[1xvolt]

Utcasoroló (115.): Ligetünk főutcája

2021. július 19.

Ez az idén 55 éve elkeresztelt utca, hosszához viszonyítva, Szolnok legritkábban lakott közterülete (ma még). De azt is mondhatjuk, a város leghosszabb zsákutcája (ma még). Itt a házszámoknak számunkra nincs jelentőségük, hiszen minden szolnoki tudja, mi, hol található a Tiszaligeti sétányon.

(NYÁRI ISMÉTLÉS: Ez a cikk 2021. február 3-án jelent meg először.)

Talán kevesen tudják, hogy a hatvanas évek eleje óta Tiszaligetnek nevezett városrészünkben névvel ellátott utcák is vannak. Ezek közül a legrégebbi és egyben a leghosszabb a hatalmas közparknak is tekinthető terület központi gyűjtőútja, amelyet 1966-ban kereszteltek el Tiszaligeti-sétánynak. Ez a közterület a belvárosi Tisza-hidat és a "százlábú" hidat összekötő úttól - néhol Kertész utca - indul, és a liget végéig tart, talán egészen az egykori KISZ-táborig. Bizonytalanság azért van bennem, mert ennek a közterületnek a sok-sok legje mellé azt is odatehetjük, hogy a házszámok és az utcanév-táblák itt a leghiányosabbak Szolnokon. Ami szolnokiként nem zavaró, hiszen mindenki tudja, mit, hol talál a Ligetben, és senki sem utca-házszám szerint indul a sportcsarnokhoz vagy éppen a stadionban. Az idegenek, a turisták ettől persze nincsenek könnyű helyzetben.

A Tiszaligettel kapcsolatban talán nem árt rögzíteni, hogy a ma ennek nevezett terület - amit két oldalról a Tisza, egy-egy oldaláról pedig a Kertész utca illetve a védgát határol - nem azonos az előző századfordulón kialakított Móricz-ligettel. Az ugyanis nagyjából a mai Aranylakat és Touring hotel környékét jelentette, ahol a híres étterem, illetve a 20. század elejétől az evezősök háza és teniszpályák voltak. A Tiszaligetnek a hátsó, nagyobb részei tulajdonképpen egy fás ártér volt, ami környezetéből némileg kimagaslott, így csak nagyon ritkán került teljesen víz alá. Árvízmentesítésére azonban csak a hatvanas évek elején került sor, amikor a liget egyik oldalán ma is meglévő gát megépült, ami tulajdonképpen létrehozta a Tiszaligetet. (Egy-egy komolyabb árvíz idején szinte szigetet.)

A Tiszaligeti sétány megszületéséhez a gáton kívül a belvárosi Tisza-híd rekonstrukciójára is szükség volt. Az 1911-ben épített "szép Tisza-híd" 1944-es lerombolása után ideiglenes átkelő került a folyó fölé, aminek a helyén 1959 és 1962 között épült meg a mai híd. Illetve ahhoz, hogy a mai híd megépíthető és majd működőképes legyen, szükség volt a valóságban csak 13 pilléren álló "százlábú" ártéri híd, illetve a kettő közötti töltésen futó közút megépítésére. Mivel eközben a 4-es útnak is számító két híd és közte lévő szakasz nyomvonalát is mozgatni kellett, a Tiszaligetbe vivő kereszteződést csak ennek a hatalmas munkának a befejezésekor lehetett kialakítani. És ezt követően, 1962 nyarán kezdődhetett a hosszú gyűjtőút, a liget ütőerének az építése.

A sétány és a liget első számottevő létesítménye az 1964-ben átadott Tiszaligeti strandfürdő volt. Majd nem sokkal később megnyílt a liget végén lévő ifjúsági (úttörő) tábor, aminek aztán közel másfél évtizeden keresztül készültek a különböző, kisebb-nagyobb épületei. A sokak számára legendás, ám ma már nem létező úttörővasút is még a hatvanas évek második felében készült el, az egykori vidámparktól vezetett a jó ideje már ugyancsak nem létező KRESZ-parkig. Az 1970-es nagy tiszai árvíz a liget életében is hozott némi változást, a nagyobb építkezések csak ezt, illetve a töltések megerősítése után indultak el. Így 1974-ben elkészült a Touring hotel és a stadion, majd egy évvel később a sportcsarnok.

Tulajdonképpen ide kellene sorolnunk az 1970-ben átadott Aranylakat éttermet is, ám az nem a Tiszaligeti sétányon, hanem az Olajbányász sétányon található. És itt érdemes megemlíteni, hogy nem ez az egyetlen "mellékutcája" a Tiszaligeti-sétánynak, hiszen néhány éve a squash klub és a Garden hotel között nyílik a Stadion utca, a Vízilabda Aréna és a motel között pedig az Aréna utca. Ugyanakkor a folyóhoz közel, a gát oldalában lévő egykori üdülők és telkek sem a Tiszaligeti sétányon vannak, hanem névtelen területeken, így egy-egy helyrajzi szám jelöli a helyüket.

Szolnok egyik viszonylag fiatal városrésze a Tiszaliget, "főutcáján" mégis van néhány olyan dolog, amelyek fontosak a város történetében. Szerintem ilyenek azok a kőépületek és kerítések, amelyeket a stadion építésekor olyan klasszul megmentettek, és amelyek sorsa a fürdő építésénél most éppen kétségesek. De ide sorolnám a stadion előtt lévő két, háromlábú beton "amforát", amelyek a hetvenes évekig a Kossuth téri szökőkutakban álltak. És ne feledkezzünk meg arról a "triumvirátusról" sem, amely a Vízilabda Aréna előtt található, és három, legendás, szolnoki olimpikonnak (Hasznos István, Boros Ottó, Kanizsa Tivadar) állítanak emléket.

Nem lehet kétségünk afelől, hogy a következő évek vagy évtized legnagyobb változása előtt álló közterülete Szolnokon a Tiszaligeti sétány és környéke. A strand jelenleg zajló megújítása teljesen átalakíthatja a liget használatát és életét. Ez minden bizonnyal hatással lesz az itteni szállás- és vendéglátóhelyekre, illetve várható ezek számának a bővülése. Ha pedig netán a Debreceni Egyetem szárnyai alá került helyi "főiskola" ismét magára találna, akkor nemcsak a pihenni vágyó szolnokiak meg az ide érkező turisták népesíthetnék be a sétányt. Mindezek pedig megmozgathatják a befektetők fantáziáját, és amennyiben a város nem tartja megfelelően a gyeplőt, könnyen lehet a Tiszaligeti sétány egy forgalmas utca, amely a ma még szinte lakatlan ligetbe költözőket fogja elsősorban kiszolgálni. Ha pedig valamikor a Csáklya utcai második belvárosi Tisza-híd is elkészül, akkor az sem kizárt, hogy a mai zsáksétányból mindkét végén nyitott, azaz még nagyobb forgalmú utca lesz.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Igazi nagyváros lesz Szolnokból
Az akkor legújabb szolnoki képeslapot küldte pünkösdi üdvözletként 1912-ben Wallner Jenő a Vas megyei Felsőlövőre Stamm Valinak. Ezt onnan tudni, hogy üzenetét azzal kezdi: "Íme a szolnoki színház, melyet ezelőtt egy hónappal nyitottak meg". Utalva ezzel az anziksz képes oldalán látható fotóra.

Az Album további képei
 

AKB

Táblát kellene cserélni
Minden tiszteletem és elismerésem a szolnoki rotarysoké. De! Ha már a város egyik legszebb parkjában ültetett emlékfa mellé kis táblát is helyeznek, nem lehetett volna előbb átolvasni? Vagy, ha már nagyon sietni kellett, és az eseményig nem lehetett javítani, másnap nem kerülhetett volna egy hibátlan a helyére? Vagy nem tűntek fel a hibás ékezetek, a rossz helyen lévő vessző és felesleges b betű? A Facebook posztok erre utalnak. Tiszteletem jeléül szívesen kifizetem a javított táblát, ha hajlandóak a cserére.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A Gyermekév hercege
Negyven éve lesz 2019. május 26-án, hogy a Fiumei úti iskola előkertjében a kis herceg a rókával beszélget. Szöllőssy Enikő, Munkácsy-díjas szobrászművész pár évvel korábban készített alkotását a Gyermekek Nemzetközi Éve alkalmából állították fel az akkor még Ságvári úti iskola udvarán.

A Szoborpark további képei