[1xvolt]

Egy tekercs képei

2021. december 09.

Csobaji Előd, aki a hatvanas évektől nemcsak Szolnokot és a megyét örökítette meg képeslappá váló fotóin, hanem szinte az egész országot, valószínűleg 1976-ban (is) dolgozott a Jubileum téren. A rövid idő alatt készült felvételei évtizedekig forgalomban voltak. Galéria némi magyarázattal.

Rettenetesen bosszant, hogy Csobaji Elődről szinte semmit nem tudok, pedig ő volt az a fotós, aki Szigeti Henrikhez mérhető számban és változatosságban örökítette meg Szolnokot. Igaz, nagyjából fél évszázaddal később, hiszen a MÁV kórházról készült 1967-es képei az első, Szolnokot mutató, képeslappá lett felvételei. Miként az is tény, hogy nagyjából ugyanúgy két évtizedig tartott mindkettőjük munkássága, hiszen a Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata monopóliumának rendszerváltás környéki megszűnésével a szolnoki Csobaji képek is eltűntek. Ha valaki tud Csobaji Elődről bármit, kérem, ossza meg velem! Mert így csak ezt a képsorozatát tudom megosztani, amit szerintem 1976 kora nyarán készített Szolnokon. Feltételezzük, hogy a Beloiannisz utca felől érkezett az alig egy éves térre, és mindjárt lőtt is egy képet a 900 éves város egyik jelképéről.

Aztán persze közelebb is ment Gyurcsek Ferenc Tanúhegy című emlékművéhez, amit Szolnok első írásos említésének 900. évfordulója tiszteletére, közadakozásból, a város lakói által megszavazott helyen (ebben azért nem lennék teljesen biztos), 1975. augusztus 20-án Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke - kvázi köztársasági elnök - avatott fel. A háttérben jól látható a még csak szerkezetkész Csomóponti Művelődési Ház, illetve előtte a csupán vázállapotában lévő Volán iroda. A Tanúhegy megléte és az imént említett épületek készültségi foka mondatja velem, hogy az ezt a képet is tartalmazó tekercset 1976-ban exponálhatta el Csobaji mester. Akinek ebből a fotójából még a nyolcvanas évek végén is árultak a postán képeslapot, természetesen már nem 1976-os áron.

A fotós a fenti képek születése előtte vagy utána a Tanúhegy északi oldalát is megörökítette, így az ugyancsak még a nyolcvanas években is újként árusított képeslapon (2 forint volt az ára) jól láthatjuk, hogy még a Katonai Ruházati Bolt, a Márka és a gazdabolt sincs készen, miként a mögöttük lévő tízemeletesekbe se költöztek be az első lakók. Sokáig tévesen azt hittem, hogy a Jubileum tér tokkal-vonóval, azaz vasútállomásostól, emlékművestől, Szolnok ABC-stől és lakóházastól elkészült 1975 júniusára. Ma már tudom, hogy akkor csak a vasútállomást adták át, majd következett a huszonnégy emeletes, aztán a Tanúhegy, majd a következő évben a tízemeletesek, a Csomóponti, az üzletsor és legvégül a Szolnok ABC. Ez utóbbit egyébként kész állapotában, valamikor 1978 nyarán ugyancsak megörökítette Csobaji, amiből szintén képeslap lett.

Nem vagyok tisztában a korabeli technikával, de úgy rémlik, hogy külön létezett fekete-fehér és színes film. Viszont a színes filmre készült képeket fekete-fehérben is elő lehetett hívni. Miként történt ez Csobaji negyedik, ugyanezen a napon készült felvételével. Pontosabban, mint a fenti fekete-fehér fotó mutatja, ez is történt vele, merthogy színesben is kinagyították, majd többféle képeslapon is megjelentették. Lásd a lenti, három képes, a Pelikán szállót és a Damjanich uszodát is mutató mozaik képeslapot.

Az ehhez a 3 forint 50 filléres anzikszhoz használt fotó egyébként önállóan is megjelent képeslapként. Hogy ugyanarról a képről van szó azt a két bukszus között feltűnő szürke Ikarusz igazolja. Azt pedig, hogy az itt bemutatott öt felvétel ugyanakkor készült, szerintem pont az a két bukszus, pontosabban a méretük támaszthatja alá. Aminek persze túl nagy jelentősége nincs, hiszen láthatóan senkit nem érdekelt a hetvenes-nyolcvanas években, hogy a valóságot tükrözi-e még a frissen megjelent képeslap vagy sem. Miként a képeslapok hátuljára kerülő feliratoknak sem feltétlenül kellett a valósághoz igazodniuk, de ez már a harmincas évektől így volt, amikor nem Szolnokon nyomták a szolnoki lapokat. Szerintem persze kuriózum, hogy képeslapként előkerülnek ugyanarról a tekercsről származó fotók. Mint történt már ez a szolnoki Kossuth tér vagy éppen a MÁV kórház esetében is.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Mulatókert és nyári étterem
Tudom, hogy alig egy hónapja esett már itt néhány szó az egykori szolnoki vasútállomáson működő étteremről, de olykor felbukkannak képeslapok, amelyek felülírnak minden szerkesztői szándékot. Főleg, ha ilyen szép szó bukkan fel, mint a ?mulatókert?.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Húsz éve még állt
A Szentháromság téren, körülbelül a Mária utca torkolatával szemben, nagyjából a mai a Cserkészház bejárata előtt húsz évvel ezelőtt még biztosan állt Kamotsay István különleges alkotása. A talán 1974-ben felállított "rozsdaszobor" az elmúlt két évtizedben tűnt el nyomtalanul.

A Szoborpark további képei