aki kilépett a világűrbe. És ezt a tényt szerencsére sem a rendszerváltás, sem az azt követő időszakok nem homályosították el, holott Gagarin, amellett, hogy megjárta a világűrt a Vörös hadsereg őrnagya volt, sőt a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának a tagja, márpedig nálunk ennél kevesebbért is kereszteltek már át utcát. Lásd Szolnokon Gorkij esetét.

Jurij Alekszejevics Gagarin (1934. március 9, - 1968. március 27.) 1961. április 12-én, magyar idő szerint 12 óra 9 perckor indult történelmi újtára Bajkonurból. Az összesen 108 perces útból 89-ig tartott, amíg a Vosztok-1 űrhajó fedélzetén egyszer (400 kilométer híján) megkerülte a Földet. A TASSZ szovjet hírügynökség a sikeres start után repítette világgá a hírt az űrutazásról, amelyről Magyarországon először leginkább a rádióból lehetett értesülni. Mivel a napilapokat hajnalban nyomták, először az egyedüli délutáni lap, az Esti Hírlap számolhatott be írásban az útról, Szolnokon pedig a másnapi megyei napilap adott hírt az eseményről. Az 1961. április 13-án, csütörtökön megjelent Néplap hat oldalából négyet szenteltek Gagarin utazásának. Ennek nagyjából a fele természetesen nem az utazással, hanem a helyiek véleményéről, a gyárakban tartott röpgyűlésekről szólt, sőt egy helyi vers is bekerült az összeállításba.

Az űrutazással kapcsolatban Szolnokon már 1962-ben történt közterület elnevezés, hiszen az épülő Zagyván túli lakótelep egyik utcáját az első embert szállító űrhajóról Vosztoknak (ma Vásárhelyi Pál) keresztelték. Ez pedig olyan jól sikerült, hogy a hivatalosan 1966-ban Tallinnről elnevezett városrészt sokan máig Vosztokként emlegetik. Ezért is furcsa, hogy amikor végre úgy döntöttek, Szolnokon is legyen közterület elnevezve a világ első űrhajósáról, akkor nem a Tallinn/Vosztok városrészt választották. Hanem a Kertváros egy frissen nyitott utcáját, aminek köszönhetően abban a városrészben ez az egyetlen olyan közterület, amelyik személy után kapta a nevét. Számomra legalább ennyire meglepő az elnevezés időpontja is, hiszen 1972-ben Gagarin már négy éve halott volt, ráadásul az utazásának sem volt semmiféle évfordulója.

Ha tippelnem kellene, akkor a Debreceni útból a Napsugár és a Horgász utcák között nyíló közterület inkább az ifjúság, a jövő, a nagy tervek előtt tisztelegve kaphatta ezt a nevet. Az utcát a két szomszédos közterület telkeinek a végénél nyitották, és bár az Alkony és az Otthon utcák is keresztezik, tulajdonképpen zsákutca, nem fut ki a Holt-Tisza partra. Első felében klasszikus kertvárosias, leginkább Kádár-kockákkal, amelyeket iszonyatosan változatos fémkerítések díszítenek. Felső felében pedig a hetvenes években divatossá vált sorházak állnak egy modern grunddal. Épületei közül az egyetlen említésre érdemes az 1973. szeptember 14-én átadott Ifjúság ABC. Az üzletet annak idején a Szolnok és Vidéke ÁFÉSZ építtette saját ipari részlegével, ami a város ötödik ilyen típusú - presszóval egybeépített - modern ABC-je volt, igaz, ezek között a legkisebb. Nagyjából egy évtizede zárhatta be a működtetője.

Gagarin emlékezetével kapcsolatban, a róla elnevezett szolnoki utca helye és a keresztelés ideje mellett legalább annyira érdekes számomra a neki szentelt emlékművek hiánya. Bármilyen meglepő, de Magyarországon mindössze öt Gagarin emlékművet tart nyilván a Köztérkép.hu, amelyek közül a szegedit már le is bontották. De talán majd a hetvenedik vagy a hetvenötödik évforduló környékén valakinek eszébe jut, hogy azért az a 108 perc 1961-ben mégiscsak mérföldkő volt az emberiség történetében.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Ez a dal lett a végső?
Ezt a felvételt 1988 tavaszán készíthette Nagy Zsolt, a megyei napilapnak akkor már bő negyedszázada dolgozó fotóriporter. Elsőre legyinthetnénk, hogy nem túl érdekes kép, amin valahol több száz ember álldogál, ha a némi történelmi tapasztalattal rendelkezőknek nem csengene a fülébe az Internacionálé. És, ha nem csodálkoznánk rá az Agóra egykori, vagyis eredeti színháztermére.

Az Album további képei
 

AKB

Táblát kellene cserélni
Minden tiszteletem és elismerésem a szolnoki rotarysoké. De! Ha már a város egyik legszebb parkjában ültetett emlékfa mellé kis táblát is helyeznek, nem lehetett volna előbb átolvasni? Vagy, ha már nagyon sietni kellett, és az eseményig nem lehetett javítani, másnap nem kerülhetett volna egy hibátlan a helyére? Vagy nem tűntek fel a hibás ékezetek, a rossz helyen lévő vessző és felesleges b betű? A Facebook posztok erre utalnak. Tiszteletem jeléül szívesen kifizetem a javított táblát, ha hajlandóak a cserére.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Azért az ember az úr
Nehéz eldönteni, hogy Szolnokot, lassan ezer éves történelme során a háborúk, a tűzvészek vagy az árvizek pusztították, illetve veszélyeztették-e többször. Azt azonban akár tényként is kezelhetjük, hogy az utóbbi kétszáz év nagy árvizeinek többségéből az ember került ki győztesen. Engem erre emlékeztet a Történelmi vízmérce.

A Szoborpark további képei