[1xvolt]

Szolnok 900 (13.): Kiskanál és kulcstartó

2023. szeptember 13.

A mából nézve egészen elképesztő - de kedves - emléktárgyak készültek a hetvenes évek közepén, a Szolnok 900-as évforduló kapcsán. Ezúttal egy kulcstartó és egy kávéskanál került a gyűjteményembe, amiből sajnos nem tudom, mi hiányzik még. De keresek például egy műanyag tolltartót is.

Talán Szolnok első írásos említésének 950. évfordulójára sikerül egy olyan listát is összeállítani, ami a 900 éves ünnepségek kapcsán készült emléktárgyakat, kisnyomtatványokat, kitüntetéseket és mindenféle csecsebecséket tartalmazza. Mert miként ennek a sorozatnak az elmúlt tizenkét része is bizonyítja, rengeteg ilyen tárgy készült a hetvenes évek közepén. Az itt és most bemutatásra kerülő kulcstartó és kávéskanál létezéséről eddig nem is tudtam. A lajstromozást nehezíti, hogy ilyen tárgyakat nemcsak a város és a különböző állami szervezetek, de a Szolnokon valamilyen módon jelen lévő vállalatok is készítettek. Volt, aki csak egy kártyanaptáron fejezte ki "tiszteletét", mások porcelán tányérral, emlékbélyeggel vagy éppen komoly ezüst plakettel készültek. Hogy milyen mennyiségben és ezek előállítására és terjesztésére mennyit költhettek annak idején, szinte kideríthetetlen. (De a remény hal meg utoljára.)

A mellékelt kulcstartó akár kisipari vagy maszek termék is lehet, bár nem tudom, a tárgydömpingben bárki hajlandó lett volna fizetni ilyesmiért, mikor a Szolnok 900 cuccok többsége ingyen volt elérhető. Mindenesetre maga a kulcstartó fej és lánc nem egyedi, inkább egy cserélhető, nagyszériás termék. A lánc végén fityegő érme viszont speciális, és úgy tippelnék, hogy az ismeretlen "művész" az új vasútállomás stilizált képét véste az előlapjára, kiegészítve az 1075-1975 felirattal. A valamilyen ötvözetből készült érme másik oldalán Szolnok szocialista címere látható a pelikánnal, a belvárosi híddal és a Tisza felett lebegő csillaggal. Ez utóbbi persze arra utal, hogy valami hivatalos tárgyról lehet szó, hiszen a címerrel, meg a csillaggal akkoriban se nagyon dobálóztak. Mindenesetre fantasztikus lenne, ha esetleg valaki tudná, melyik cég "kínálatából" való ez a kulcstartó, vagy esetleg azt, ki volt az érme alkotója.

A végén a Szolnok fentebb említett címerével ellátott, szerintem ezüstből készült kávéskanál esetében van bennem egy kis bizonytalanság, hogy valóban a Szolnok 900 évforduló tárgya-e ez, hiszen semmi erre utaló jelzést nem találni rajta. A címer alapján egyértelmű, hogy Kádár-kori tárgy, ugyanakkor azt is gondolom, hogy sem 1975 előtt, sem utána nem nagyon költöttek már a szolnoki szervezetek és cégek ilyesmire. Egyszerűen azért, mert előtte még nem futotta erre, utána meg már nagyobb volt a baj, sem mint ezüstkanalakat gyártsanak. Bár tévedhetek. Ahogy abban is, hogy ez a tárgy is nem teljes. Szerintem ezt dobozkában osztogathatták, és inkább dísz- mint használati tárgyként funkcionálhatott. Valahogy nem tudom elképzelni azt a helyzetet, hogy mondjuk az akkori tanácsházán, egy értekezleten, ilyen kiskanállal kevergették az Omniát.

Mint említettem, jelenleg nincs lista arról, hogy Szolnok első írásos említésének 900 éves évfordulójára milyen emléktárgyak, szóróajándékok készültek. Ugyanakkor egészen biztos vagyok abban, hogy létezett egy kékszínű, Szolnok címerével ellátott műanyag tolltartó, merthogy a bátyámnak volt ilyen 1975 környékén. Azt nem tudom, hogyan lehetett ehhez hozzájutni - esetleg az akkori tanácselnök ilyesmiket osztogatott tornazsák helyett (?) -, miként azt sem, ki és miért gyártatott ilyesmit. Az azonban biztos, hogy az ésszerűség határain belül sokat adnék egy ilyen tolltartóért. Vagy legalább a bemutatás lehetőségéért.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Két kép, évtized különbség
A belvárosi híd lábánál lévő, egykori vásárterek helyének rendezését követően, Szolnok legnagyobb közparkjának kialakítása, és a Tisza szálló felépítése után, a környék kedvelt témája lett a képeslapkiadóknak. Talán nem túlzás azt mondani, hogy évtizedenként jelent meg új anziksz a szálló keleti homlokzatával. A most bemutatandó kettő az elsők közül származhat.

Az Album további képei
 

AKB

Hol járunk?
Ez itt egy beázott plafon. Amivel nem az a baj, hogy hónapok óta nem volt egy rendes eső, hanem, hogy ez a plafon alig egy éve lett átadva egy sokmilliárd forintos, több évig tartó beruházás eredményeként. Az azóta szakadozó padlóborítással, vállalhatatlan mázolásokkal, fel nem takarított festésnyomokkal, és máig a munka nyomát magán viselő üvegekkel. Hol járunk? A Szolnoki Szigligeti Színház nézői folyosóin.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Régi sajtó emléke
A Magyar Sajtó Napja alkalmából minimum húszszor koszorúzták meg hivatalosan a Kossuth tér 3. szám alatt található társasház homlokzatán ma is látható emléktáblát. Persze nemcsak azért nincsenek már ünnepségek a könyvtár melletti épület előtt, mert 32 éve máskor ünnepel a magyar sajtó.

A Szoborpark további képei