[1xvolt]

Szolnok 900 (7.): Folyóparti összefogás

2023. február 21.

A Szolnok első írásos említésének 900. évfordulója kapcsán készült 10 centis kisplasztika piros, zárható, belül műbársony borítású dobozkája sajnos nincs meg, azonban tudható, hogy egy országgyűlési képviselő készített 1974-ben. Igaz, Búza Barna akkor már majdnem fél évszázada alkotott.

Úgy tűnik, hogy Búza Barna (1910-2010) szobrász- és éremművész 1975-ben legalább kétféle kisplasztikát készíthetett Szolnok 900 éves évfordulójához kapcsolódóan. És az is valószínű, hogy ezeket a kisplasztikákat olcsóbb bronz és drágább ezüst anyagokból is sokszorosították, majd pedig osztogatták. A korábban bemutatott, a török emlékeket és a szocialista ideákat összemosó, mindkét oldalán kidolgozott kisplasztikával szemben legújabb szerzeményem, bár a korábbinál nagyobb méretű - 10 centi átmérőjű -, ám szerényebb vastagságú, és csak az egyik oldala kidolgozott. Csak feltételezem, hogy eredetileg piros, felnyitható fedelű, csatos, belül műbársony bélésű dobozban vehették át az arra érdemesek.

Szolnoki kötődését csak az avatottaknak árulják el a rajta szereplő évszámok: 1075 Szolnok első írásos említésének dátuma, 1975 pedig az az év, amikor a város sok-sok beruházással, kulturális eseménnyel és kisebb-nagyobb tárggyal ünnepelte meg "fennállásának" 900. évfodulóját. Szolnokiként természetesen egy másik dolog miatt is beugorhat a kisplasztika városhoz való kötődése, hiszen az apró domborművet halakban gazdag folyók osztják három részre, és ezeknek a folyóknak az íve és a találkozása nagyon emlékeztet a Tiszára és a Zagyvára Szolnoknál.

A három részben három életképet helyezett el a művész. A Tisza és a Zagyva belvárosi oldalán egy festőt látunk, amihez hasonló a másik kisplasztikán is feltűnik. A "vár felőli" harmadban egy talán kalapácsot szorongató férfit és kis családját örökítette meg a művész, a kisfiú lábánál traktorral, ami lehet játék vagy távoli jármű is. A "szandai részen" ugyancsak egy háromtagú családot láthatunk, akik azonban szerintem nem a nádasból lépnek elő, hanem egy dúsan termő búzaföldről. Merthogy a parasztság (alul), a munkásság (jobbra fent) és az értelmiség (balra fent) egységét is hivatott volt szimbolizálni az a mégiscsak szocialista kisplasztika, amin a halak mellett madarak - talán vadkacsák -, sőt egy kutya is feltűnik. Ám semmi vöröscsillag, zászló vagy katonaság.

Talán érdemes megjegyezni, hogy a pályáját a Horthy-korszakban kezdő, már akkor is elismert Búza Barnának később meggyűlt a baja a totalitárius rezsimekkel. A második világháború végét büntetőszázadban töltötte, majd a "felszabadulás" után külföldről tért haza, amiben nem volt sok köszönet, hiszen műtermét elvették, sokáig politikailag megbízhatatlannak számított. A Kádár-kor azonban őt is konszolidálta, oly annyira, hogy előbb tanácstag, majd a mellékelt és a korábban bemutatott másik, szolnoki kisplasztika készítése idején már országgyűlési képviselő volt. Ehhez minden bizonnyal az is kellett, hogy az ötvenes évek végétől több munkás témájú köztéri szobrot is alkotott, Jászberényben Öntőmunkása, Egerben Olajbányásza állt, de felszabadulási emlékműve és Lenin-szobrai is állt az országban. A tehetség azonban rendszereken átível, így a legutóbbi rendszerváltás után sem maradt megbízás és elismerés nélkül a már idős mester, akinek egyik utolsó alkotása, Béres József mellszobrának harmadik példánya pont Szolnokra került, a néhai gyógyszergyári központból kialakított Béres Gyógyszergyárba.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Fellobogózott Szapáry
Nézem ezt az 1907-ben postára adott szolnoki képeslapot, és azon tűnődöm: az előző századforduló óta hányszor változott meg a Szapáry út páratlan oldala. Miközben a szemközti oldal szinte alig lett más. Legalábbis, ha Szolnok egykori korzójának a Baross utca felőli végét nézegetjük.

Az Album további képei
 

AKB

Minek a hírmondója?
"Úgy is mondhatnám, hogy én vagyok az utca hírmondója." Mit szólna Lópici Gáspár, ha látná, mivé vált a szakmája? Vagy a Vadliba őrsnek örömmel nyilatkozna arról is, hogy a szolnoki Baross utcán még olyan plakátokra is bukkanhat az újak alatt, amiket még az ő idejében ragasztottak ki? Nem olcsó ilyen helyekre plakátokat kihelyezni. A profitráta azonban nem engedi, hogy időnként letakarítsák a hirdetőoszlopokat. Persze, ha nincs a városházán senki, akinek ez bántaná a szépérzékét, és merne szólni is a gazdának, akkor maradnak a "plakátmagányban ázó éjjelek" - és nappalok.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szolnok első reklámozója
Az 1848-49-es szabadságharcban az osztrákok oldalán harcolt. Két évvel később már képein örökíti meg Szolnokot. Első szobrát 1913-ban avatták a városban, a ma is látható emléktábláját 2004-ben. Ennek érdekessége, hogy nem azon az épületen van, ahol egykor August von Pettenkofen is lakott.

A Szoborpark további képei