[1xvolt]

Szálloda a Tabán helyén

2020. november 18.

A történelem nem ismeri a "ha" szót. Ugyanakkor érdekes eljátszani a gondolattal, mi lett volna, "ha" valami másként történik. Például Szolnok esetében megvalósulnak azok a tizenöt éves tervek, amelyeket 1960-ban ismertettek. És a Tabán helyére nem új házak, hanem egy szálloda épül.

Az 1956-os forradalom egyik keveset emlegetett következménye, hogy a magyar tervgazdaság egy kényszerű, második hároméves terv (1947-1950, 1957-1960) után csak 1960-ban futhatott neki a második ötéves tervidőszaknak (1961-1965). Az ilyen terveket természetesen nemcsak országos, de alsóbb és "ágazati" szinteken is elkészítették. A megyei napilap 1960. április 2-ai számában - fontos a dátum: "felszabadulásunk" 15. évfordulója alkalmából - közölt fotó bizonyítja, hogy ez Szolnokon, a városfejlesztés tekintetében is megtörtént. A képaláírás alapján - "Szolnoki részlet maketten 1975-ben" - kimondhatjuk: mertek nagyot álmodni, és nem csupán öt évben gondolkodni. Ezen a képen ugyanis a mai Móra Ferenc úti lakótelep és környékének első terve bontakozik ki. Jól látszik, a Tabán, a mai Szolnok Ispán körút, de az Ady Endre és a Kossuth út közötti területek esetében is jóval más elképzelések körvonalazódtak, mint amelyekről ma már tudjuk, hogy megvalósultak.

Érdemes rögzíteni, hogy ennek a területnek a fejlesztése nem véletlenül kapott ekkora hangsúlyt már az ötvenes évek végétől kezdődően. A második világháború pusztításának, illetve a "földszintes" Szolnoknak köszönhetően ugyanis nagyon komoly lakásínség jellemezte a várost ebben az időben. Hiába épültek az akkori Ságvári Endre úti házsorok, körvonalazódott a mai Tallinn-Scheftsik városrészben Szolnok első modern lakótelepe, nyilvánvaló volt, hogy az iparosodó, duzzadó lakosságszámú városban rengeteg új lakásra lenne szükség. Éppen ezért indult meg a Zagyva-parti lakótelep tervezése, ami tulajdonképpen a régi Szolnok II. kerületének - a Tabán, Katonaváros városrésznek -, a Kossuth tér, Kossuth úti rész kivételével a teljes szanálását, lerombolását és átépítését vetítette előre. Szolnok 1927-es térképének részlete, illetve egy 1969-es fotó talán jól érzékelteti, hogy melyik és milyen beépítettségű területről volt szó.

Az 1960. április 2-án Szolnok város közönsége elé is tárt tervet hatvan év távlatából érdemes abból a szempontból is megnézni, hogy vajon mi valósult meg belőle. A fotó alján a 2-es számmal jelzett Ságvári úton ekkor nagyjából már álltak a mai házak, illetve tényként kezelhették a megépülésüket. A kép jobb szélén, a 4-es szám mellett a Kossuth tér északi tömbjeit - a múzeum és a könyvtár - látjuk, illetve a Kossuth útról nyíló régi utcák apró házait is fennmaradásra érdemes épületekként kezelte a terv. Minden egyebet bontásra jelöltek ki, ami tulajdonképpen - néhány háztól eltekintve - meg is valósult.

Viszont nem lett semmi a Zagyva utolsó nagy kanyarulatába, a mai Tabán helyére tervezett, robosztus méretű szállodából, aminek az ablakai - és, ha jól látom, a kertje - a Szolnoki Művésztelepre és a Vártemplomra néztek volna. Nem tartom kizártnak, hogy a végül a Damit is kiszolgáló, a Zagyva túloldalán lévő termálkútra kötve, ez egy mai fogalmak szerint wellness szálloda lett volna. Ettől a Várkonyi tér felé haladva láthatjuk azt is, hogy a tervezők hét darab pontházat kívántak elhelyezni a Zagyva part és a később Kun Béla körút közé, miként azt is, hogy velük szemben nem a folyóval párhuzamos, hanem arra szinte merőlegesen állított - valószínűleg ugyanúgy tízemeletes - tömbök kerültek volna.

Úgy tűnik, a mai Móra Ferenc út és Fiumei iskola környékét is másmilyennek képzelték. Feltételezem, oda kerültek volna az oktatási intézmények és a szolgáltató egységek, valamiféle belső körútra felfűzve. Érdekes, hogy a későbbi vízügyi szakközépiskola és főiskola, ma kormányhivatal helyén is lakóházak tömbjei láthatóak. Miként a Domus és a Szövetség, illetve a köztük lévő mai tízemeletes telkére is valami egészen más, valami egységes tömb épült volna. Jól látszik, hogy az Ady Endre út páros oldalára nemcsak a végül valóban megépült három tízemeletest tervezték, de a Tabánig ugyanilyen - csak az utcával párhuzamosan álló - házsort akartak elhelyezni. Ráadásul ez a Pólya Tibor utca mai Tabánnal szembeni részén is folytatódott volna ezek az emeletes szalagházak.

A mából nézve az is nagyon érdekes, hogy az 1960-ban még nyomokban sem létező Ady Endre út és több helyen még csak épülő Ságvári út - később lett körút - találkozásánál ott a mai piac hatalmas telke. Üresen. A piaci parkoló mellett álló tömbökből kettő elkészült a képen - az Ady Endre felé eső harmadik nem -, igaz valamiféle összekötő elemek láthatóak a maketten közöttük. Az 1975-ig végül megépített, fedett vásárcsarnok nincs rajta a terveken. Pedig egy 1969-es, Szolnok előző 25 évét bemutató kiadványban látható az impozáns, belül több emeletes csarnok terve (erről majd máskor). Mindez pedig alátámasztani látszik azt, hogy a modern szolnoki piacot eredetileg nem a mai helyén akarták felépíteni, hanem talán a Csarnok utcában, vagy egy a hetvenes évek elején megjelent cikkben említett Mikszáth és Konstantin út között kialakítandó telken. Ami ugye újabb történelmietlen "ha-val" kezdődő lehetőségeket vethet fel.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Nosztalgikus kép?
Nem vagyok benne biztos, de gyanítom, hogy ez a kép már akkor sem volt valósághű, amikor 1990 nyarán az unokatesómmal postára adtuk. Igazából nem is ezért, hanem amiatt vettem most elő, mert az Aba-Novákot se láthatjuk már többé ebből a szögből.

Az Album további képei
 

AKB

Volt oroszlános kút
A Magyar Rádió egykori szolnoki stúdiójának udvarában - a buszpályaudvar mögött - még az év elején is árválkodott egy oroszlánfejekkel díszített, persze évek óta nem működő díszkút. Azt hittem, a kerítésen belül biztonságban van, és majd megmenekülhet az épülettel együtt. Tévedtem. Valakik, valamikor, valamiért leverték a szomorú kút díszeit. Így az oroszlánfejek már nem figyelhetik a jobb sorsra érdemes épület történetét. Talán az egykori stúdió szerencsésebb lesz!

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Százból egy Szolnokon
A Szolnoki Vasútállomás főbejáratánál, kis túlzással a szolnoki Baross utca végén, 1998 óta látható Baross Gábor emléktáblája. Senki ne lepődjön meg, ha az országban és a Monarchia egykori területén ugyanezzel a domborművel találkozik. Közel száz készült belőle.

A Szoborpark további képei