[1xvolt]

Szolnok 900 (14.): Apró jelvény titkai

2023. október 12.

A 900 éves Szolnok tárgyi emlékei között bukkant fel egy mindössze 1,5x2 centiméteres, fekete, arany, piros színekkel operáló kitűző, amely felirata szerint az 1975. június 21-22-én rendezett Fúvószenekari Találkozóra készült. Összesen tizenegy zenekar mintegy 500 tagja kapott anno a jelvényből.

Szolnok első írásos említésének 900. évfordulója apropóján számtalan emléktárgy készült 1975-ben, de talán már egy-két évvel korábban is. Voltak közöttük olyanok, amelyekről egyértelműen tudható, hogy milyen intézmény és miért készítette, de olyanok is, amelyeknek a háttere - a gyártás oka - ma már szinte kideríthetetlen. Az azonban biztos, hogy a Szolnok 900 "brandhez" nagyon sokan, többféle módon igyekeztek kapcsolódni, amiknek tárgyiasult emlékei - legyen az kártyanaptár, emlékérem, kulcstartó, stb. - olykor még előkerülnek. Talán egyszer majd külön kategóriába lehet sorolni azokat a tárgyakat, amelyek olyan események apropóján készültek a hetvenes évek közepén, amiket a szervezők "csak behúztak" a Szolnok 900 "brand" alá. Azaz talán akkor is megrendezték volna őket, ha nincs ez a nagy felhajtás 1975-ben, és persze az is lehet, hogy azért éppen a városban rendezték némelyiket, mert jól mutattak a 900 éves Szolnokon.

Szerintem ez utóbbi kategóriába tartozhatott a bányász fúvószenekarok országos találkozója 1975. június 21-22-én, aminek apropóján a mellékelt kicsi - 1,5x2 centis - kitűző készült. Minimum ötszáz példányban, merthogy az azon a nyári hétvégén, Szolnokon vendégül látott tizenegy zenekarnak nagyjából ennyi tagja és kísérője volt. Legalábbis a korabeli újságcikkek alapján, amelyekből az is kiderül, hogy a Mecseki Szénbányák Központi Zenekara, a Mecseki Ércbánya Vállalat Központi Fúvószenekara, a Tatabányai Bányász Fúvószenekar, az Oroszlányi Bányász Fúvószenekar, a dorogi József Attila Művelődési Ház Koncert Fúvószenekara, a Salgótarjáni Bányász Fúvószenekar, a Szolnoki MHSZ Olajbányász Fúvószenekar, a Nagykanizsai Olajbányász Fúvószenekar, a Szolnoki Ifjúsági Zenekar és a Siófoki Ifjúsági Zenekar járt és lépett fel akkor Szolnokon. No meg - és a mából nézve számomra ez is igazi kuriózum - a "Magyarországon ideiglenesen állomásozó szovjet Déli Hadseregcsoport Központi Zenekara".

Az együttesek seregszemléje 1975. június 21-én, szombaton délelőtt a Kossuth téren kezdődött, ahol természetesen minden együttes bemutatót tartott. Innen a közönségtől kísérve átvonultak a Tiszaliget bejáratához, ahol megkoszorúzták a Felszabadulási emlékművet - mivel a 900 éves évforduló sem véletlenül esett 1975-re -, majd a Ságvári Endre megyei Művelődési Központban a köszöntők elhangzása után ünnepi hangversenyt adtak. Másnap, azaz vasárnap a szovjet zenészek Szolnokon, a tatabányaiak Törökszentmiklóson, az oroszlányiak pedig Tószegen adtak szabadtéri koncertet. A nap folyamán a tizenegyből hat zenekar országos minősítő versenyen vett részt szintén a Ságvári művházban, ahol végre a Szolnoki MHSZ Olajbányász Fúvószenekar is megkapta az arany minősítést. A korabeli újságcikkből tudható, hogy ez azért is volt örömteli, mert a nem sokkal korábban alakított zenekar tagjait tizennyolc vállalattól toborozta Kiss József karnagy.

Az aprócska jelvény szerinti Fúvószenekari találkozó, a megyei napilap első tudósításai szerinti bányász fúvószenekarok országos találkozója tulajdonképpen a III. országos bányász fúvószenekari találkozó volt 1975. június 21-22-én, ami Kukri Béla, akkori városi tanácselnök szerint egyértelműen Szolnok 900 éves jubileumát köszöntötte. És, amiről a résztvevők egy-egy ilyen aprócska jelvénnyel távoztak, így számukra is egyértelmű lehetett, hogy Szolnok milyen jelentős évfordulót ünnepelt abban az évben.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Új Tisza-vashíd
Mennyi ideig szünetelhetett a hajó forgalom a Tiszán 1909-ban vagy 1910-ben, amikor az Özv. Lőrinczy Gyuláné kiadásában megjelent képeslaphoz ezt a fotót készítették? Szolnokon, a mai Tiszaliget oldalából, az 1944-ben felrobbantott első, szolnoki, vasból és betonból készített közúti híd építésekor.

Az Album további képei
 

AKB

Megfejtések
Ősz van, és hull az elsárgult levél. Mindenki söpörjön a maga portája előtt. Modern sózás, még mielőtt leesne a hó, vagy lefagyna az utca. Gyermek foglalkoztató, mert a száraz leveleket rugdosni jó (felnőttként is). A kép hamisítvány. Jelentsük ki: fotózás helyett inkább söpörnél. De persze az is lehet, hogy megtaláltuk a szolnoki galambürülék eltüntetésének tökéletes módszerét. No söprés, no guano. További megfejtések küldhetők a kiadóba.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Tanácsházi négyek
A szolnoki városháza dísztermét tanácsháza korában, tehát, ha jól sejtem, 1990-ig négy mellszobor díszítette. Mivel személyes emlékeim nem voltak róluk, a létezésükről sem tudtam. Egy fotó miatt kezdtem kutakodni utánuk. Ma már tudom: F. Bede, Hoksári, Tóth és Keskeny szobrok voltak.

A Szoborpark további képei