[1xvolt]

Szolnoki házak (57): Szanda ABC (és helye)

2022. július 25.

Lassan egy évtizede csak részben tölti be eredeti funkcióját ez az alig 30 éves épület. A maga nemében különleges külleme mellett legalább annyira érdekes, hogy minek a helyén épült, illetve átadása óta milyen tervek voltak helyének hasznosítására. Szandaszőlős "kapuja" a Szanda ABC.

(Nyári ismétlés: Ez az írás 2022. január 6-án jelent meg először.)

A szandaszőlősi Kertész, Kocsoros, Gátőr, Vörösmező és Karinthy Frigyes utcák találkozásánál, tulajdonképpen a 442-es főút első nagyobb kereszteződésénél áll a jó évtizede még eredeti funkciója szerint is működő, ma viszont már félig üres - vagy kívülről annak tűnő - Szanda ABC épülete. Az 1991. november 5-én átadott épület szerintem Szandaszőlős kapujának is tekinthető, hiszen a városrész bő tízezer lakosa, illetve a Szandára érkezők mind mellette haladnak el Szolnokról illetve Szolnokra tartva. Ráadásul amióta lámpa irányítja Szolnok egyik legforgalmasabb - de a top 10-ben biztosan benne lévő - kereszteződése forgalmát, bőven van idő a környezetéhez kivételesen jól illeszkedő épületet nézegetni.

Aminek a helyén egészen 1990-ig a Csollák kocsma állt. Pontosabban az egyik Csollák kocsma, mert ugyanilyen nevű italkimérésre a Kertvárosban is találtam utalást. Egy 1959-es rendőrségi tudósítás alapján biztosnak tűnik, hogy Csollák János és lánya 1958-ban került a Szolnoki Földművesszövetkezet tulajdonában lévő italboltba, ami aztán olyan mély nyomokat hagyott nemcsak a környéken élőkben, de a szolnokiakban is, hogy 1969-ben, a Vörösmező út felújításakor a megyei napilapban megjelent hirdetésekben, a helymeghatározásban a Csollák kocsma szerepel. Aminek egy részében, személyes emlékeim szerint, már a hetvenes években is egy amolyan falusi szatócsbolt üzemelt, amit egy bizonyos Laci bácsi és fiatalabb felesége működtetett egészen a nyolcvanas évek végéig. Ha jól sejtem, ők akkor fejezték be itt működésüket, amikor a rendszerváltás környékén döntés született az új, korszerű ABC felépítéséről. (A mellékelt légifelvételen 1978-ban látható az épület.)

A 270 négyzetméter alapterületű ABC létrejöttét Szandaszőlős gyarapodó lakosságszáma és a szocializmusban még létező "ellátási kötelezettség" indokolta. Ami arrafelé felnőve érthető is volt, hiszen a nyolcvanas évek végén ezen a környéken - a Kocsorost, a Gátőr utcát és az ezekből nyíló, egyre sűrűbben beépülő utcákat értve ez alatt - tényleg semmilyen üzlet nem volt. Ha valaki nem vásárolt be Szolnokon, vagy valami hirtelen hiányzott a háztartásból, akkor annak egyedül az innen vagy egy kilométerre lévő Bőség nyújthatott segítséget. Ne felejtsük el, hogy e beruházás indulásakor nemhogy a Szandai rét üzletházai nem léteztek, de még a maszek, éjjel-nappali boltok sem kezdték elárasztani a településeket! Az akkor az ország második legnagyobbjának számító Szolnok és Vidéke ÁFÉSZ tehát 16,5 millió forintot fordított a Szanda ABC felépítésére, amihez a forrást egyébként saját kötvény kibocsájtásával biztosította.

A tetszetős épület terveit a Szövterv 6. számú Kft-je készítette, a kivitelezési munkákat pedig az Építőipari Kisszövetkezet végezte. Minden bizonnyal nem volt véletlen a november elejei átadás, igaz, a tervek készítésekor talán még senki sem sejtette, hogy a Nagy Októberi Szocialista Forradalmat (NOSZF) hamarosan már nem ünnepeljük Magyarországon. Persze elképzelhető, az év végi felfokozott vásárlási kedv is motiválta a novemberi nyitást, holott az épület külső homlokzata addigra nem készült el. És, ha az emlékeim nem csalnak, az épület Vörösmező utcai szárnyába helyezett Söröző az Aranyhordóhoz is csak valamivel később fogadhatta az első vendégeit. (Az Aranyhordó név kapcsán talán érdemes ideszúrni, hogy a környékbeli szövetkezetek összefogásával épült - és mára elbontott - Martfűi Szövetkezeti Sörgyár fő termékére utalt.)

Szerintem legalább ennyire érdekes, hogy az épület ebben a formájában majdnem nem élte meg a negyedszázados születésnapját. Szolnok városa és az állami tulajdonú helyi közlekedési vállalat, a Jászkun Volán Zrt. ugyanis 2010 körül közös pályázatott nyújtott be egy úgynevezett szandaszőlősi tömegközlekedési decentrum kialakítására. Az elképzelések szerint a két ütemben zajló beruházás révén, a cikk elején említett öt utca kereszteződésében egy körforgalmat alakítottak volna ki, gyorsítva ezzel a 442-es út forgalmát. Második lépésben pedig egy mini buszpályaudvar létesült volna az ABC helyén, ha jól értem, mélygarázsban elhelyezett parkolókkal. A terv komolyságát mutatja, hogy miközben a Jászkun Volán még a belvárosi buszpályaudvar építésével volt elfoglalva, azzal párhuzamosan, 2007 táján megvásárolta a Szanda ABC melletti telket. Ma már persze tudjuk, hogy a bő évtizedes, 707 millió forintos álomból nem lett semmi. Pontosabban csak az, hogy a város megvásárolta az épületet, a kereszteződésbe pedig jelzőlámpa került.

Az épület, amiben jó ideje már csak a kocsma működik, legutóbb a városházi csatározások kapcsán került be a hírekbe azzal, hogy a körzet egyéni képviselőjének civil szervezete kapta meg azt. Akkor arról volt szó, hogy a környéket szolgáló közösségi tér nyílik az épületben, ám erre eddig nem került sor. Így Az ABC kirakatai jelenleg is lefóliázva várják a sorsukat.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Monet vagy valóság?
Akár a harmadik szolnoki vasútállomás első ábrázolása is lehet az ehhez a képeslaphoz használt fotó, amit minimum 110 évvel ezelőtt készítettek. A kép bal oldala, a jegenyével, a sétálókkal és az épület főhomlokzatával olyan, mint egy Monet festmény. Jobb fele viszont a rögvalóság: eldőlt létrával és hordókkal.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A miniszterelnökünk szobra
Az eredeti elpusztulása után közel hetven évvel állították fel Szapáry Gyula egészalakos szobrát Szolnokon. A nem pontosan az eredeti helyre került műalkotás Simon Ferenc és Pogány Gábor Benő munkája, így nemcsak utca, díj, de két köztéri alkotás is emlékeztet a városban a néhai miniszterelnökre.

A Szoborpark további képei